EFES-2024 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı’nın ‘halk günü’ başarıyla tamamlandı

Efes-2024 birleşik, müşterek fiili atışlı arazi tatbikatı’nın ‘halk günü’ başarıyla tamamlandı

Genel - 3 hafta önce

İzmir’de EFES-2024 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi tatbikatının son provası, halk günü faaliyeti ile gerçekleştirildi. Askeri personelin aileleri ile şehit ve gazi yakınları da faaliyeti takip etti.

Türkiye’nin ev sahipliğinde, Ege Ordusu Komutanlığı sevk ve idaresinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük müşterek tatbikatı olma özelliği taşıyan EFES-2024 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi tatbikatının ‘halk günü’ faaliyeti bölümü, Seferihisar ilçesi Doğanbey Mevkiinde düzenlendi. İlk defa bu yıl gerçekleştirilen ve tatbikatın son provası olan halk gününde, askeri personelin aileleri ile şehit ve gazi yakınları yer aldı. Kara bombardımanı ile başladı

Kara bombardımanıyla başlayan faaliyet, topçu ve havan atışları ile desteklenen amfibi harekatıyla devam etti. Top ve komuta kontrol araçları havadan taşındı. Senaryo gereği, yaralı personelin helikopter ile seyyar sahra hastanesine tahliyesi yapıldı. Amfibi harekât kapsamında makinalı tüfek ve rpg-7 r/a ile hedefler ateş altına alındı. Amfibi harekâtı destekleyen ateşler kapsamında topçu atışları yapıldı. MAG’ın tespit ettiği mayın imha edildi

Tatbikatta Hava Kuvvetleri hava muharebe devriyesi görevi icra edildi. Mayınlı saha ve tel engellerinden geçit açıldı. Senaryo gereği amfibi hedef sahasındaki muhasım denizaltı tespit edildi. Topçu, keskin nişancı ile amfibi hücum harekâtını destekleyen havan atışları gerçekleştirildi. Mayın Avlama Gemisi (MAG) mayın tespit etti. Otonom sualtı aracı ve mayın harbi dalgıçları ile teşhis edilen mayın imha edildi. Çıkarma harekatında, topçu atışları yapıldı. Ardından taarruz helikopteri hedefleri vurdu. Denizde arama kurtarma ve sıhhi tahliye gerçekleştirildi. Yaralı, denizaltıdan alınıp TCG Anadolu’ya tahliye edildi. Kritik hedefler vuruldu

Tatbikatın ilerleyen aşamasında keşif, gözetleme ve ateş destek unsurları ile taarruz helikopterleri bölgeye intikal etti. Tespit edilen düşman zırhlı araçları imha edilerek tanksavarlar aracılığıyla ateş altına alındı. Muharebe arama kurtarma harekâtı ve hava savunması gerçekleştirildi. Uzman nişancı unsuru tarafından kritik hedefler, başarıyla vuruldu. Akıncı TİHA ve Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) hedeflere atış yaptı. Havadan lojistik ikmal desteği yapıldı. Tanklar bölgeye girerken, MİLAN ile SİHA hedefleri vurdu. Tespit edilen düşman zırhlı araçları imha edilerek tanksavar tarafından atışa alındı. “Ülkemiz adına artı bir değer”

Tatbikatın çok başarılı bulduğunu ifade eden Erol Kaya (48), “Tatbikatta özellikle envantere yeni gelen araçların kullanılıyor olması ülkemiz adına artı bir değer. Çok sayıda yabancı personel de birlik bazında tatbikata iştirak ediyor. Bu durum ülkemiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin dünyada tanınmasını, dosta güven düşmana korku salan özelliğini gösteriyor. Her geçen dönem tatbikat daha da iyi seviyeye gelmektedir” diye konuştu. “Çok gururlandım, neredeyse ağlayacaktım”

Tatbikata yörük ekibiyle katılan Hüseyin Topuz (53) da “Tatbikat içimizi açtı. Dosta güven düşmana korku salan bir Türkiye var. İnşallah daha da ileriye gideceğiz. Tatbikatta çok gururlandım, neredeyse ağlayacaktım. Allah birlik beraberlik versin. Tüm aşamalar çok dikkatimi çekti” şeklinde konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetlerini gururla izlediğini aktaran Serap Görgün (39), “Tank, helikopter, çıkarma gemileri çok dikkatimi çekti. Hepsiyle gurur duydum” cümlelerini aktardı. 10 yaşındaki Zeynep Michalle Tatar ise askerlerin atışının kendisini gururlandırdığını belirterek şu sözlere yer verdi:

“İzlerken hem korktum hem heyecanlandım. Çok yüksek ses olduğu için korktum ama çok güzel bir tatbikat oldu.”

Tatbikat esnasında hissettiklerinden bahseden Aras Akdoğan (10), çok heyecanlandığını, atmosferi çok beğendiğini ve atış esnasında çıkan sesleri merak ettiğini belirtti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

KARACASÖĞÜT MÜCADELESİ  MUÇEV E KARŞI BİR KEZ DAHA KAZANILDI

2024-05-23 12:08 - Gündem

KATLİAMA HAYIR SOKAK HAYVANLARI SAHİPSİZ DEĞİL

2024-05-25 13:16 - Gündem

SOKAK DOSTLARI İÇİN TÜRKİYE AYAKTA

2024-05-27 10:59 - Gündem

Fatih Erbakan, "Biz sokak hayvanların uyutulmasına kesinlikle karşıyız"

2024-05-24 13:03 - Siyaset

ESNAF ODASİ TANITIM ATAĞINDA

2024-05-26 21:01 - Marmaris

Marmaris Barlar Sokağı

2024-05-27 11:53 - Marmaris

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ KADIN PROFESÖRÜ 35 YAŞINDA

2024-05-21 16:05 - Genel

KALE SOKAKLARINDA YAZ TEMİZLİĞİ YAPILDI

2024-05-22 14:25 - Marmaris

BU KADAR DA OLMAZ ARTIK

2024-05-25 13:59 - ÇEVRE

MUĞLA’NIN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİ DEĞERE DEĞER KATIYOR

2024-05-20 13:21 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Başkan Candal, ilçe meydanında halkla bayramlaştı

20:50 - Genel

E-İMZA'DAN SONRA E-MÜHÜR GELİYOR

20:26 - Genel

Ölüdeniz’de Kurban Bayramı yoğunluğu

19:54 - Genel

Başkan Güler, şehit ailelerini unutmadı

19:45 - Genel

Başkan Tetik: "Milli maç heyecanını birlikte yaşayalım"

18:31 - Genel

Günün Manşetleri

Araç hırsızlığından aranıyordu: Alkollü ve ehliyetsiz araç kullanırken yakayı ele verdi

21:34 - Asayiş

Çankırı’da arazi yangını

21:24 - Asayiş

Piknik alanı savaş alanına döndü: 5 yaralı

21:24 - Asayiş

Burdur’da çıkan orman yangınında 10 dekar alan yandı

21:19 - Asayiş

Bursa’da sulama kanalında kaybolan çocuğun cansız bedenine ulaşıldı

21:18 - Asayiş