Eğitim

KMÜ’de "Uluslararası Diksiyon Yaz Okulu" başladı

Karaman'da türk dil kurumu (tdk) ve karamanoğlu mehmetbey üniversitesi (kmü) işbirliğinde düzenlenen "uluslararası diksiyon yaz okulu" başladı.

KMÜ’de "Uluslararası Diksiyon Yaz Okulu" başladı
25-08-2025 17:55

Karaman’da Türk Dil Kurumu (TDK) ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) işbirliğinde düzenlenen "Uluslararası Diksiyon Yaz Okulu" başladı.


Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda 25-29 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek program kapsamında Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerine diksiyon eğitimi konusunda uzman spikerler tarafından eğitim verilecek. Programda konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Karaman’ın "Türkçenin resmi dil ilanı" kararının alındığı, dil tarihinin en müstesna şehirlerinden biri olduğunu belirtti. Dilin bir milletin hafızası ve kültürün taşıyıcısı olduğunu aktaran Mert, öğretmenlerin de dilin inceliklerini, kültürü ve değerleri geleceğe taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:


"Öğrencilerimizin dil bilinci, kendini ifade gücü ve estetik anlayışı, sizlerin doğru ve etkili konuşmasıyla şekillenir. Bu yüzden Türkçeyi doğru ve etkili konuşmak bir beceriden öte, milli bir görevdir. Türkçe sadece bir iletişim aracı değil, tarihimizin, destanlarımızın, türkülerimizin, dualarımızın, masallarımızın dilidir. Yani millet olarak nefes aldığımız en kıymetli hazinemizdir. Burada başlattığımız diksiyon kursu, işte bu kıymetli hazinenin daha güzel, daha berrak, daha güçlü yaşaması için atılmış önemli bir adımdır. Çünkü biliyoruz ki Türkçe’nin geleceği, onu öğreten siz kıymetli öğretmenlerimizin dilindedir. Bu kurs boyunca, Türkçeyi en doğru, en ahenkli, en etkili şekilde kullanan kıymetli ustalarımız sizlerle olacak. Bu anlamlı programın gerçekleşmesine katkı sunan çok değerli hocalarıma, TRT ailesine, Türk Dil Kurumu’ndaki kıymetli çalışma arkadaşlarıma ve katılımınızla bu kursu değerli kılan siz kıymetli öğretmenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum."


KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ise etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduklarını aktardı. Uluslararası Diksiyon Yaz Okulu’nun sadece diksiyon becerilerini geliştirmekle kalmayıp Türkçeyi doğru, etkili ve estetik biçimde kullanma bilincini de artıracağını dile getiren Gavgalı, "Türkçeye sahip çıkmak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Karaman, bu açıdan tarihi bir role sahiptir. 1277’de Karamanoğlu Mehmet Bey’in yayımladığı ferman, Türkçeyi Anadolu’da bir medeniyet dili haline getirmiştir. Yunus Emre’nin sade ve derin dili de bu kültürel mirasın en güzel örneklerindendir. Bizler, bu mirası yaşatmak ve genç kuşaklara aktarmakla yükümlüyüz. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak Türkçeyi bilim, sanat ve iletişim dili olarak güçlendirmeyi stratejik hedeflerimiz arasına aldık. Yaz okulunun Türkçeyi doğru ve güzel kullanma yolunda sizlere ilham vermesini diliyor, katkı sunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum" dedi.


TDK Bilim Kurulu Üyesi Şener Mete de, Türk Dil Kurumu tarihinde ilk kez gerçekleştirilecek diksiyon eğitiminin kendileri ve öğretmenlerde güzel hatıralar bırakacağını söyledi.


Programın ardından TDK Bilim Kurulu Üyesi Şener Mete tarafından açılış dersi verildi.



HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER