
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yunus Amasyalı, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı bilgilendirmede, kalp hastalıklarının önlenmesinde sağlıklı beslenmenin hayati bir rol oynadığını belirtti. Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Kliniği'nden Dr. Amasyalı, yüksek tansiyon, fazla kilo ve yüksek kolesterol gibi kalp hastalığı risk faktörlerine karşı sağlıklı beslenme alışkanlıklarının olumlu etkiler sağladığını ifade etti.
Dr. Amasyalı, kan dolaşımındaki kolesterolün büyük bir kısmının karaciğerde üretildiğini ancak beslenme yoluyla alınan yağın miktarının ve türünün de kolesterol düzeyini önemli ölçüde etkilediğini vurguladı. Fazla kolesterolün kalp damarlarında plak oluşumuna neden olarak kan akışını engellediğini söyleyen Dr. Amasyalı, asıl tehlikenin yağın miktarından ziyade türü olduğuna dikkat çekti ve günlük tuz tüketiminin 6 gramı aşmaması gerektiğini belirtti.
Günlük kalori alımının en fazla yüzde 30'unun yağlardan olması ve "kötü" yağların "iyi" yağlarla değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Amasyalı, doymuş ve trans yağların LDL (kötü) kolesterolü yükselterek kalp hastalığı riskini artırdığını ifade etti. Margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ürünleri, kızarmış gıdalar ve işlenmiş unlu mamullerin bu tür yağların başlıca kaynakları olduğunu belirtti. Buna karşılık zeytinyağı, fındık yağı, balık, ceviz ve soya fasulyesi gibi doymamış yağların LDL kolesterolü düşürdüğünü ve HDL (iyi) kolesterolü artırdığını söyledi.
Kalp sağlığını korumak için önerilerde bulunan Dr. Amasyalı, dengeli öğünlerle beslenmenin, tam yağlı yerine az yağlı süt ürünlerini tercih etmenin, kırmızı et yerine balık ve derisiz beyaz et tüketmenin önemini vurguladı. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Amasyalı, liften zengin tahıllar, kepek, fasulye, meyve ve sebzelerin düzenli tüketiminin kolesterolü yüzde 15'e kadar düşürebileceğini sözlerine ekledi ve günde 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini hatırlattı.
Editor : Haber Merkezi