USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
ÇEVRE

LİMAK'ın Bodrum Otel Projesine ÇED Tepkisi

Bodrum'da LİMAK Otel Projesi Tartışma Yarattı: "ÇED Gerekli Değildir" Kararı Meclis Gündeminde

LİMAK'ın Bodrum Otel Projesine ÇED Tepkisi
22-05-2025 13:49
22-05-2025 13:56

Muğla’nın Bodrum ilçesi Kızılağaç Mahallesi Gerenkuyu mevkiinde yapımı planlanan LİMAK Holding’in 5 yıldızlı otel projesi, bölge halkı ve çevre örgütlerinin tepkisine neden oldu. Proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün verdiği “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı, tartışmaları daha da alevlendirdi. Özellikle ormanlık ve doğal sit alanında yer alan projenin, halkın ücretsiz kullandığı sahil şeridinde inşa edilmesi planlanması endişeleri artırdı.

Konuya ilişkin olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir soru önergesi sunan İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan yazılı yanıt talep etti. Ergun, önergesinde söz konusu yapının yalnızca Osmanlı mimarisinin önemli bir örneği değil, aynı zamanda Muğla’nın ve Türkiye’nin kültürel zenginliklerinden biri olduğuna dikkat çekti.

"ÇED Gerekli Değildir" Kararının Gerekçesi Ne?

Muğla Milletvekili Ergun, Bakan Kurum’a, “ÇED gerekli değildir” kararının hangi bilimsel ve çevresel verilere dayandırıldığını sordu. Proje alanının orman ve doğal sit alanı statüsünün bu kararda nasıl bir rol oynadığı da merak konusu oldu. Ergun, bu tür alanlarda ÇED sürecinin zorunlu olup olmadığını sorgularken, kararın çevresel hassasiyetler ve kamu yararı açısından yarattığı endişelere dikkat çekti.

Halkın Denize Erişim Hakkı Kısıtlanıyor mu?

Kıyı Kanunu’na göre kıyıların kamuya açık olması gerektiği belirtilirken, projenin özel plaj ve iskele hizmetleri sunacağı iddiaları tepkileri büyüttü. İYİ Partili Ergun, bu iddiaların doğruluğunu ve projenin halkın denize erişim hakkını kısıtlayıp kısıtlamayacağını Bakan Kurum’a sordu. Bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları, projenin kıyıların özelleştirilmesine yol açacağı gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdı.

Yeniden Değerlendirme Yapılacak mı?

Muğla Milletvekili Ergun, bölge halkının ve çevre örgütlerinin açtığı davalar ile düzenlediği eylemler doğrultusunda Bakanlığın projeyi yeniden değerlendirme planı olup olmadığını da gündeme getirdi. Ayrıca, Türkiye genelinde “ÇED gerekli değildir” kararı verilen ve kamuoyunda tartışma yaratan diğer projelerin sayısını sorguladı.

ÇED Süreçlerinde Şeffaflık Talebi

Ergun, ÇED süreçlerinin daha şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütülmesi için Bakanlığın planladığı yasal düzenleme veya uygulama değişikliği olup olmadığını da sordu. Çevre örgütleri, ÇED süreçlerinin halkın görüşüne yeterince açılmadığını ve çevresel etkilerin yeterince değerlendirilmediğini sıkça dile getiriyor.


Editor : Nur DÜZEN
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