
Demokrat Parti (DP) Muğla İl Başkanı Atınç Koylu, AKP Muğla İl Başkanı Haluk Laçin’e hitaben kaleme aldığı açık mektupla, Fethiye Karaot Yat-Çekek Yeri Projesi ve Göcek Koyları’ndaki Mapa-Şamandıra Sistemi üzerine önemli uyarılarda bulundu. Koylu, projelerin yerel unsurlarla birlikte ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
Koylu, Siyasi ilkeler gereği, DP Muğla İl Başkanı sıfatımla bu çağrımı ve talebimi il başkanı mevkidaşım olarak size yapıyorum. Konu ile siz mi, Prof. Dr. Aydın Ayaydın mı, yoksa il milletvekilleriniz mi ilgilenir, o takdir partinize ait.
Fethiye’de yat çekek yerinin şehir merkezinden Karaot mevkiine taşınmasına ve bu projeye ilişkin bürokratik sorunların çözülmesine yönelik sürecin başlamış olduğunu,
Sürecin partinizin önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Aydın Ayaydın’ın çabalarıyla yürütülmekte olduğunu,
Karaot Plajının da ücretsiz halk plajı olacağını yerel basınımızdan öğrendik, kaybolan eşeğimizi bulmuş gibi sevindik, umutlandık.
Oysa ki, Fethiye Karaot Yat – Çekek Yeri Projesi Fethiyeli yerel unsurların çabası ve öngörüsü ile 1999 yılından itibaren oluşmaya başlamış, partinizin ilk iktidar olduğu dönemde ele alınmış ve yeri de belirlenmiş olmasına rağmen, sonraki 22 yıllık sürede hep askıda kalmış, ilerleyememiştir. Umarız bugüne dek çözülememiş olan Karaot Yat-Çekek Yeri Projesi sorunu artık çözülür de Fethiye Körfezi ve çevre sağlıklı nefes almaya, bu sektörden ekmek yiyen yat imalatçıları hemşehrilemiz de rahat nefes almaya başlarlar. Ancak, bu proje çözülürken yerli işletmelerin, yerel unsurların ve bu projeye büyük emek vermiş olan Fethiye Yat İmalatçıları ve Çekekçiler Kooperatifi’nin hakları da korunmalıdır.
Bunun yanısıra, partinizce ücretsiz Halk plajı olacağı müjdelen olan Karaot Plajı’nda şu an için zaten halkımızdan giriş ücreti tahsil eden bir kurum yok. Malum, partinizin geçmiş uygulamalarına baktığımızda, ne zaman bir yer halka açılıyor dense orada tahsilat yapan bir işletici ortaya çıkıvermiş oluyor. Oysa ki, halka açılacağı söylenen yerler zaten halka ait olan yerler. Eğer Karaot Plajı’nda halkın ücretsiz yararlanabileceği tuvalet, duş, soyunma kabini, büfe, vb. tesisler kurulup plaj halkın ücretsiz kullanımı için moderinize edilecekse bunu bir müjde kabul edelim, yok Karaot Plajı’nın da ihale ile yada ihalesiz birilerine verilip “özel plaj” olacağı anlamında ise halkımıza bilgi verelim, yaylada soğuk suya talime devam etsin.
Sayın Başkan,
Eğer Fethiye Körfezi’ne, yerli halka, yöresel ve ulusal ekonomiye faydalı işler yapacaksanız, aşağıdaki hususların da gündeme alınmasını rica ediyorum.
Göcek Kültür ve Turizm Derneği, Anadolu Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Birliği ve Fethiye Göcek Çalış Ölüdeniz Deniz Yolcu Taşıma Kooperatifleri Birliği, Göcek civarındaki 22 koyu kapsayan “MAPA ŞAMANDIRA SİSTEMLERİNİN KURULMASI VE İŞLETİLMESİ PROJESİ” hakkında ÇED gerekli olmadığı yönündeki karara karşı başlattıkları hukuk mücadelesinde yürütmenin durdurulması talebinde bulunduklarını 04.07.2025 tarihinde bir basın açıklaması ile ilan etmişlerdi.
