Kültür Sanat

GEÇMİŞİN YÜZÜ:MISIR MUMYASININ YENİDEN DOĞUŞU

Grafton Lisesi'nde sergilenecek olan gizemli Mısır mumyası kafasının modern tekniklerle gerçekleştirilen rekonstrüksiyonu, tarihin izlerini gün yüzüne çıkarıyor.

GEÇMİŞİN YÜZÜ:MISIR MUMYASININ YENİDEN DOĞUŞU
10-05-2024 15:48
10-05-2024 15:53

Grafton Lisesi'nde sergilenmek üzere restore edilen gizemli bir Mısır mumyası kafasının rekonstrüksiyonu tamamlandı. Jennifer Mann adlı adli heykeltıraşın liderliğindeki ekip, kafatasının dijital bir modelini oluşturmak için bilgisayarlı tomografi taramalarıyla çalıştı. Daha sonra bu model, polimer reçine kullanılarak üç boyutlu olarak basıldı ve gerçekçi bir rekonstrüksiyon için kullanıldı.

Yapılan araştırmalar, kafatasının bir kadına ait olduğunu ve öldüğünde 50 ila 60 yaşları arasında olduğunu gösterdi. Mısır Greko-Roma dönemine ait olduğu belirtilen mumyanın rekonstrüksiyonu, yaşlı bir Mısırlı kadının Yunan tarzında saçları olan gerçekçi bir tasvirini ortaya koydu.

Mumyanın geçmişi ise oldukça ilginç. 1915 yılında bir yerel doktor veya ünlü bir Mısırbilimci tarafından okula bağışlandığı belirtiliyor. Ancak okul, mumyanın Mısır'a geri gönderilmesi veya Sidney'deki bir müzeye bağışlanması girişimlerinin reddedildiğini açıkladı. Bunun üzerine mumya, eğitim materyali olarak kullanılmak üzere okulda saklanmıştı.

Jennifer Mann'ın liderliğindeki rekonstrüksiyon ekibi, kafatasını detaylı bir şekilde inceledi ve günümüz teknolojisiyle hayattayken nasıl göründüğünü yeniden oluşturdu. Mann, rekonstrüksiyonun detaylarını oluştururken, Mısır'ın Greko-Roma dönemine ait bir saç modeli ve küpeler gibi detaylara da dikkat etti.

Son heykel, bronz renkli bir reçineyle tamamlandı ve sergilenmek üzere hazır hale getirildi. Mann, bronz renginin cilt tonunu tahmin etmek için bilimsel kanıt olmamasına rağmen, insanların yüz hatlarını daha net görebilmeleri için bu seçimi yaptıklarını belirtti.

Mumyanın rekonstrüksiyonu, tıbbi ve adli tıp tekniklerinin sanatla birleştiği etkileyici bir örnek oluştururken, Mann'ın gelecek projelerinden biri, Pompeii gibi tarihi yerlerde bulunan kafataslarının yeniden inşası olacak.


Editor : Nur DÜZEN
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER