
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Batı Akdeniz Havzası Taşkın Yönetim Planının Güncellenmesi Projesi" kapsamında hazırlanan Taşkın Riski Ön Değerlendirme Raporunun sonuçları, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıyla kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile paylaşıldı.
Proje kapsamında; Muğla, Antalya, Burdur, Denizli ve Aydın illerinin tamamını veya bir kısmını kapsayan Batı Akdeniz Havzası’nda yer alan yerleşim yerlerinde, taşkınların insan sağlığı, çevre, kültürel miras ve ekonomik faaliyetler üzerindeki potansiyel etkileri değerlendirildi.
Taşkın Risk Ön Değerlendirmesi çalışmalarında; havzanın hidrolojik, çevresel ve sosyoekonomik özellikleri, geçmişte yaşanan ve gelecekte yaşanması muhtemel taşkınlar, topoğrafya, nehir ağları, taşkın yatakları, taşkın kontrol altyapıları, iskân alanları ve iklim değişikliğinin etkileri gibi çok sayıda kriter dikkate alındı.
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yazılımları kullanılarak yapılan analizlerde, Bin 167 farklı dere ve akarsu sayısallaştırılırken, yerleşim birimlerinin taşkın riski açısından durumu detaylı şekilde ele alındı. 467 yerleşim alanı üzerinde yürütülen etüt ve değerlendirme çalışmaları sonucunda, riskli görülen alanlarda hızlı taşkın modeli (Fast Flood) uygulanarak muhtemel etkiler belirlendi.
Toplantı sonunda, elde edilen verilerin taşkın riski azaltma stratejilerinde kullanılmasının önemi vurgulanarak, kurumlar arası iş birliğinin devam ettirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : Haber Merkezi