Marmaris

MUĞLA SİZİ TATİLE BEKLİYOR

GÜNEY Ege’de tatil denildiğinde akla gelen Muğla’nın birbirinden güzel ve içlerinden tarih fışkıran ilçeleri Fethiye, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz, Ula, Marmaris, Datça, Milas ve Bodrum’da tatil adına her şeyi bulmak mümkün.

MUĞLA SİZİ TATİLE BEKLİYOR
22-04-2024 14:33
22-04-2024 15:51

 Marmaris’in birbirinden güzel 36 koyu, Fethiye’nin Göcek ve Dalaman koyları ile labirent şeklindeki koruma altında sazlıklar arasında yer alan Dalyan. Dünyaca ödüllenen İztuzu Plajı’nı, Datça’da Can Yücel’i anıp Köyceğiz’in sakinliğini ve Muğla’nın o muhteşem yemeklerini yemenin tam zamanı.

ÖLÜDENİZ DÜNYANIN NERESİNDE VAR?
Muğla gezimize en uç noktası Fethiye’den başlayalım. Merkezden denize girilmiyor. 5 kilometre uzaklıktaki Çalış Plajı en yakını ve güneşin muhteşem batışını seyretmek mümkün. Caretta Caretta yumurtalarına dikkat. Fethiye’ye 11 kilometre uzaklıktaki Ölüdeniz bir dünya markası. 3 kilometrelik kumsala sahip turkuaz rengiyle kucak açan Belcekız Plajı. 
Dünyaca ünlü yamaç paraşütünün yapıldığı Babadağ’dan atlayan paraşütçüleri denize sır üstü yatarak seyretmenin tadı bir başka. Ölüdeniz’e yakın Kelebekler Vadisi ve Faralya, Kabak ve Gemiler koylarını da unutmamak gerekir. 

FETHİYE GÖCEK VE DALAMAN KOYLARI
Fethiye Göcek arasında Katrancı ve İnlice koyları var. Mavi turcuların vazgeçemediği Göcek’teki Osmanağa ve Günlüklü koylarında piknik yapıp denize girebilirsiniz. Sırasıyla 
Ayten, Akvaryum, Bedri Rahmi, Göbün, Kille, Büyük ve küçük Sarsala, Merdivenli, Yavan Su Martı, Kurşunlu Cennet, Binlik, Hamam (Keleopatra), Sıralıkbük koyları, Boynuz Bükü, Göcek, Tersane, Domuz ve Yassıca Adaları

DÜNYANIN EN ÜNLÜ 10 PLAJINDAN BİRİSİ İZTUZU 
Ortaca ilçesinde deniz kenarındaki yıldızlı otellerin hepsinin plajı bulunuyor. Ayrıca Sarıgerme Çevre ve Eğitim Derneği (SARÇED) Plajı, Aşı Koyu ve plajı güzel. Öte yandan Ortaca ilçesi Dalyan İztuzu Plajı dünyanın en ünlü 10 plajından birisi. Doğa harikası İztuzu Kumsalı, Radar tepesinin eteğinden Dalyan Boğazı’na kadar 5 bin 400 metre uzunluğunda. Caretta Carettaların yumurtalarını bıraktığı ince kumlu bu plajın batı tarafındaki Dalyanağzı Plajına teknelerle, doğu tarafındaki İztuzu Plajına ise karayoluyla gidiliyor. Dalyan’dan plaja sürekli tekneler kalkıyor.

KÖYCEĞİZ’DE HEM GÖLE HEM DENİZE GİRMEK
Köyceğiz merkezden Köyceğiz Gölüne, 35 kilometre uzaklıktaki Ekincik Koyunda da denize girmek mümkün. Köyceğiz’den tekneyle gölü geçerek Dalyan Kanalının kıvrımlarından İztuzu’nda da denize ulaşılıyor. Ağla yaylası arkasında içinde Kartal ve Gökçeovacık göllerini barındıran Sandras Dağı mutlaka gezilmeli. Yuvarlakçay dillere destan. Kaplıca sevenler için de Sultaniye Kaplıcaları’nı öneririm.

AKYAKA PLAJI VE KADIN AZMAĞI
Cevat Şakir Kabaağaçlı diğer adıyla Halikarnas Balıkçısı, “Roma’yı gör de öl, Gökova’yı gör de yaşa” diye boşuna dememiş. Ula ilçesinde Gökova’nın başladığı yerdeki Akyaka sakin şehir olarak her şeyiyle çok güzel. Rahmetli mimar Nail Çakırhan adıyla bilinen Akyaka evleri, su sıcaklığı yaz kış 12 dereceyi geçmeyen 3 bin 850 metre uzunluktaki Kadın Azmağı ve azmak çevresinde 110'un üzerinde hayvan ve 350'nin üzerinde bitki çeşidi ile biliniyor. Plaj olarak 250 metre uzunluk, 25 metre genişlik ile metrelerce sığ deniziyle ünlü plajı mükemmel.
Akyaka’ya 24,8 kilometre uzaklıktaki Akbük Koyu ve plajı mutlaka görülmeli. Tek sıkıntı yolun çok dar ve virajlı olması. 

KİTESURF (UÇURTMA SÖRFÜ) ALANI
Kitesurf (Uçurtma sörfü) tutkunları için Akyaka çok önemlidir. Sahilden 10 dakikalık yürüyüş veya karayolundan buraya ulaşmak mümkün. Yaz boyunca sürekli esen rüzgarı nedeniyle en iyi uçurtma sörfü alanlarından biridir. Uçurtma sörfü alanı sığ olup tabanı kumlu, denizi dalgasız. Deniz suyu ile nehrin birleştiği alan. Burası, uçurtma sörfü dersleri alan veya kendi stillerini sürekli geliştirmek isteyen bağımsız uçurtma sörfçüleri için ideal bir yerdir.

KLEOPATRA ADASI VE İNCEKUM PLAJI
Gökova’dan hareketle Marmaris’e 13 kilometre kala Taşhan mevkiinden sağa dönen bir yolla Çamlı Köyü’nden kalkan teknelerle Kleopatra (Sedir) Adası’ndaki dünyaca meşhur plajda yüzmenin tadı çok başka. Adadaki çapları 1 milimetreden daha küçük ve her tanesi aynı büyüklükte olan kuma basmak ve götürmek yasak. Koruma altındaki bu kumların 3 bin yıl önce Sezar'ın biricik aşkı Kleopatra için Mısır'dan 60 büyük gemiyle getirttiği söylenir.
Kleopatra Adası’nın karşısında Türkiye’nin Maldivleri olarak anılan İncekum Plajı var. 

KAPININ ÖNÜNDEN DENİZE GİRİLEN KENT MARMARİS
Eski adı Physkos olan ve o dönemlerden günümüze kadar hala “Kapının önünden denize girilen kent” olarak nitelendirilen Marmaris’te her yerden denize girmek mümkün. Çok sayıda mavi bayraklı plaja sahip ilçenin Uzunyalı ve İçmeler Mahallesi de dahil olmak üzere yaklaşık 9.5 kilometrelik alan içinde denizden faydalanmak mümkün. Marmaris’in 36 koyu bulunuyor. Yedi Adalar, Bördübet, Ayın Koyu, Sarıdana, Löngöz, Hırsız, Emel Sayın, Balıkaşıran, içinde onlarca küçük koyların olduğu ve hatta Cumhurbaşkanlığı konutunun bulunduğu Okluk Koyunu da içinde barındıran İngiliz Limanı ve Tuzla bunlardan bazıları. İlginç olanı ise bu koylardaki ağaçların dallarından sallanarak denize atlayıp çıkarken de yine aynı ağaçların köklerine tutunarak dışarıya çıkılması.
Kumlubük, Amos, Turunç, Çiftlik Koyu ve plajı, Orhaniye, Kızkumu, Turgut şelalesi, Delikliyol plajı, Selimiye Koyu, Bozburun, ve Söğüt’te her yerden denize girmek mümkün. 
Bir yanı Ege diğer yanı Akdeniz olan Balıkaşıran’ı unutmamak gerekir. 

CAN YUCEL VE DATÇA
Datça deyince ilk akla gelenler bal, badem ve balık iken “Beni kuzum Datça’ya gömün” diyen rahmetli şair Can Yücel geliyor. Yunan filozof Strabon bile “Tanrı, sevdiği kullarını ömürlü olsun diye Datça'ya gönderirmiş” demiş. 
Datça konum itibariyle Muğla’nın Gökova Körfezi ile Hisarönü Körfezi arasında, bir tarafına Akdeniz’i, diğer yanına da Ege Denizi’ni almış 70 kilometrelik bir yarımadanın ortasında yer alıyor. 6 milyon yıllık kumul Gebekum ile Can Yüçel’in evinin bulunduğu tarihi yapılarla dolu Eski Datça mutlaka gezilmeli. Ayrıca Yaka, Cumalı, Yaka mahalleleri, Ova Bükü, Kurucabük, Akçabük, Kumluk, Hastanealtı ve Taşlık plajları, Ilıca, Aktur, Kargı Koyu, Mesudiye, Hayıtbükü, Palamutbükü ile Knidos unutulmalı. 
Datça’nın meşhur yemeği ''garaville'' özellikle yağmur sonrasında toplanan salyangozlar ile yapılan bir yemek olup çok meşhurdur.

MUĞLA MERKEZDE GEZİLECEK YERLER
Kurşunlu Camii’nin yanında 1400’lü yıllara uzanan Yağcılar hanında alış veriş yapıp birbiriyle iç içe olan Kültür evi, unutulmaya yüz tutmuş bazı mesleklerin hala devam ettiği Arasta ve Zahire Çarşısı gezilebilir. Konakaltı Kültür Merkezi, Saatli kule, Muğla Müzesi de yine birbirine çok yakın. Hacı Hamzalar ve Ali Rıza Özbek evi olarak da bilinen Özbekler Evi unutulmamalı. Saburhane Meydanı ile birbirinden daracık olan sokaklarındaki tarihi ve eski yapıların bulunduğu mahalle tam bir fotoğraf çekim alanı.
Karabağlar Yaylası ile yaz aylarında şenliklerin düzenlendiği Yılanlı Dağı. Merkezden hareketle yüksek bir dağın tepsiye benzeyen düzlüğe sahip Asar(Hisar) Dağı zirvesine yürümelisiniz. Saburhane Mahallesi’nin üst noktasından başlayan yürüyüş zirveye kadar 1 saat sürüyor.

