?>

Anzaklar, ‘Şafak Ayini’ ile atalarını andı

çanakkale kara savaşları'nın 110. Yıl dönümü anma törenleri çerçevesinde tarihi gelibolu yarımadası'ndaki anzak koyu'nda geleneksel ‘şafak ayini' yapıldı.

Kültür Sanat - 2 ay önce

Çanakkale Kara Savaşları’nın 110. yıl dönümü anma törenleri çerçevesinde Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak Koyu’nda geleneksel ‘Şafak Ayini’ yapıldı.

Her yıl 24- 25 Nisan tarihleri aralığında atalarını anmak için gelen Avustralyalı ve Yeni Zelandalı binlerce kişinin uyku tulumlarıyla katıldığı ‘Şafak Ayini’nde tören düzenlendi. Sabaha karşı 04.30’da başlayan Şafak Ayini, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri ile Avustralya Savunma Kuvvetlerinin konuşmasıyla devam etti. Daha sonra Shell Green Mezarlığı’nı anlatan bir video ile Şeref videosu izletildi.

Ardından Karanga (toplanma çağrısı) yapıldı. Yeni Zelanda, Avustralya adına konuşmalar gerçekleştirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri adına Kurmay Yarbay Özkan Çelik, Atatürk’ün Anzak annelerine yazdığı mektubu hem Türkçe hem de İngilizce okudu. Tören, Türkiye ve diğer devletlerin çelenk sunumuyla devam etti. Borozan çalınması ve saygı duruşunda bulunulurken, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda Ulusal Marşları okundu. Tören, son takdis sözleri yapıldı.

Törene, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Birleşik Krallık Kraliyet Prensesi Anne, Avustralya Genel Valisi Sam Mostyn, Birleşik Krallık’ın Ankara Büyükelçisi Jill Morris, Birleşik Krallık Savunma Ataşesi Col Jim Torbet, Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont, Fransa İstanbul Başkonsolosu Nadia Fanton, Fransa Savunma Ataşesi Deniz Yüzbaşı Nora Zelazlı, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon, Yeni Zelanda Büyükelçisi Greg Lewis, Avustralya Büyükelçisi Miles Armıtage, Hindistan Büyükelçisi Muktesh Pardeshi, Avusturya Büyükelçisi Gabriele Juen, Senegal Savunma Ataşesi Albay Boucar Sene, Güney Afrika Askeri Ataşesi Albay Ivan John Afrikander, Macaristan Büyükelçi Temsilcisi Valéria Kıcsı, Macaristan Savunma Ataşesi Albay Jnos Hess, Pakistan Büyükelçiliği Müsteşarı Saleem Qazi, Pakistan Savunma Ataşesi Brig General Imran Noor, Kanada Büyükelçisi Kevin Hamilton, Kanada Savunma Ataşesi Capt Robert Taylor ve çok sayıda davetli katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Grekoromen Güreş Milli Takımı, Kazakistan’dan 5 madalya ile döndü

2025-04-19 20:04 - Spor

Marmaris'te Türk Sanat Müziği Ziyafeti

2025-04-24 13:47 - Marmaris

Üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

2025-04-20 10:11 - Asayiş

Üzerinden tüfek ve tabanca çıktı

2025-04-20 09:42 - Asayiş

Gümüşhane’de Aile Yılı kapsamında veliler ve öğrenciler birlikte kitap okudu

2025-04-19 16:18 - Eğitim

Marmaris'te Erken Deniz Keyfi

2025-04-20 15:38 - Marmaris

100 milyon liralık 17 araç, SASKİ filosuna eklenecek

2025-04-18 12:43 - Gündem

Vatandaşlar ‘işe alma taahhüdü verip sözünde durmadığını’ iddia etikleri şirkete tepki gösterdi

2025-04-19 12:33 - Gündem

Marmaris'te Yaban Domuzları Kediyi Parçaladı

2025-04-24 12:02 - Asayiş

Genç İşsizlikte Türkiye Avrupa'nın Zirvesinde

2025-04-24 11:41 - Gündem

İlgili Haberler

Turistik Karaelmas trenindeki yolcular Yenice ormanlarına hayran kalarak döndü

18:28 - Kültür Sanat

Kadın kooperatiflerinden halı ve kilim sergisi

17:43 - Kültür Sanat

Altepe: "Balkanların ülkemiz öncülüğünde kalkınmasını hedefliyoruz"

16:49 - Kültür Sanat

Kursiyerlerin 350’yi aşkın eseri sanatseverlerin beğenisine sunuldu

16:22 - Kültür Sanat

Büyükşehir KAYMEK’in 4’üncü Kitap Okuma Yarışması’nda kazananlar belli oldu

16:19 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Yaz mevsiminin gelmesiyle gondol turlarına talep arttı

11:16 - İnsan

Köpeğe çarpmamak için manevra yapan sürücü kaza yaptı

11:14 - Asayiş

Sigara içen çocuklar otları tutuşturdu

11:06 - Asayiş

Otomobil mağazaya daldı

17:58 - Asayiş

İş yeri kurşunlayan 2 kişi tutuklandı

17:36 - Asayiş