?>

Kızılin Kanyonu 300 tescilli mağarasıyla bölge turizminin yükselen değeri haline geliyor

Doğa ve tarihin iç içe geçtiği turizmin yeni gözdesi kızılin kanyonlarında, 200 hektarlık bir alanda tescilli yaklaşık 300 mağara bulunuyor.

Gündem - 4 gün önce

Adıyaman’ın Besni ilçesinde Göksu Nehri’nin Fırat Nehri’yle buluştuğu Kızılin Kanyonu’nda tescilli 300 mağara bulunuyor. Ziyaretçilerine tarih ve doğayla iç içe olma imkanı sunan kanyon, bölge turizminin yükselen değeri haline geldi.

Göksu Nehri’nin Fırat Nehri ile buluştuğu 5 bin yıl öncesine ait medeniyetin izlerini taşıyan Kızılin Kanyonu’nda 1 ile 6 kat arasında değişen mağaralar bulunuyor. Birbirine içten bağlantılı mağaralar kanyon boyunca sıralanıyor. M.Ö 3000’li yıllara tarihlenen mağaralar, Roma Dönemi ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptı.

Kanyonun yaklaşık 200 hektarlık alanında bulunan 300 mağara, SİT alanı olarak tescillendi. Ülkenin yeni turizm rotalarından biri olma yolunda ilerleyen Kızılin Kanyonu, eşsiz doğası ve tarihi güzelliği ile turizmin yükselen değeri haline geldi. Ziyaretçilerine tarih ve doğayla iç içe olma imkanı sunan Kızılin Kanyonu’nda tekne turları da düzenleniyor. Geçen yıl 50 bin turisti ağırlayan kanyonu bu yıl 120 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Mağaralarla ilgili bilgi veren Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, "Burası Kızılin Kanyonu ve Kızılin yerleşkesi dediğimiz bir alan. Burada M.Ö 3000 yıldan M.S 5’inci yüzyıla kadar kesintisiz bir yerleşim olduğunu görmekteyiz. Görmüş olduğumuz alanlarda yaklaşık 6 katlı bir mağaranın olduğunu görmekteyiz. Bu mağaralarda yer yer insan eliyle merdivenler yapılmış. Yukarı kısma çıktığımız zaman ise çoklu odalar bulunmakta. Bu odaların hemen iç kısımlarında sarnıçlar ve çeşitli sunu çukurları bulunmaktadır. Bu alan 200 hektarlık bir alandır. Hem kuzey hem güney kısmında bulunan irili ufaklı 300 mağaranın varlığını tespit ettik" dedi.

Besni Kaymakamı Çağlar Partal ise, "Eşsiz, doğal ve tarihi güzelliği içinde barındıran bir kanyon burası. Beş bin yıla yaklaşan bir geçmişi var. Güvenli bir şekilde bu mağaralara tekne turlarımızla turistlerimizi götürüyoruz. Oraları gösterebiliyoruz, ağırlayabiliyoruz. Özellikle bahar aylarıyla birlikte çok ciddi sayıda ziyaretçi almaya başladık. Belki kapasitemizi daha da arttırmamız gerektiğini gördük. Çalışmalarımız bu anlamda devam ediyor. Gerçekten çok güzel bir vadi. Doğal güzelliklerin yanında vahşi yaşam anlamında da imkanlar sunuyor" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te Ne Ünlüdür? Ne Yenir?

2025-05-26 16:28 - Marmaris

Marmaris Emniyet Müdürlüğü'nde Görev Değişimi

2025-05-22 10:36 - Marmaris

MARMARİS PLAJINDAKİ BAKIMSIZ TUVALETLER TEPKİ ÇEKTİ

2025-05-23 13:23 - Marmaris

Menteşe Belediyesinden imara aykırı yapılara geçit yok

2025-05-23 21:02 - Gündem

Motosiklet kazasında yaralanan yayayı güneşten şemsiye yardımıyla korudular

2025-05-21 18:42 - Asayiş

FETHİYE'DE AK PARTİ İLÇE BAŞKANLIĞI BİNASINA TAŞLI SALDIRI

2025-05-21 12:29 - Asayiş

Datça'da Tamirci Ustası İşyerinde Ölü Bulundu

2025-05-24 12:36 - Asayiş

DİZİ VE FİLM SEKTÖRÜNÜN GÖZDESİ MARMARİS!

2025-05-22 11:54 - Marmaris

Kızkumu Plajı'ndaki İhale İddiaları Meclis Gündeminde

2025-05-23 13:15 - Marmaris

Başsavcı Yasin Emre öğrencilerle bir araya geldi

2025-05-21 17:15 - İnsan

İlgili Haberler

Dede torununu sırtına alarak yağmur altında İstiklal Marşı okudu

12:04 - Gündem

Didim’de mazgallar temizlendi

12:12 - Gündem

TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu ilk ziyaretini Malatya’ya gerçekleştirdi

11:48 - Gündem

Bedava protein, doğadan elleriyle tek tek topluyorlar

11:20 - Gündem

Malatya’da sağanak yağıştan etkilenen araçlar sanayi sitelerinde yoğunluğa neden oldu

11:16 - Gündem

Günün Manşetleri

Tütün Ürünleri Ağız Sağlığını Tehdit Ediyor

10:19 - Sağlık

Takla atan minibüs hurdaya döndü

10:19 - Asayiş

En uzun böreği yiyebilmek için günlerce aç kaldılar

10:02 - İnsan

52 Yıllık Sigara Tiryakiliği Son Buldu

10:00 - Sağlık

Çamaşır Makinesine Gizlenmiş Uyuşturucu Bulundu

18:15 - Asayiş