MİLAS GEZİLECEK YERLER
Milas, gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir ilçedir. Bafa Gölü eşsiz bir doğal güzelliğe sahip. Milas ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta Gökçeler Köyü’ndeki Uyku Vadisi, 5 kilometre uzaklıkta Beçin Kalesi, Bafa Gölü sınırları içerisindeki Herakleia Antik Kenti, Bafa Gölü Milli Parkı, merkeze 34 kilometre uzaklıkta Armutçuk Köyü sınırları içerisinde Şeytan Yalısı, merkeze13 kilometre uzaklıkta Kızılcakuyu mevkiinde yer al Euromos Antik Kenti, Milas Müzesi ve Boğaziçi Tuzla Gölü mutlaka gezilmesi gereken yerler.

BODRUM MİLAS ARASINDAKİ FLAMİNGOLAR
Milas ile Bodrum İlçeleri arasında ki Boğaziçi Köyü’nün Tuzla Sulak Alanı kış aylarında özellikle binlerce Flamingolara yaptığı ev sahipliğiyle tanınıyor. Göç yolları üzerinde olan ve zengin yiyecek deposuna sahip 380 hektarlık alanda beslenen kuş türleri arasında başta Flamingo ile Pelikanlar geliyor. Yeşilbaş, Boz Ördek, Sakarca, Sakarmeke, Macar Ördeği, Balıkçıl, Kaz, Su Tavuğuna bölgede sıklıkla rastlamak mümkün.
Bodrum’a 27, Milas’a 24 kilometre uzaklıkta ve koruma altındaki Tuzla sulak alanına her sene gelen 3 binin üzerindeki flamingolar, fotoğrafçıların birbirinden güzel fotoğraf çekmelerine neden oluyor. 

BODRUM
Türkiye ve tatil beldeleri dendiğinde ilk akla gelen yerler arasındaki Bodrum, birbirinden güzel koyları, doğal ve tarihi güzellikleri, her bir köşesinde eğlence yerleri bulunması, şık restoranları veya salaş mekanlarıyla her zevke ve her bütçeye uygun bir tatil imkanı sunuyor.
Yerli yabancı tüm tatilcilerin ilgisini çeken Bodrum, özellikle yaz dönemlerinde dolup taşıyor. 
Onlarca mavi bayraklı plajı, doğası, hem hareketli hem de sakin tarafı olan, çiçeklerle süslenmiş, beyaz ve turkuaz rengi duvarlarıyla, zengin tarihi ve kültürel yönleriyle Bodrum’u anlatmak için sayfalarca yazı yazılabilir. Gezilecek Yerler: Liman, Marina, Osmanlı Tersanesi Sanat Galerisi, Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Kalesi, Halikarnas Mozolesi, Antik Tiyatrosu, Zeki Müren Evi, Myndos Kapısı, Yeldeğirmenleri, Leleg Yolu, Tavşan Adası, Karakaya, Etrim, Mor Salkım Bağları, Apostol Kilisesi, Pedesa, İasos ve Bargilya antik kentleri. Gümüşlük, Yalıkavak, Türkbükü, Karaincir Plajı, Kumbahçe Sahili, Aktur Plajı, Akyarlar, Günbatımı Plajı. Yalıçiftlik Kargıcak Koyu, Göltürkbükü Cennet Koyu, Bitez, Bağla, Kissebükü, Bardakçı Koyu, Mazı – Hurma Koyu.

MUĞLA’DA NE YENİR?
Sulu Muğla Kebabı en meşhur çorbası olma özelliğini hala sürdürüyor. Tarhana da meşhurlar arasında. Bodrum mantısı, çintar, kuzugöbeği, döş dolması, teneke tavuk, ekşili balık, oğlak yahni, mavi yengeç, Milas köftesi, Muğla Köftesi, çökertme kebabı, Milas çaykaması, sündürme, börülce ekşilemesi, ahtapotlu pilav, kaya koruğu salatası, Muğla saraylısı, kefal dolması, hindiba, börülceli Muğla pilavı, ebegümeci, pazı, koruk, turp otu, kabak çiçeği dolması, lokma, Muğla halkası, eşek helvası, kuşotu, köremen, sarmaşık, istifno, turpotu, hardalotu, cohoz, ısırganotu, kuşayak, sarıot, gelincik, tilkiotu, radıka, zemperlik, zeytinyağlı bamya, keşkek, sambali tatlısı, lokma, deniz börülcesi, yeşil zeytinli tarator, yağlı patlıcan, Arap saçı kavurması gibi lezzetler Muğla mutfağının öne çıkanları.


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER