Teknoloji

Yapay Zeka Tehdit Değil, Güçlü Bir Asistan

Uzmanlar, yapay zeka teknolojisinin bir tehdit olarak görülmemesi gerektiğini, aksine verimliliği artıran güçlü bir asistan olduğunu belirtiyor.

Yapay Zeka Tehdit Değil, Güçlü Bir Asistan
25-07-2025 10:28
25-07-2025 11:42

Uzmanlar, yapay zeka teknolojisinin bir tehditten ziyade verimliliği artıran güçlü bir asistan olarak görülmesi gerektiğini vurguluyor.

KTO Karatay Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken, yapay zekanın özellikle son 2 yılda yaşadığı gelişmelerden bahsederek toplumun her kesimi tarafından ulaşılabilir hale geldiğini belirtti. Yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle birlikte yapay zekanın insanlara daha fazla zaman kazandırdığını ve işleri daha kaliteli yapmaya imkan sağladığını belirten Çıbıkdiken, "Meslek fark etmeksizin ister fen, ister sosyal, ister tıp bilimlerinden olsun, her kesimden insanın artık yapay zekayı bir asistan olarak kullanabileceği bir döneme doğru gidiyoruz. Yapay zeka ne yapıyor, mesleğimizle ilgili hem hız kazandırıyor hem de daha kaliteli ürünler üretmemizi, daha özet fikirler çıkarmamızı, kısaca bizim mesleğimizle ilgili performansımızı arttırmayı sağlayacak olan tüm imkanları önümüze sermiş oluyor" dedi. "15 günde bitirilen iş, yapay zeka ile 1 saate düşüyor"

Yapay zekanın tehdit olarak algılandığını ve gelecekte nasıl bir dönem olacağının insanlar tarafından merakla beklendiğini söyleyen Çıbıkdiken, yapay zekanın bir tehdit olmadığını belirterek, "Bizim bakış açımız şöyle; yapay zeka aslında bir araç, bir yardımcı, bir asistan ve siz bu yardımcı aracı kullanarak ne yapabilirsiniz, 15 günde bitirdiğiniz işi 1 saatte bitirebilir hale gelebilirsiniz. Dolayısıyla gelecekte mesleklerin esas evrimleşeceği yer daha nitelikli, bilgiyi kullanabilen, bunları hızlı bir şekilde üretebilen profilde olan insanların daha çok meslek sahibi olabileceği bir dünyaya doğru doğru gitmiş olacağız. Böylece aslında meslekler yok olmayacak. Meslekleri icra eden kişilerin rekabet ortamı içerisinde yapay zeka araçlarını kullanabilenler daha iyi fırsatları elde etmiş olacaklar. Onun için biz mutlaka yapay zeka teknolojilerinin kullanımı, ister günlük hayatta olsun, örneğin bir yemek tarifinden tutun da işte bir film önerisine varıncaya kadar olan günlük hayatımızdaki önerisinden ziyade meslek içerisinde ben mesleğimde yapay zekanın hangi aracını kullanmalıyım, nasıl kullanmalıyım bunları etkin bir biçimde nasıl değerlendirebilirim? Bunları mutlaka göz önüne almak gerekiyor. Çünkü bunları yapamayan, bunları kendi imkanları içerisinde değerlendirmeyen kişiler maalesef rekabet ortamı içerisinde bunları yapabilen kişilere karşı dezavantajlı hale gelecek" ifadelerini kullandı. "Bilgisayar Mühendisliği ve Yapay Zeka Mühendisliği daha popüler olacak"

Yapay zekanın bilişim teknolojisinin bir ürünü olarak ortaya çıktığını ve bu alana bağlı olarak bilgisayar mühendisliği, yapay zeka mühendisliği gibi bölümlerin giderek daha popüler hale geldiğini belirten Çıbıkdiken, "Yapay zeka bildiğiniz gibi bilişim teknolojisinin aslında bir ürünü olarak ortaya çıktı. Dolayısıyla gelecekte yapay zeka mühendisliği, veri analizi gibi pek çok mühendislik dalları da şu anda üniversitelerimizde oluşmaya başladı. Tabii ki temel kavram bilgisayar mühendisliği üzerine oturuyor. Bilgisayar mühendisliği bu açıdan biraz daha popüler hale gelecek, yapay zeka mühendisliği popüler hale gelecek. Ama farklı alanlarda, farklı disiplinlerde yapay zeka dersleri açılarak bu teknoloji nasıl kullanılır, bu meslek içerisinde ben bu yapay zekayla ilgili araçları nasıl kullanabilirim, tarzı dersler sayesinde o mesleklere sahip olan kişilerde yapay zeka teknolojisine ulaşmış olacaklardır" şeklinde konuştu.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER