?>

ATO Başkanı Baran: “Almanya ile 60 milyar dolar ticaret hedefi için çalışıyoruz”

Ankara ticaret odası (ato) yönetim kurulu başkanı gürsel baran, “almanya ile 60 milyar dolar ticaret hedefi için çalışıyoruz” dedi.

Ekonomi - 9 ay önce

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Almanya ile 60 milyar dolar ticaret hedefi için çalışıyoruz” dedi.

Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TD IHK) “TOGG ve Trendyol desteğiyle Kars’tan Edirne’ye” adlı roadshowu kapsamında, Ankara Ticaret Odası işbirliğiyle gerçekleştirdiği, “Türk Şirketleri için Almanya’da Yatırım ve Şirketleşme Fırsatları” toplantısı, ATO Meclis Salonu’nda yapıldı.

Toplantı’nın açılışında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ile Almanya arasında, ekonomik, siyasi ve sosyal boyutları olan, köklü geçmişe sahip ve çok yönlü ilişkiler bulunduğunu anlattı. 50 milyar doları aşan ticaret hacmiyle Türkiye ve Almanya’nın önemli ticaret ortağı olduğunu kaydeden Baran, “Avrupa Birliği’nin lokomotifi, dünyanın da üçüncü büyük ekonomisi olan Almanya ile 50 milyar doları aşan ticaretimiz var. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Frank-Walter Steinmeier, ikili ticaret hacmini 60 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefini önümüze koymuştu, bu hedef için çalışıyoruz” dedi.

Almanya’da 100 bin Türk işletmesi

Doğrudan yatırım alanında da Almanya ile güçlü bağların bulunduğunu anlatan Baran, “Ülkemizde 8 bini aşkın Alman sermayeli şirket faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağlıyor. Almanya’daki Türk işletmelerinin sayısı ise 100 bin civarında. Söz konusu işletmeler, 50 milyar avrodan fazla ciro oluştururken, yaklaşık 500 bin kişiye de istihdam imkânı sağlıyor. Gerek Alman firmalarının Türkiye’deki yatırımları, gerekse Türk firmalarının Almanya’daki yatırımları, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin taşıyıcı sütununu oluşturuyor” diye konuştu

Vize sıkıntıları ticarete engel

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde ve ilişkilerinde Almanya’nın olumlu ve destekleyici tutum içinde bulunduğunu hatırlatan Baran, ”Almanya’nın olumlu ve destekleyici tutumu bizim için kıymetli. Bu desteğin Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Yeşil Mutabakat ve vize serbestisi konularında devam etmesini bekliyoruz. Gümrük Birliği’nin modernizasyonu, iki ülke arasındaki köklü ilişkileri güçlendirerek, önümüzdeki dönemin zorluklarına hazırlamak açısından önemli bir adım. Ayrıca yine, vize serbestisi de kritik bir konu. Ticareti, yatırımı sürdürebilmek için karşılıklı görüşmeyi başarabilmek gerekiyor. Vize konusunda yaşanan sıkıntılar, üyelerimizin ticaretinin önünde ciddi engel oluşturuyor. Yeşil Mutabakat konusu da, karşılıklı ekonomileri etkileyecek, ancak uyum süreci arttığında küresel düzeyde fayda sağlayacak, bu nedenle de desteklenmesi öncelikli konular arasında yer alıyor” dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin önemli boyutunu Almanya’da yaşayan Türk kökenli vatandaşların şekillendirdiğini kaydeden Baran, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın da, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli bir aktörü olduğunu söyledi. Baran, konuşmasında Almanya’da yatırım yapma ve şirket kurma prosedürlerinin aktarıldığı toplantının önemine de dikkat çekti.

Açılış konuşmasının ardından TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu ile Trendyol Ankara Satış ve İş Geliştirme Yöneticisi İlkcan Soluk birer sunum gerçekleştirdi.

Programın devamında TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu ile TD-IHK Yönetim Kurulu Üyesi, Mali Müşavir Süreyya İnal, Teşvikler Uzmanı Kemal Güner ve Av. Dr. Martin Manzel’in katılımı ile Almanya’ya yatırım yapma süreçleri, şirket kurma prosedürleri, vergi yükümlülükleri ve teşvik imkânları, şirket devralma, ihracat destekleri ve nitelikli işgücü göçü ana başlıklarını kapsayan bir panel düzenlendi.

Toplantıda, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ömer Çağlar Yılmaz, TD-IHK Genel Sekreter Yardımcısı Sevgi Kalaycı, Alman iş insanları ve çok sayıda ATO üyesi yer aldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MUĞLA'DA “DEŞTİN ÇİMENTOSUZLUK BAYRAMI”

2024-09-28 16:08 - Gündem

DOĞA VE TARİHİN BULUŞTUĞU CENNET: ARAPAPIŞTI KANYONU

2024-10-02 13:08 - Gezi

SAHİL GÜVENLİK, GÜNEY EGE GRUP KOMUTANI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

2024-10-02 15:38 - Asayiş

Datça’da öğretmen sürgününe karşı eylem

2024-10-01 12:43 - Eğitim

MUĞLA’DA ÇİMENTOSUZLUK FESTİVALİ HALAYLARLA KUTLANDI

2024-09-30 11:39 - Gündem

Marmaris’te Cengiz Nalbant’a saldırıya büyük tepki

2024-10-03 15:20 - Marmaris

Muğla’da insanlık dışı davranış

2024-10-03 14:35 - Gündem

MUĞLA’DA VATANDAŞLARIN DAVASINA MUSKİ’DEN DESTEK

2024-10-02 14:36 - Asayiş

Cem Garipoğlu'nun Mezarı Açılıyor

2024-09-27 16:44 - Gündem

Çamlık Bulvarı Pazar günleri trafiğe kapatılacak

2024-09-27 15:44 - Gündem

İlgili Haberler

Çankırı’da Mayıs ayında 224 adet konut satıldı

18:43 - Ekonomi

Kastamonu’da Mayıs ayında 479 konut satıldı

18:44 - Ekonomi

Anız ve orman yangınlarına karşı, Manisa’da ‘Biçerdöverlere’ sıkı denetim

17:43 - Ekonomi

DTSO ve OSB’den Hacıbaba’ya destek ziyareti

16:53 - Ekonomi

Kayseri Mobilyacılar Odası, yeni bir sanayi sitesi daha kazandırıyor

14:24 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Lösemili Çocuklara Moral Etkinliği

15:19 - Genel

Anne ve Oğul Aynı Okulda Sınavda

14:57 - İnsan

Jandarmadan Uyuşturucuya Geçit Yok

14:54 - Asayiş

Taksilerde "Panik Butonlu" Güvenlik Dönemi Başladı

14:19 - Asayiş

Fabrikadaki Sızıntı Can Aldı

14:03 - Asayiş