
Muğla Büyükşehir Belediyesi, kırsal bölgelerde yaşayan yaşlı, engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin güvenliğini artırmak amacıyla önemli bir adım attı. "Kırsaldaki Çınarlar" projesi kapsamında başlatılan yeni uygulamayla, evlere yangın riskine karşı özel olarak geliştirilen duman dedektörleri yerleştiriliyor. Bu proje, olası ev yangınlarına karşı proaktif bir koruma sağlıyor.
Kurulan duman dedektörleri, herhangi bir yangın tehlikesi algıladığında 24 saat aktif olan komuta merkezine sinyal gönderiyor. Komuta merkezi, öncelikle haneye en yakın aile üyelerini bilgilendirirken, durumun aciliyetine göre doğrudan 112 Acil Çağrı Merkezi aracılığıyla itfaiye ekiplerine haber veriyor. Bu sayede ekipler, olay yerine intikal etmeden önce evde engelli veya hareket kabiliyeti sınırlı bir bireyin yaşadığı bilgisine sahip olarak müdahalelerini daha etkin bir şekilde planlayabiliyor.
Uygulama 13 İlçede Yaygınlaştırılıyor
Proje, özellikle düşük gelir grubuna mensup ve yangın anında tahliyesi daha zor olan bireylerin yaşadığı hanelerde pilot olarak başlatıldı. Muğla'nın 13 ilçesinde yaygınlaştırılması planlanan bu uygulama ile kırsalda yaşayan vatandaşların daha güvenli yaşam koşullarına sahip olması hedefleniyor.
Vatandaşlardan Tam Not: "Kendimi Daha Güvende Hissediyorum"
"Kırsaldaki Çınarlar" hizmetinden yararlanan ve evine duman dedektörü takılan Fatma Avcı, uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Avcı, "Kırsaldaki Çınarlar hizmetinden çok memnunum, Büyükşehir ekipleri sağ olsunlar geliyorlar, temizliğimi yapıyorlar, evimi süpürüyorlar, güler yüzle hizmet ediyorlar. Şimdi yangın cihazı da takıldı. Kendimi daha da güvende hissediyorum. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras olmak üzere herkese teşekkür ederim" dedi.
Ula ilçesinde yalnız yaşayan ve hizmetten yararlanan Nurten Şatıroğlu da benzer duyguları paylaştı. Şatıroğlu, "Belediyemizin Kırsaldaki Çınarlar hizmetinden, evime gelen evlatlarımdan çok memnunum. Yalnız yaşıyorum, başıma bir hal gelse, bu cihaz sayesinde belediyemiz hemen yetişecek. Çok mutlu oldum, herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Projenin Amacı ve Kapsamı
Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'ndan Emre Yıldırım, projenin temel amacının yangın anında ihbar edemeyecek durumda olan vatandaşlara en hızlı şekilde ulaşmak olduğunu belirtti. Yıldırım, "İtfaiye ve Sağlık Sosyal dairelerimizin birlikte yürüttüğü duman dedektörü projesi, yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın evlerine cihazların montajı ile başladı. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı'ndan Berkem Yenice ise, "Kırsaldaki Çınarlar" projesinin il genelinde 872 haneye hizmet verdiğini, duman dedektörü projesinin ise ilk etapta 100 haneye uygulanacağını açıkladı. Yenice, yangınlardaki artış sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın talimatıyla projenin başlatıldığını sözlerine ekledi.
Başkan Aras: "Yangın Dedektörü Projesini 13 İlçeye Yayacağız"
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, duman dedektörü uygulamasının sadece bir yangın önlemi değil, aynı zamanda dayanışmanın ve insana duyulan saygının bir göstergesi olduğunu belirtti. Başkan Aras, "Muğla’nın dört bir yanında, özellikle kırsalda yaşayan büyüklerimizin yalnız olmadığını hissettirmek bizim en temel görevimiz. Kırsaldaki Çınarlar projemizle onların hayatlarına dokunuyor, ihtiyaçlarını yerinde karşılıyoruz. Şimdi bu hizmet halkasına yangın güvenliğini de ekliyoruz" dedi.
Aras, projenin ilk etapta 100 haneye ulaşacağını ancak bu sayının önümüzdeki süreçte artırılacağını vurgulayarak, "Daha eşit, daha huzurlu, daha güvenli bir Muğla’yı birlikte inşa ediyoruz. İtfaiyemiz, Sağlık ve Sosyal Hizmet ekiplerimizle tam bir koordinasyon içinde, vatandaşlarımızın can güvenliğini önceliyoruz" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
Editor : Nur DÜZEN