?>

Aşık Reyhani memleketinde anıldı

AŞIKLIK GELENEĞİNİN ÖNDE GELEN İSİMLERİNDEN ERZURUMLU AŞIK YAŞAR REYHANİ, ÖLÜMÜNÜN 119. YILINDA DÜZENLENEN ETKİNLİKLE ANILDI.

Kültür Sanat - 20 saat önce

Anadolu’da aşıklık ve ozanlık geleneğinin önde gelen isimlerinden birisi olan Erzurumlu Aşık Yaşar Reyhani, ölümünün 19. yılında düzenlenen bir etkinlikle memleketinde anıldı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi İbrahim Erkal Dadaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan anma programında Aşık Reyhani’nin hayatından kesitler anlatıldı, şiirleri okundu ve türküleri seslendirildi. Aşık Reyhani’nin oğlu Ozan Reyhani, Şahin Sarıgül, Fuat Çerkezoğlu, İsrafil Öztürkoğlu, Serdar Alyakut ve Alperen Uzun’un sazlarıyla icra ettikleri Aşık Reyhani eserler davetlilere eşsiz anlar yaşattı. Eski Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Aşık Reyhani’yi hem anlattı hem de şiirlerini okudu. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Anadolu’daki aşıklık ve ozanlık geleneğinin önemli bir ismi olan Aşık Reyhani’yi her zaman rahmet ve hasretle anacaklarını ifade ederek, "O hem Erzurum’un hem de Anadolu’nun sesi olmuştur. Hatırasını her zaman yaşatacağız" dedi. Aşık Reyhani kimdir?

1932 yılında Hasankale’nin (Pasinler) Alvar köyünde doğdu. Asıl adı Yaşar Yılmaz‘dır. İran’dan göçen babası önce Kars’a daha sonra Erzurum’a yerleşti. Aşık Reyhani’nin çocukluğu köyünde geçti. Zaman zaman komşu köylere gitme imkanı bulduysa da daha başka yerlere gidemedi. Okuma yazmayı okula gitmeden öğrendi. Küçük yaşlarda köyüne gelen aşıklardan etkilendi. Hem aşıklardan dinleyerek hem de eline geçen kitapları okuyarak birçok halk hikayesini öğrendi. Bayburtlu Aşık Hicrani tarafından kendisine ’Reyhani’ mahlası verildi. Konya Aşıklar Bayramı’na aralıksız katılan 7 aşıktan biridir. Eski aşıkların dışında, yetiştiği Huzuri Baba, Nihani, Cevlani, Efkari, Murat Çobanoğlu’nun babası Gülistan Çobanoğlu gibi aşıklardan gelenek ve usul öğrendi. Aşık Reyhani birçok ülkeye konser ve konferanslara katılmak üzere çağrıldı. Ayrıca ABD’nin Michigan Üniversitesi’nde katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verildi. Aşık Reyhani 10 Aralık 2006 tarihinde Bursa’da vefat etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla’da bir haftada 44 aranan şahıs yakalandı, 15’i tutuklandı

2025-12-15 14:21 - Asayiş

MİLLETVEKİLİ ERGUN “TÜRKİYE’NİN NÜFUSU KENDİNİ YENİLEYEMİYOR”

2025-12-17 14:29 - Genel

Prof. Dr. Türkan Saylan konser ve söyleşiyle anıldı

2025-12-15 14:13 - İnsan

MARMARİS’TE "MEYDAN PROJESİ" TARTIŞMASI BÜYÜYOR

2025-12-17 14:33 - Marmaris

Silahlı saldırıda hayatını kaybeden Ünsal Bahçeci son yolculuğuna uğurlandı

2025-12-18 17:34 - Asayiş

Sahte Borsa Çetesine 3 İlde Darbe

2025-12-15 14:09 - Asayiş

Muğla’da "ÇED" Krizi: 2 Bin Ağaç ve Arıcılık Tehlikede

2025-12-20 11:43 - ÇEVRE

Kent Konseyi’nden İncekum Uyarısı

2025-12-17 18:03 - Marmaris

MUĞLA’DA HASTANELER VE OKULLARDA Kİ TEMİZLİK SORUNUNA ÇÖZÜM YOK MU?

2025-12-18 17:19 - Gündem

Muğla’da Mezarlıklarda Bakım Çalışmaları Sürüyor

2025-12-17 12:51 - Genel

İlgili Haberler

Namık Kemal, doğumunun 185’inci yılında Tekirdağ’da anıldı

23:35 - Kültür Sanat

Mevlana’nın 752. vuslat yıl dönümü sanatla maneviyatı buluşturdu

18:00 - Kültür Sanat

KBÜ’de öğrenci müzik grubu Yekta konser verdi

18:21 - Kültür Sanat

Oğuz Atay, Sakarya’da düzenlenen söyleşide anıldı

17:16 - Kültür Sanat

Mandalin Festivali’ne yoğun ilgi

16:07 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Kayıp yaşlı adam 14. günde ölü bulundu

16:05 - Asayiş

Sahte altın oyununu kuyumcunun dikkati bozdu

14:55 - Asayiş

Yeni yıl üzümleri yola çıkmaya başladı

14:53 - Ekonomi

Geleneksel Lezzetler 2026’da Sofralara Dönüyor

14:06 - Sağlık

Tescilli Maraş kelle paça kış mevsiminin vazgeçilmezi

13:12 - Ekonomi