Ekonomi

EMEKLİNİN MAAŞI BİR AYAKKABI BİLE ALAMIYOR

Emekliler bu hafta sonu İstanbul, İzmir, Muğla’nın çeşitli ilçeleri, Bursa, Antalya, Tarsus, Eskişehir, Fatsa, Burhaniye ve daha çok sayıda il ve ilçelerde “Açlığa ve Sefalete Hayır” sloganıyla meydanlara indi. Sosyal medyada bir tek fotoğraf vardı her şeyi ama her şeyi hiçbir şey söylemeden anlatan.

EMEKLİNİN MAAŞI BİR AYAKKABI BİLE ALAMIYOR
27-05-2024 14:04
27-05-2024 14:17

Bu bir spor ayakkabısı. Fiyatı 10 bin 399 lira. Yani bir emeklinin aldığı maaştan çok daha fazla fiyata. Hoş gerçi bundan çok daha pahalı yani birkaç emeklinin maaşından fazlaya olanlar da var ama bu rutin bir ayakkabı. Emekliler bu hafta sonu çeşitli şehirlerde meydanlara inerek durumunu anlatmayı çalıştı. İstanbul, İzmir, Muğla’nın çeşitli ilçeleri, Bursa, Antalya, Tarsus, Eskişehir, Fatsa, Burhaniye ve daha çok sayıda il ve ilçelerde “Açlığa ve Sefalete Hayır” sloganıyla meydanlara inildi. CHP dün(Pazar) Ankara’da “Büyük Emekli Mitingi” yaptı ama sosyal medyada bir tek fotoğraf vardı her şeyi ama her şeyi hiçbir şey söylemeden anlatan.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre satın alma gücünün koruması açısından bugün için emekli maaşlarının 21 bin 800 liraya yükseltilmesi gerektiğini herkes söylüyor.

 

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKARILMALI

Ülke genelinde herkes hiç olmazsa en düşük emekli aylığının asgari ücrete eşitlenmesi gereği üzerinde dururken, sendikalar 30-40 yıl çalışan bir emekçinin emekli aylığının, bu çalışma süreleri dikkate alınarak en az en düşük memur aylığına denk getirilmesi düşüncesini savunuyor.  

Öte yandan Tüm Emeklilerin Sendikasının talepleri şöyle:
* Memurlara verilen 12 bin liralık seyyanen artış bütün emeklilere verilerek en düşük emekli maaşının en düşük memur maaşına (bu gün için 33.000 – 35.000 lira) eşitlenmeli.
* Bayram ikramiyesi asgari ücret düzeyinde yılda 4 defa verilmeli.
* Sağlıkta katkı payları kaldırılmalı.
* Sendikalaşma engellenmemeli.

 

KÖK MAAŞ SORUNU
* 16 milyon emeklinin yaklaşık 9 milyonu, en düşük emekli aylığı olan 10 bin lira alıyor. En düşük emekli aylığı alanların önemli bir bölümünün kök aylığı ise 8 bin liranın altında. Şimdiki hesaplamalara göre, Ocak-Haziran dönemini kapsayan resmi enflasyon oranı yüzde 25 dolayında olacaktır. Yasaya göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu altı aylık enflasyon farkı oranında bir artış yapılacaktır. Bu yüzdeli artış, emeklilerin kök aylıklarına yapıldığından 8 bin liranın altında kök aylığı olan emeklilerin zamlı aylığı 10 bin liraya dahi yetişmediğinden Hazine tarafından yapılan katkıyla bu aylıklar da 10 bin lira olarak devam edecektir. Kök aylığı 8 bin lira olan emeklinin aylığı ise yüzde 25’lik zamla ancak 10 bin liraya yükselecektir. Bu durumda Temmuz ayında yaklaşık 9 milyon emeklinin aylığı yine 10 bin lira olarak devam edeceğinden bu emekli grubuna sıfır zam yapılmış olacaktır.

 

MEMUR EMEKLİLERİNİN DURUMU
*
Memur emekli aylıklarına ise, Temmuz ayında yüzde 19-19.5 oranında bir zam yapılacak olup bu emekliler, memurlara yapılan toplu sözleşme zammı oranında aylık aldıkları için işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zamdan yüzde 5-5.5 oranında daha düşük zam alacaklardır. Yılbaşında memurlara yapılan 12 bin liralık seyyanen zam, memur emeklilerine de yansıtılmadığı için zaman içerisinde memurlar ile emeklileri arasındaki maaş uçurumu da giderek açılacaktır.
* AKP iktidara geldiğinde en düşük emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 üstünde iken bugün için yüzde 60’ına indi. 10 bin liralık en düşük emekli aylığı, 17 bin liralık asgari ücretin yüzde 59’una denk geliyor. 22 yıl önce asgari ücretin nerdeyse 1.5 katıydı.


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER