
Rusya ve Türkiye arasındaki hava yolculuğuyla ilgili yaşanan gerginlik, Türk Hava Yolları'nın Latin Amerika uçuşlarında Rus yolcuları kabul etmemesiyle tırmanmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un açıklamalarına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin bu tutumuna resmi bir tepki göstererek durumun açıklığa kavuşturulmasını talep etmişti.
Peskov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türk tarafındaki sorunun çözülmesi için Rusya'nın aktif bir şekilde çaba sarf ettiğini belirtti. Türk Hava Yolları'nın Rus yolculara sunduğu çözüm önerileri arasında, Moskova, St. Petersburg ve Kazan'dan Meksika'ya olan uçuşların iptali veya güzergah değişikliği bulunuyor. Ancak, Rusya'nın bu tutumuyla ilgili net bir açıklama yapılmamıştı.
Yeni gelişmelerle birlikte, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'un açıklamaları dikkat çekti. Ryabkov, Türk Hava Yolları'nın Meksika uçuşlarına Rusların alınmamasının arkasında ABD'nin Meksika hükümeti üzerindeki baskısının olduğunu öne sürdü. Bu durum, Meksika üzerinden ABD'ye yapılan yasa dışı göçün artmasıyla ilgili uluslararası bir meseleye dönüşmüş gibi görünüyor.
Türk Hava Yolları'nın bu tutumu, Rusya'nın yanı sıra diğer ülkelerin vatandaşlarını da etkilemiş durumda. THY'nin Latin Amerika uçuşlarına ilişkin bu gerginlik devam ederken, Rusya ve Türkiye arasındaki dostane ilişkilerin, sorunların çözümünde etkili olacağı umuluyor. Ancak, konunun uluslararası boyutta ele alınması ve çözüm bulunması gerekiyor.
Editor : Arzu BARIŞKANER