
NASA'nın Mars Express sondasının 2003 yılında gönderilmesinin ardından elde edilen yeni veriler, Mars'ın geçmişteki atmosferik koşullarının yanı sıra su varlığı konusunda da önemli ipuçları sunuyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yayınlanan sonuçlara göre, Mars'ın ekvatör bölgesinde beklenmeyen bir şekilde toz ve buzdan oluşan kalın bir su birikintisi bulunduğu tespit edildi.
ESA'da görevli bilim insanı Colin Wilson, bu keşfin bilim dünyasını heyecanlandırdığını belirterek, "Düşük enlemlerde su buzu bulma konusunda heyecanlanmamızın nedenlerinden biri, gelecekteki keşif görevlerinin, özellikle de insanlı keşif görevlerinin, yörünge mekaniği ve güç kullanılabilirliği nedeniyle inmek zorunda kalacağı yer olması" dedi.
Bu su birikintilerinin yaklaşık 3,7 kilometre kalınlığında olduğu tahmin ediliyor. Bilim insanları, eğer bu birikintiler erirse, Mars'ın tamamını yaklaşık iki metre derinliğinde bir su tabakasıyla kaplayabileceğini veya dünyadaki Kızıldeniz'i doldurabileceğini belirtiyor.
ESA'nın Mars Express yörünge aracı, bu su birikintilerini ilk kez 2004 yılında tespit etmiş, ancak bu konudaki yeni veriler, bilim insanlarının Mars'ın su geçmişi hakkındaki anlayışını derinleştirmiş bulunuyor.
Bu keşif, insanlı keşif görevlerinin planlanmasında önemli bir rol oynayabilir ve gelecekteki uzay görevlerinin hedeflerini şekillendirebilir.
Editor : Haber Merkezi