Bebek sahibi olmadan psikolojiye baktırın

Uzman psikolog arzu hamurcu

Sağlık - 3 hafta önce

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, çiftlerin bebek sahibi olurken bebeğe yükledikleri anlamın çok önemli olduğunu söyleyerek, “Doğum çantası bile hazırlanırken, ilişki bebekten sonrasına hazırlanmıyor” dedi.

İlişkileri bebekten önce ve sonra olarak 2 ayrı dönemde incelediklerini söyleyen Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, “Bebekten önce ilişkiler ve bebekten sonra ilişkiler diye adlandırdığımız 2 ayrı dönemimiz var ve terapilerde de bunu çok sık çalışıyoruz. Bebekten önce ilişkilerde çiftlerin yoğun olarak duygularının tatmin edildiği ilişki dönemi ve ilişki düzeyi görebiliyoruz. Fakat bebekten sonra ilişkilerde bunun düştüğü hem araştırmalarla hem de hem de klinik gözlemlerimizde çok yoğun bir şekilde önümüze sürülüyor. Bunun birçok sebebi var ama en önemli sebeplerinden birisi çiftlerin bebeğe yüklediği anlam aslında burada çok önemli. Tıpkı evlilikte de konuştuğumuz gibi evliliğe yüklenen anlamlar da evliliğin kalitesini ve niteliğini gösterdiği ve ölçebildiği gibi çocuğa yüklenilen anlam da aslında bebekten sonraki ilişkilerin nasıl artacağını, nasıl kaliteli olacağını çok gözler önüne seren bir maddedir. Eğer bir bebek evliliği kurtarma niyeti ile dünyaya geliyorsa evliliği kurtarmak için yapılan çalışmalar gösteriyor ki bu bebek aslında birçok misyonla doğuyor. Yani hem bebeğin üzerinde büyük bir sorumluluk, hem evliliğin üzerinde büyük bir sorumluluk ortaya çıkıyor ve doğal olarak bebeğin verdiği bu misyonla çiftler arasında yoğun bir gerginlik de yaşanıyor. Bununla beraber diğer maddelere bakacak olursak bebek ve sonrasında ilişkilere baktığımız zaman birçok değişen döngü var. Yani artık bir uykusuzluk süresi var mesela, çiftlerin yoğun olarak yaşadığı uyku sorunu var. Normalde sabah 6’da 7’de uyuyor olsak bile bebek doğduktan sonra artık o saatlerde uyuyup 07.30’da geri uyanıyoruz ve uyku döngümüz çok kırılıyor. Uyku bozuklukları ise bugün bizim ciddi anlamda çalışma yaptığımız problemlerden bir tanesi ve sadece bebeğin doğumu ile uyku bozukluklarına sahip oluyoruz” dedi.

Hamurcu, ilişkinin bebekten sonrası için hazırlanmadığını söyleyerek, “Yine destek alamıyorsak eğer hem ailede hem de çevrede destek göremiyorsak eğer bu ciddi anlamda doğum sonrası depresyon dediğimiz noktalara doğru da taşınabiliyor. Bebeğin getirdiği birçok ilişki düzeninde, noktasında hem çiftler hem de geniş aileler arasında birçok problem de yaşanabiliyor. Bizler de şuna çok önem veriyoruz; bebekten sonraki her şeyi hazırlıyoruz dikkat ederseniz. Doğum çantalarımız bile var ama bebekten sonraki ilişkimizi hazırlamıyoruz. Bu ilişki değişecek ve yeni bir dinamik oluşacak. Hem annenin hem de babanın bu rolleri ilk kez üstlendiği bir dönemdeyse eğer zaten doğduğu ailede nasıl bir çocukluk gördüyse onu aktardığı bir zaman dilimi oluyor. Fakat burada önemli olan kurduğu ailedeki çocukluğun getirilmesi. Tekrar altını çizmek gerekirse biz doğduğumuz aile ile kurduğumuz aile arasındaki bağlantı ne kadar iyiyse o kadar iyi gelişiyoruz. Çocuğumuza bırakabileceğimiz en iyi miras ikili arasındaki iletişimdir aslında. Eşimizle aramızdaki ilişki nasılsa çocuğumuz da bunu kopyalayarak devam eder. Bugün yapılan araştırmalar gösteriyor ki; çocuklar gerçekten iyi bir anne baba profili gördüğünde daha mutlu ve tatmin dolu bir hayat yaşıyorlar. O yüzden bizim yapmamız gereken şey, kendi ilişkimize dönüp bakabilmek” ifadelerini kullandı.

