
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi.
Açılış etkinlikleri çerçevesinde, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak tarafından ESOGÜ Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk sunuldu. Program, akademik ve idari personelin de katılımıyla gerçekleşen saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Anıttaki programın ardından ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki açılış törenine geçildi.
Törende konuşan ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, yarım asrı aşan köklü geçmişi ve bilimsel birikimiyle öncü yükseköğretim kurumları arasında yer alan ESOGÜ’nün, seçkin akademik kadrosu ve güçlü altyapısıyla bu öğretim yılında da öğrencileri ve Türkiye için değer üretmeye, evrensel bilime katkı sunmaya hazır olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Çolak, ESOGÜ’nün ulusal veya uluslararası kurumlar tarafından akredite edilerek günün şartlarına göre sürekli güncellenen akademik programları ve bilimsel üretkenliği destekleyen güçlü akademik kültürüyle topluma öncü, ulusal ve uluslararası ölçekte tanınır, tercih edilir, saygın bir araştırma üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti. Prof. Dr. Çolak, bu çabanın bir sonucu olarak ESOGÜ’nün, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen 2024 Yılı Kurumsal Akreditasyon Programı çerçevesinde 2 yıl süreyle akreditasyon almaya hak kazandığını söyledi. ESOGÜ olarak gerek eğitim politikalarını gerekse araştırma-geliştirme stratejilerini saygın bir araştırma üniversitesi olma vizyonu doğrultusunda şekillendirerek evrensel bilime ve topluma önemli katkılar sunmayı hedeflediklerini dile getiren Prof. Dr. Çolak, üniversite olarak Akıllı Fabrika ve Robotik, Akıllı Şehirler, Bilgi Güvenliği, 5G gibi alanlarda yürüttükleri faaliyetlerle çağın heyecan verici teknolojilerini sadece izleyen değil; geliştiren, üreten bir aktör olarak uluslararası arenada varlık göstermeye çalıştıklarını ifade etti. "ESOGÜ öğrencileri bizi gururlandıran başarılara imza attı"
Geçtiğimiz yılın rakamlarına göre ESOGÜ’de 8 Avrupa Birliği, 68 TÜBİTAK, 6 TÜSEB ve 287 BAP projesinin hayata geçirildiğini belirten Prof. Dr. Çolak, ayrıca ESOGÜ akademisyenleri tarafından 921 tanesi Q1-Q4 kategorisinde olmak toplam 2 bin 757 uluslararası yayın yapıldığını dile getirerek, bu başarıya katkı sağlayan bütün ESOGÜ hocalarına teşekkür etti. Prof. Dr. Kamil Çolak geçtiğimiz günlerde, Stanford Üniversitesi ve Elsevier’in iş birliği ile hazırlanan bir rapora göre ESOGÜ’den 21 akademisyenin "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" arasında yer aldığını da hatırlatarak kendileri ile gurur duyduklarını söyledi. Akademisyenlerin yanı sıra ESOGÜ öğrencilerinin de kendilerini gururlandıran başarılara imza attığını belirten Prof. Dr. Çolak, TEKNOFEST 2025 kapsamında başarı elde eden Günaltay Takımı ve Mavera Teknoloji Takımı ile ’Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053 Üniversiteler Arası Fikir Yarışması’nda ödül alan öğrencileri de kutlayarak duyduğu memnuniyeti ifade etti. "Yeni öğretim yılı ülkemize hayırlı olsun"
2025-2026 akademik yılında ESOGÜ ailesine katılan öğrencilere de hoş geldiniz diyerek kendilerini kutlayan Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak, bu yıl katılan yeni öğrencilerle birlikte 30 bini aşkın öğrencisi olan ESOGÜ’de tüm öğrencilerin üniversite hayatları boyunca gerek akademik gerekse sosyal yönden güçlenmeleri için ellerinden gelenin en iyisini yapmayı, onlara her anlamda destek olmayı görev bildiklerini söyledi. Prof. Dr. Çolak ayrıca; şehit, gazi yakını ve Filistinli öğrencilerin de yer aldığı ESOGÜ öğrencilerine üniversite birimlerinde kısmi zamanlı çalışma imkanı ve yemek bursu sağlayarak destek olduklarını da sözlerine ekledi. Yeni akademik yılın açılış heyecanını yaşarken aynı zamanda uluslararası insani sorumluluklarını hatırlayarak, gençlerimizin bu değerlerle yetişmesini önemsediklerini dile getiren Prof. Dr. Çolak, bu nedenle akademik açılış programının devamında, Filistin’de yaşananlara dair daha derinlikli bir perspektif sunmak üzere Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ı açılış dersini sunmak üzere konuk ettiklerini söyledi ve davetlerine icabet ettiği için kendisine teşekkürlerini sundu. Prof. Dr. Çolak yeni öğretim yılının tüm öğrenciler ve akademisyenler ile ülkemize hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı. Akademik yıl açılış dersinin konusu ’Filistin’ oldu
Program, ESOGÜ Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Tunuslu müzisyen Emel Mathlouthi’nin ‘Sesim sesinizdir’ diyerek cesur Filistin halkına adadığı ’Souty (Sesim)’ isimli bestesi eşliğinde hazırlanan ’Direnişin Adı: Gazze’ adlı video klibin gösterimi ile devam etti. Açılış töreni, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın verdiği ’Filistin’ konulu akademik yıl açılış dersi ile sona erdi.
Törene ESOGÜ yönetiminin yanı sıra Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, protokol üyeleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım sağladı.
HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : KAYNAK-İHA