Sağlık

ABD'DE H5N1 KUŞ GRİBİ SALGININDA ENDİŞE DEVAM EDİYOR

ABD'deki süt inekleri arasında yayılan H5N1 kuş gribi salgınında endişe artarken, yetkililer önlem alınması çağrısı yapıyor.

ABD'DE H5N1 KUŞ GRİBİ SALGININDA ENDİŞE DEVAM EDİYOR
29-04-2024 19:23
29-04-2024 19:31

ABD'deki süt inekleri arasındaki H5N1 kuş gribi salgını hala endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Son güncellemelere göre, sekiz eyalette en az 33 sürüye yayılmış durumda. Çarşamba günü, piyasada satılan sütte virüsün genetik kalıntıları tespit edilirken, yetkililer sütlerin güvenli olduğunu belirtiyorlar. Ancak, olası bir salgın riski hala varlığını sürdürüyor.

H5N1 virüsünün hayvanlardan insanlara geçme potansiyeli endişe yaratıyor. Şu ana kadar kaydedilmiş tek bir insan vaka olsa da, ABD Başkanı Joe Biden'ın koronavirüs danışma kurulunda görev alan bilim insanı Rick Bright, durumun daha da kötüye gidebileceği uyarısında bulundu. Bright, "H5N1 bulaşmış bir kişi ile 10 kişi arasında ince bir çizgi var. Rakam 10 kişiye çıktığında, büyük ihtimalle çok geç kalmışızdır" şeklinde konuştu.

HASTALIK NASIL YAYILIYOR?

Teksas eyaletinde tarımdan sorumlu komiser Sid Miller, salgının izlerinin şubat ayına kadar gidebileceğini belirtirken, bölgedeki birçok sürünün etkilendiği endişesi dile getiriliyor. Ancak, bu tür verilerin eksikliği konusunda da endişeler var. New York Times'ın aktardığına göre, hastalık hayvanlarda telef olmaktan insanlara bulaşabilecek bir trajediye dönüşebilir.

Hastalığın süt inekleri arasında yayılma potansiyeli, süt sağım makineleri veya ahırların temizliği sırasında bulaşma ihtimalini gündeme getiriyor. Ayrıca, ineklerin yemleri olarak kullanılan malzemelerin de bulaşma kaynağı olabileceği belirtiliyor. New York Times'ın haberine göre, ABD'deki çiftçilerin kümes hayvanlarının atıklarını süt ve besi sığırlarına yem olarak kullanmasına izin verilmesi de endişeleri artırıyor.

"SÜTÜ İÇEN KEDİLER ÖLDÜ"

ABD'deki birçok eyalette pastörize edilmemiş sütlerin yasal olarak satılabildiği hatırlatılırken, bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği vurgulanıyor. Dr. Bright, "Bu çok ciddi bir sağlık sorunu teşkil ediyor. Özellikle enfekte olmuş sütleri içen kedilerin öldüğü göz önünde bulundurulursa" şeklinde uyarıda bulundu.

Yetkililer, hayvanların doğru şekilde virüs testine tabi tutulması gerektiğini belirtirken, testlerin düzensiz ve sistemsiz olduğu kaydediliyor. ABD Tarım Bakanlığı'nın hastalanan hayvanların gen dizilimlerini ve diğer verilerini zamanında paylaşmadığı da açıklanırken, paylaşılan verilerin de farklı formatlarda olması bilim insanlarının çalışmalarını zorlaştırıyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) hastanelerin acil servislerindeki verileri izlediği, ancak gözle görülür bir artış durumunda müdahalenin geç kalabileceği belirtiliyor. Şu ana kadar 23 kişinin hastalık testine tabi tutulduğu bilgisi de paylaşıldı.


Editor : Arzu BARIŞKANER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER