Sağlık

AMELİYATSIZ REFLÜ TEDAVİSİ: ARMA YÖNTEMİ

Reflü hastalığının tedavisinde yeni bir çığır açan ARMA yöntemi, yüksek başarı oranıyla dikkat çekiyor.

AMELİYATSIZ REFLÜ TEDAVİSİ: ARMA YÖNTEMİ
01-05-2024 11:19
02-05-2024 13:39

Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olup, ülkemizde her beş kişiden birinde görülmektedir. Reflünün başlıca belirtileri arasında mide yanması, göğüs ağrısı, yutma zorluğu ve geğirme yer almaktadır.

Acıbadem Altunizade Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Gürhan Şişman, reflünün ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, "Tedavi edilmezse uzun vadede yemek borusunda tahriş ve hasara hatta ciddi komplikasyonlara neden olabilir" diyor.

Hatalı beslenme alışkanlıkları, obezite, stres ve sigara kullanımı gibi faktörler reflü riskini artırırken, hastalığın tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar genellikle ilk tercih edilen yöntemlerdir.

Ancak bazı hastalarda bu tedaviler yeterli olmaz ve cerrahi müdahale gerekebilir. Son zamanlarda tıp dünyasında giderek yaygınlaşan ameliyatsız endoskopik reflü tedavisi, bu noktada önemli bir alternatif olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Şişman, "Ameliyatsız endoskopik tedavide başarı oranı yüzde 85 gibi oldukça yüksektir" diyor.

Bu yöntemde, endoskopik olarak mide ile yemek borusu arasındaki kapağın elektriksel akım veya argon gazıyla yakılması işlemi gerçekleştirilir. Böylece, kapağın sıkılaşması sağlanarak mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması önlenir. İşlem, yaklaşık 20-30 dakika sürer ve hastalar aynı gün hastaneden taburcu olabilir.

ARMA yöntemi, hastaların semptomlarında yüzde 80-85 oranında iyileşme ve ilaç kullanımında azalma sağlar. Ayrıca, cerrahiye kıyasla daha az invaziv olması, daha kısa iyileşme süresi ve daha düşük komplikasyon oranı gibi avantajlar sunar.

Bu yöntem, PPI tedavisine tam yanıt alamayan veya uzun süreli ilaç kullanmak istemeyen hastalar ile cerrahi tedaviye uygun olmayan hastalarda tercih edilmektedir.


Editor : Arzu BARIŞKANER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER