
Muğla’da eğitim veren Özel Muğla Modern Bilimler Akademisi Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri Bengisu Aktürk ve Zeynep Akdaş, toksikoloji alanında gerçekleştirdikleri bilimsel projeleriyle uluslararası alanda önemli bir başarıya imza attı. Öğrenciler, bitkisel tedavi potansiyeli taşıyan Artemisia absinthium (pelin otu) bitkisi üzerine yaptıkları çalışmayla EUROTOX 2025 kongresine poster sunumu için davet aldı.
Projelerinde, halk arasında pelin otu olarak bilinen Artemisia absinthium bitkisinin, sinir hücrelerinde oluşan hasarı geri alma etkisini incelediler. Hücre düzeyindeki iyileşmenin yanı sıra, bu etkinin gen ekspresyon seviyesinde de doğrulandığı belirtildi. Çalışma, hücre onarım mekanizmaları üzerinde bitkisel bileşenlerin etkisini göstererek bilimsel literatüre katkı sunmayı hedefliyor.
Öğrencilere bu süreçte danışmanlık yapan Özel Muğla Modern Bilimler Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni Ayşegül Karapınar Arif, öğrencilerin bilimsel yöntemleri başarıyla uyguladığını belirtti. Proje, TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın Ege Bölgesi ön değerlendirmesinde 92,33 puan alarak dikkat çekti.
“Effect of Artemisia absinthium on gene levels involved in nerve cell damage mechanism” başlıklı projeleri, Avrupa Toksikoloji Derneği tarafından düzenlenen ve alanın en saygın organizasyonları arasında yer alan EUROTOX 2025 kongresinde poster sunumu olarak yer alacak. Kongre, 14-17 Eylül 2025 tarihleri arasında Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenecek.
Editor : Arzu BARIŞKANER