Muğla’nın Köyceğiz Çevre ve Doğayı Koruma Derneği yapılması planlanan Balcılar Barajı projesinin Köyceğiz gölünü besleyen Namnam Çayı’nı olumsuz etkileyerek Köyceğiz ve çevresinin 'olağan üstü kuraklılık' tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu açıkladı. Bölge yaşayanları ile yapılan toplantıda konunun yargıya taşınacağı belirtildi.
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
Köyceğiz Çevre ve Doğayı Koruma Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında, “21 Ağustos tarihinde, yapılması planlanan Balcılar Barajı projesi hakkında, Namnam Çayı etrafındaki, projeden olumsuz etkilenebilecek Zaferler, Hamitköy ve Döğüşbelen köylerinin vatandaşlarına Proje hakkında bilgileri ilettik. Toplantıya katılan yerli vatandaşların görüşlerini aldık. Bilindiği üzere Valilik, bizim ve diğer vatandaşların projeye itiraz dilekçelerine rağmen DSİ’in sunduğu Çevreye Etki Değelendirmesini (ÇED) yeterli bulup, DSİ Raporuna itirazımızı reddetmiş oldu” denildi.
KAÇINILMAZ OLAN 'OLAĞAN ÜSTÜ KURAKLILIK' TEHLİKESİ VAR
Basın açıklamasının devamı şöyle: “Biz hızla gelişen iklim değişmesi yüzünden bölgemiz için tahmin edilen ve kaçınılmaz olan 'olağan üstü kuraklılık' tehlikesi var. Bu nedenle Köyceğiz gölünü besleyen en önemli kaynak olan Namnam çayının artık su taşımadığı ve Kargıcak çayının tamamen kuruduğu gerekçesi ile bu baraj ile Namnam çayının son damlası ile Barajı doldurmaya çalışmanın bütün Köyceğiz havzasına ve Köyceğiz gölüne zarar vereceği kanaatindeyiz. Bu yüzden ÇED raporunda belirtilen birçok konuların yetersiz ve kısmen yanlış olduğunu düşünüyoruz. Doğa derneği olarak cennet doğamızı korumak amaçlı, ÇED raporunun yeniden gözden geçirilip kümülatif bir değerlendirme yapılmasını öngören bir dava açmak istiyoruz.”
KATILIMCILARDAN DESTEK
Toplantıya katılan vatandaşların proje raporunun yenilenmesi talebine 2 kişinin karşı çıktığının ve 3 köyde de bütün katılımcıların destek verdiği de belirtilerek;
1. Projenin zararları olacağını, o yüzden derneğin açacağı davayı destekleyeceklerini,
2. Azalan sular yüzünden şu an bile tarlaları sulamaya yetmeyen suları barajda toplayıp, Gökova'dan Beyobası'na kadar dağıtmanın anlamsız olacağını,
3. Bu konu açılacak davayı her türlü destekleyeceklerini, davaya müdahil olmak için imza listelerinde yardım edeceklerini dile getirdiler.
Toplantılarda katılımcı sayıları her köyde yaklaşık 15 ile 25 arasında idi.
Kahvehanelere genel olarak kadın vatandaşlar gelmedikleri için (Döğüşbelen ve kısmen Hamitköy hariç), muhtemelen basit bir biçimde proje tanıtım sayfası hazırlanıp evelere dağıtılması imkanı da düşünüldü” ifadelerine yer verildi.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)