Söz konusu Mapa Şamandıra Projesi’nin işletmesinin nasıl yapılacağı, yerli halkın ve yerel deniz turizmi işletmelerinin bu projeden nasıl yararlanacağı açıklığa kavuşturulmadan uygulamaya geçilmesi ve buna ilişkin inşai faaliyetlere başlanması yöredeki hemşehrilerimizde endişeler yaratmıştır. Zira, Çevre Bakanlığı yada projenin sermayesini sağlayacağı bildirilen Çevre Ajansı henüz bu konulara açıklık getirmeden, koylarda mapa şamandıra sistemlerinin tesisi ile tonozların tesisi faaliyetlerine başlanmış olduğu görülmektedir. DP MUĞLA İL TEŞKİLATI olarak bu endişeleri biz de taşıyoruz.
Göcek ve Dalaman koylarının da yer aldığı Fethiye Körfezi, doğal güzelliği, tarihi ve kültürel özellikleri, 1500 kadar deniz canlısı türü için de bir yaşam alan olması yanısıra deniz turizmi için dünyanın en nadide noktalarından biri olup hem yöre halkı için hem de ülkemiz ekonomisi için adeta altın yumurtlayan tavuktur, kesinlikle korunmalıdır. GÖCEK KÖRFEZİ İLE GÖCEK- DALAMAN KOYLARI KORUMA VE KULLANMA USUL VE ESASLARI’na uyumlu projeler iyi uygulandığı takdirde yöreye faydalı olabilecektir.
Ancak, bu bölgede;
- Çevre, deniz, kıyı ve orman ekosistemi güvenliğini,
- Yerel ekonomi dengelerini,
- Yerli halk ile yerel unsurların hassasiyetlerini ve ihtiyaçlarını,
- Deniz turizminin sürdürülebilmesine ilişkin uzun vadeli hususları
bir bütün içinde ve çok yönlü ele almadan atılacak her yanlış adım doğaya, yerel yaşama, ülkemizin ve yörenin ekonomisine ve deniz turizminin sürdürülebilmesine onarılmaz zararlar verecektir.
Deniz üstünde otopark kurulması gibi de görünen MAPA-ŞAMANDIRA PROJESİ’nin amacından sapması halinde proje kapsamındaki koylarda yapılaşma ve marinalaşma süreci başlayacak, Fethiye Körfezinin batısı devasa bir marina haline gelecek, koyların doğal güzelliği yok olacak, çevre ve doğa zarar görecek, yerli halkın denizlerden faydalanması engellenmiş olacaktır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve/veya Türkiye Çevre Ajansı, söz konusu projenin uygulanması hakkında kamuoyunu ve yerel unsurları bilgilendirmeli, bölgenin yerel yönetimlerini, Fethiye Deniz Ticaret Odasını, ilgili kooperatifler, vb. yerel unsurları da sürece proaktif olarak dahil etmelidir.
Diğer yandan;
Göcek ve Dalaman koylarındaki deniz araçları yoğunluğu ve yörenin ihtiyaçları göz önüne alındığında; ilk düşüncesi partimiz iktidarında ortaya atılmış olan ve sonrasında yine partimiz iktidarında projelendirilmiş ve ilk ihalesi de 1995 yılında yapılan, ancak daha sonra hukuki ve idari nedenlerle iptal edilen “DALAMAN YAT LİMANI VE DENİZ OTOBÜSÜ YANAŞMA YERİ PROJESİ”, ilgili kurum ve kuruluşlar ile yerel unsurların güncel görüşleri alınarak, buna ilişkin planların çağdaş şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına, modern altyapı ve çağın gerekleri ile çevre ve kamu yararına uygun olarak yeniden düzenlenmesi suretiyle daha da geliştirilmiş bir liman olarak hayata geçirilmelidir.
Yukarıdaki açıklamış olduğumuz DALAMAN YAT LİMANI VE DENİZ OTOBÜSÜ YANAŞMA YERİ PROJESİ Göcek ve Dalaman koyları üzerindeki ağır yükün bir kısmını alacağı gibi hem çevreye hem de milli ve bölgesel ekonomiye katkı sağlayacaktır.
Sayın Başkan,
Bir Datça’lı olarak da, denizimizin ve kıyılarımızın önemini iyi bildiğinize inanıyorum. Hazır FETHİYE KARAOT YAT-ÇEKEK YERİ PROJESİ’ne al atmışken tüm bu hususları da birlikte ele almanız hem doğaya, hem yöre halkına, hemde bölgesel ve milli ekonomimize faydalar sağlayacaktır.
Editor : Arzu BARIŞKANER