Kültür Sanat

Siverek’te 6. geleneksel şire-kerge şenliği düzenlendi

Siverek’te 6. Geleneksel şire-kerge şenliği düzenlendi

Siverek’te 6. geleneksel şire-kerge şenliği düzenlendi
22-09-2025 12:45

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, üzüm hasadının ardından geleneksel yöntemlerle yapılan şire ve kerge kültürünü yaşatmak amacıyla bu yıl 6’ncısı düzenlenen şenlik, renkli görüntülere sahne oldu.


Her yıl sonbahar mevsiminde heyecanla beklenen şire ve kerge geleneği, Siverek’in kültürel değerlerinden biri olarak yaşatılmaya devam ediyor. Geçmişte binlerce dönüm arazide yetiştirilen şire üzümleri, şehirleşme ve imar faaliyetleri nedeniyle giderek azalırken, özellikle kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlar bu geleneği sürdürmeye gayret ediyor.


Siverek Bilim, Kültür ve Sanat Derneği öncülüğünde tarihi Şire Pazarı’nda düzenlenen 6. Geleneksel Şire-Kerge Şenliği’nde, Siverek’e özgü şire üzümleri toplanarak geleneksel yöntemlerle işlenip şire haline getirildi. Büyük kazanda saatlerce kaynatılan üzüm bulamacı (kerge), hem bastık ve cevizli sucuk yapımında kullanıldı hem de şenlik alanında vatandaşlara ikram edildi.


Şenlikte konuşan Dernek Başkanı Halil Yoğunlu, "İstanbul Siverek Kültür, Bilim ve Sanat Derneği olarak hemşerilerimizle birlikte Şire Pazarı’nda kerge şenliğimizi düzenledik. Kaybolmaya yüz tutmuş bu geleneğimizi canlandırdık. Bu yıl altıncısını gerçekleştirdik, inşallah bundan sonra da devamını getireceğiz. Seneye aynı tarihlerde yeniden yapmayı planlıyoruz. Emeği geçen ve katkı sunan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugün çok güzel bir duygu yaşadık" dedi.


Şire Pazarı esnaflarından Mahmut Bakır ise, "Biz bugün Siverek Bilim, Kültür ve Sanat Derneği olarak kaybolmaya yüz tutmuş kerge ve şire geleneğimizi yaşatmaya çalıştık. Siverek’e has üzümümüzden bastık ve şire çıkardık, daha sonra kaynatarak bulamaç haline getirdik. Katılan herkes afiyetle tattı. Bağlarımız yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, bu nedenle geleneğimizi sürdürmeye kararlıyız. Siverek üzümümüz yaşasın istiyoruz" ifadelerini kullandı.



HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : KAYNAK-İHA
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER