USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

EGELİ İŞ İNSANLARINDAN AZERBAYCAN’A ÇIKARMA

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) 11 yıl aradan sonra Azerbaycan'ın başkenti Bakü’ye 52 kişilik bir heyetle bir iş gezisi düzenledi.

EGELİ İŞ İNSANLARINDAN AZERBAYCAN’A ÇIKARMA
06-05-2024 16:10
06-05-2024 16:15

Yurtdışı hedeflerini geniş tutarak üyeleri için yeni ihracat ve pazar arayışlarında bulunan Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Uluslararası İlişkiler Komisyonu'nun organizasyonuyla, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkenti Bakü’ye iş gezisi düzenledi. 11 yıl aradan sonra geçtiğimiz günlerde 52 kişilik bir heyetle gidilen Bakü’de iş dünyasıyla bir araya gelerek karşılıklı deneyim paylaşımı yapılarak işbirliği olanakları değerlendirildi.

Bakü’nün, son yıllarda hızla gelişen ve büyüyen bir ekonomiye sahip olan bir şehir olarak dikkat çektiğini hatırlatan EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, bu bağlamda, EGİAD üyeleri olarak, Bakü'de iş dünyasının nabzını tutmak, yerel iş fırsatlarını değerlendirmek istediklerini söyledi.

 

TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLER DANA DA DERİNLEŞTİRİLECEK

Avni Yelkenbiçer Azerbaycan ile işbirliği olanaklarını araştırmak amacıyla bu önemli şehre ziyarette bulunduklarını ifade ederek, “Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticari ilişkilerin daha da derinleştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, EGİAD üyelerinin Bakü'deki iş dünyasıyla bir araya gelerek karşılıklı deneyim paylaşımı yapmalarının ve işbirliği olanaklarını değerlendirmelerini önemli buluyoruz. İş gezimizi her sektörden ortaklıklar geliştirebilecek şekilde çeşitlendirerek gerçekleştirdik. Her sektörden arkadaşımız katılım sağladı. Petrol, doğalgaz, kimyasal ürünler, makine ve ekipmanlar gibi çeşitli alanlarda yapılan ticaret, her iki ülkenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlamakta. Özellikle enerji sektörü, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkilerin önemli bir parçasını oluşturmakta. Bu tür altyapı projeleri, hem Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamasına hem de Azerbaycan'ın enerji kaynaklarını dünya pazarlarına ulaştırmasına olanak tanımaktadır” dedi.

 

BAKÜ'NÜN EKONOMİK POTANSİYELİ TÜRK İŞ DÜNYASI İÇİN CAZİP BİR YATIRIM FIRSATI

Bakü'nün ekonomik potansiyeli Türk iş dünyası için cazip bir yatırım fırsatı sunduğunu da sözlerine ekleyen Alp Avni Yelkenbiçer şöyle konuştu: “İnşaat, turizm, finans, gıda ve tarım gibi alanlarda Türk şirketleri, Bakü'de çeşitli projelere ve işbirliği olanaklarına katılarak yerel ekonomiye katkı sağlamakta. Bu yatırımlar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkilerin derinleşmesine ve güçlenmesine önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bu tür dostane ilişkileri dış ticaret rakamlarına da olumlu yansımaktadır. Türkiye'nin Azerbaycan'a ihracatı 2022 yılında yüzde 10'luk artışla 2 milyar 26 milyon dolardan 2 milyar 221 milyon dolara çıkmış bulunmakta. Bakü'nün bölgesel bir ticaret ve lojistik merkezi olarak daha da geliştirilmesi, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticari ilişkilerin daha da canlanmasına katkı sağlayabilir. Bakü'nün ekonomik potansiyeli ve Türkiye'nin dinamik iş dünyası, gelecekteki işbirliği ve yatırım fırsatlarının daha da artacağını göstermektedir.”

 

ÇOK SAYIDA TEMASLARDA BULUNULDU

Kardeş ülkedeki iş imkânlarını yerinde tespit etmek amacıyla düzenlenen 4 günlük iş gezisinin ilk gününde Coffemania ziyaret edilirken ikinci gün Türk Ülkeleri Ekonomik Forumu 2024’e katılım gerçekleştirildi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Gelişimi Ajansı (KOBİA), Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) işbirliğiyle, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği Derneği (KOBSKA) ve Azerbaycan Franchise Derneği'nin (AFA) ortak organizasyonuyla gerçekleştirilen Türk Devletleri Ekonomi Forumu 2024’e katılan EGİAD heyeti, coşku ve ilgiyle karşılandı. Türk dili konuşulan ülkeler arasında ilk defa düzenlenen etkinlik, bu ülkeler arasındaki mevcut pazar ve yatırım fırsatlarını incelemeyi, markaların uluslararası alana entegrasyonunu, şirketler arası ticari ilişkilerin geliştirilmesini, yabancı yatırımcıların ve şirketlerin ülkeye çekilmesini desteklemeyi ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyor.  

Büyük ölçekli üretim tesislerine sahip eşsiz bir kompleks olan STP-Sumgayıt Teknoparkı da ziyaret etti. EGİAD heyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin en büyük endüstriyel ekipman üretim kuruluşu STP (Sungait Technologies Park) Grup Şirketleri’nde bilgilendirme sunumu dinleyerek SOCAR STP, STP Global Cable ve STP Polymer fabrikaları da ziyaret edildi. Ayrıca Sumgait Teknoloji Parkı,Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, SOCAR'ın Bakü’deki Haydar Aliyev Bakü Petrol Rafinerisi, Azerbaycan – Türkiye İş Adamları Derneği (ATİB) gezilen yerler arasında.

 

İŞ GEZİSİ SOMUT BİR ANLAŞMAYLA TAÇLANDI

Jeneratör setleri, güç ve otomasyon çözümleri, exproof elektrik, aydınlatma ve otomasyon cihazları tedarik ve servis alanında 25 yıldır faaliyet gösteren Atenau Ltd. ile Türkiye’de 2002 yılından bu yana faaliyetteki Setaş Enerji şirketi işbirliği anlaşmasına vararak, iş gezisini somut bir anlaşmayla taçlandırdı. İki ülkenin üretim, bilimsel ve teknik potansiyelini arttırmak amacı ile ikili iş birliği anlaşmasına varıldı. Anlaşma kapsamında enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması başlıklarında bilimsel ve teknik bilgi alışverişi, seminerler, özel kurslar hazırlanarak birlikte yol alınması hedeflendi.

 

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47