?>

Konya’da dağlık alanda nefes kesen keçi kurtarma operasyonu

Konya’da, kayalıklar arasında 50 metrelik uçuruma düşen keçi nefes kesen bir kurtarma operasyonunun ardından kurtarılarak sahibine teslim edildi.

Gündem - 10 ay önce

Konya’da, kayalıklar arasında 50 metrelik uçuruma düşen keçi nefes kesen bir kurtarma operasyonunun ardından kurtarılarak sahibine teslim edildi.

Konya-Antalya il sınırındaki yaklaşık 2 bin 550 rakıma sahip Toroslar’daki Küpe Dağı’ndaki yer alan Küpe Yaylası’nda yaz dönemini geçiren konar göçer yörüklerden Adem Uslu’ya ait keçi, kayalıklar arasından yaklaşık 50 metrelik derinliğe sahip uçuruma düştü. Uçuruma düşen keçisini kurtarmak için kendi imkanları ile seferber olan ancak riskli bölge olması nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım isteyen Uslu’nun ihbarı üzerine adrese Jandarmanın yanı sıra Konya AFAD ve diğer arama kurtarma ekipleri de sevk edildi. Araçla ulaşmanın mümkün olmadığı zorlu coğrafi şartlara sahip bölgeye uzun süren yürüyüşün ve bir eşekle malzemelerin taşınmasının ardından gelmeyi başaran AFAD ve diğer arama kurtarma ekipleri daha sonra keçiyi kurtarabilmek için seferber oldu. Kurulan makara sistemiyle halatlarla uçuruma inmeyi başaran ekipler, saatler süren çalışmanın ardından keçiyi yukarıya çıkararak sahibine teslim etti. Uçurumda 3-4 gün aç ve susuz kaldığı belirtilen keçinin kurtarılmasının ardından durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Toros Dağları’nın Küpe Dağı zirvesine her yıl otların kurumasının ardından geldiklerini anlatan Manavgat ilçesinin Bozahmetli Yörüklerinden keçi sahibi Adem Uslu, ata mesleği olan hayvancılıkla uğraştıklarını belirterek, “Burada 5 ayrı sürü var. Konar-göçer bir yaşam sürüyoruz. Küpe Dağının 2 bin 550 rakıma sahip zirvesinde hayvan besliyoruz. Sürüden ayrılan bir keçimiz obruk, yalak, çukur dediğimiz bölgede kayalıklar arasında ortalama 50 metre yükseklikten çukura düşmüş. Kendi imkanlarımızla kurtaramadık. Yardım istedik. Ekipleri, Antalya, Akseki-Beyşehir il sınırında karşıladım. Buraya kadar malzemeleri eşekle çıkardık. Ardından bölgeye ulaşan ekipler, makara sistemi kurarak halatlarla çukura inip keçimizi sağlıklı bir şekilde çıkarıp kurtardıktan sonra bize teslim etti. 3-4 gün keçimiz orada aç susuz kalmış. Yavrusu da var. Çıkma şansı yok, biraz daha kalsa aç susuz ölecek. Akşam üstü bulduk. İnmeyi denedik ama hayati tehlike var, mümkün değil. Görevlerini kusursuz yaparak oğlağımızı kurtaran kurtarma ekiplerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Gerçekten anlatılmaz yaşanır. Bu kadar bir çukurda 3-4 gündür yoktu keçimiz, açlıkla susuzlukla ızdırap çekiyordu. Emeği geçenlerden Allah razı olsun” dedi.

Uslu, bulundukları yaylanın atalarının da kullandığı sarp kayaların da olduğu ata yurdu olan kadim bir yayla olduğunu, bölgede kendilerinden ayrı 5 ayrı sürü bulunduğunu, bir süre sonra da Beyşehir’e göç edip bir süre burada kaldıktan sonra sonbahar dönemi geldiğinde Manavgat’a dönüş yapacaklarını sözlerine ekledi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

DALAMAN'DA REVİZYON İMAR PLANI TEPKİSİ

2024-07-03 13:50 - Gündem

Fransa'da Macron'un Aldığı İkinci Yenilgi Avrupa Gündeminin Merkezinde

2024-07-01 14:42 - Ulusal

AKKÖPRÜ SANTRALİ ÖZELLEŞTİRİLME İHALESİ İPTAL EDİLDİ

2024-07-02 13:45 - ÇEVRE

DÜNYA İKİNCİSİ SULTANİYE KAPLICASI’NA İLGİ BÜYÜK

2024-06-29 12:20 - ÇEVRE

MUĞLA ORTACA'DA KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU SEÇİLDİ

2024-07-04 12:42 - Gündem

İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Sonuçları: İkinci Tura Kalan Adaylar

2024-06-29 13:40 - Ulusal

MUĞLA’NIN DİREKSİYONU TOPUKLU EFELER’E EMANET

2024-07-05 10:55 - Gündem

CHP’Lİ BELEDİYE SATMAK İSTİYOR, CUMHUR İTTİFAKI KARŞI ÇIKIYOR

2024-07-04 12:24 - Marmaris

Joe Biden Tartışması: Adaylık Krizi ve Muhtemel İstifa

2024-07-01 12:56 - Ulusal

BAYBURT’TA İNSANLARI, SANATI, TOPLUMU ETKİSİNDE BIRAKAN BAKSI MÜZESİ

2024-07-01 10:55 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Bolu’da şimşekler geceyi aydınlattı

00:19 - Gündem

Tokat’ta fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi

22:30 - Gündem

Ağrı’da "Orman Benim" kampanyası kapsamında fidan dikimi ve orman temizliği etkinliği düzenlendi

22:10 - Gündem

Sivas’ta şimşekler geceyi aydınlattı

21:30 - Gündem

Denizli MEB AKUB Ekibi akreditasyon sınavına giriyor

20:15 - Gündem

Günün Manşetleri

Yeşilin Binbir Tonu Fotoğrafçıları Büyüledi

15:33 - Gündem

Kardiyorenal Sendrom Alarmı

15:28 - Sağlık

80 yıllık giysiler yeniden hayat buldu

14:23 - Genel

Mehir Vakfı'ndan Evlilik Çağrısı

14:21 - İnsan

Özel Öğrencilere Şiddet Uygulayan Öğretmen Tutuklandı

13:53 - Asayiş