Eş rolünün rafa kalkmasının anne ve baba rolündeki desteği azalttığını söyleyen Arzu Hamurcu, “Bebek doğduktan sonra anne baba dışındaki eş rolü unutuluyor ya da uzun bir süre rafa kalkıyor. Eş rolünün rafa kalkması anne baba rolündeki desteği de azaltıyor. O yüzden bizim istediğimiz eşlerin bu dönemde birbiri ile ilgili ihtiyaçlarını konuşabilmesi. Eğer konuşabilirlerse, talep edebilirlerse ve destek almaya açıklarsa ve destek verebiliyorlarsa süreç inanılmaz kolaylaşıyor. Buradan hem annelere hem de babalara seslenirsek hem destek almaya hem de destek aldıklarını söyleyebilmeye açık olmaları gerekiyor. Çünkü bu süreçte bizim en çok gözlemlediğimiz noktalardan bir tanesi de destek almak isteyen çiftler arasında problem yaşanması. Geniş aileden ya da uzmandan alınan destek kişiye kendini bu dönemde yetersiz hissettirebiliyor. Mükemmel bir ebeveyn yoktur, herkes elinden gelen ebeveynliği yapıyor zaten. Bu dönem zor bir dönem, bunu kabul ettikten sonra bu dönemin nasıl kolaylaşacağını uzmanlar olarak biz yanlarında olacağız ama önemli olan talep etmek ve destek almaya açık olmak. Siz talep etmeye açık olun, geniş aileleriniz de sizden talep geldiğinde o talebi desteklemeye ve karşılamaya açık olsunlar. Böylelikle biz güçlü ilişkileri ve sağlıklı ilişkileri gözlemliyor olabiliyoruz. Tekrar altını çizmek gerekirse, çocuğunuz sizin ilişkinize gelişecek ve büyüyecek. O yüzden çocuk için hazırlık yapmak isteniyorsa ilişkiler güçlendirilebilir” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

KARACASÖĞÜT MÜCADELESİ  MUÇEV E KARŞI BİR KEZ DAHA KAZANILDI

2024-05-23 12:08 - Gündem

KATLİAMA HAYIR SOKAK HAYVANLARI SAHİPSİZ DEĞİL

2024-05-25 13:16 - Gündem

SOKAK DOSTLARI İÇİN TÜRKİYE AYAKTA

2024-05-27 10:59 - Gündem

Fatih Erbakan, "Biz sokak hayvanların uyutulmasına kesinlikle karşıyız"

2024-05-24 13:03 - Siyaset

ESNAF ODASİ TANITIM ATAĞINDA

2024-05-26 21:01 - Marmaris

Marmaris Barlar Sokağı

2024-05-27 11:53 - Marmaris

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ KADIN PROFESÖRÜ 35 YAŞINDA

2024-05-21 16:05 - Genel

KALE SOKAKLARINDA YAZ TEMİZLİĞİ YAPILDI

2024-05-22 14:25 - Marmaris

BU KADAR DA OLMAZ ARTIK

2024-05-25 13:59 - ÇEVRE

MARMARİS’TE MİNİK ÇİFTÇİLER HASADA BAŞLADI

2024-05-20 17:02 - Marmaris

İlgili Haberler

Bayramda et kesimhaneleri yetkililerin denetiminde

16:09 - Sağlık

Aküzüm sağlıkçılarla bayramlaştı

14:47 - Sağlık

Kurban etini 24 saat bekletmeden tüketmeyin

14:09 - Sağlık

Kurban satış ve kesim yerleri ilaçlanıyor

12:46 - Sağlık

Uzmanından kurbanda beslenme uyarısı: “Et kendi suyuyla kısık ateşte pişirilmelidir”

11:54 - Sağlık

Günün Manşetleri

Otomobilin motoruna giren yılanı itfaiye çıkardı

20:21 - Asayiş

13 yaşındaki çocuk sulama kanalında kayboldu, arama çalışmaları başlatıldı

20:20 - Asayiş

Asma yaprağı toplamak isterken merdivenden düşerek öldü

20:19 - Asayiş

Uşak’ta otomobile çarpan araç takla attı: 6 kişi yaralandı

20:12 - Asayiş

Denizli’de orman yangını kısa sürede kontrol altına alındı

20:04 - Asayiş