USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İMAR SORUNU YAŞAYAN MUĞLA’NIN ANKARA’DA LOBİSİ BİLE YOK

Muğla’da 38’ncisi ortak toplantısı düzenlenen Muğla Odaları ve Borsa Müşterek Toplantısı’nda Muğla genelinde sektörlerin yaşadığı başlıca sorunlar ve ortaklaşa yürütülen proje ve çalışmaların durumu değerlendirildi. Muğla’nın Ankara’da lobisinin olmaması ile imar durumu en büyük sorunlar olarak gösterildi.  

İMAR SORUNU YAŞAYAN MUĞLA’NIN ANKARA’DA LOBİSİ BİLE YOK
27-05-2024 15:00
27-05-2024 15:03

Muğla Ticaret Borsası (MTB) ev sahipliğinde 38’ncisi gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren, Muğla Odaları ve Borsa Müşterek Toplantısı’nda Muğla genelinde sektörlerin yaşadığı başlıca sorunlar ve ortaklaşa yürütülen proje ve çalışmaların durumu değerlendirildi. AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, Muğla’nın Ankara’da lobisinin olmaması ile imar durumu en büyük sorunlar olduğunu söyledi.

Toplantıya Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan ile birlikte Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) bazı milletvekilleri, oda başkan ve temsilcileri katıldı.

 

KAÇAK YAPI YAPIMINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ

AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, Muğla’nın iki tane büyük sorunu olduğunu dile getirerek, “Biri siyasi. Muğla’nın Ankara’da bir lobisi yok. Birliktelik sağlanamıyor.  İkinci en büyük sorun ise imar sorunu. Yayla ve çiftlik evi hevesi ile tarım arazileri hoyratça kullanılıyor. Bunların önüne geçmek için çalışmalar var ama biz Muğla’da ne yapabiliriz? Kaçak yapı yapımında Türkiye birincisiyiz. Gittikçe artan bir problem olarak karşımıza çıkıyor. İmar sorununu hızla çözmeliyiz. Muğla milletvekilleri ve belediye başkanları ile birlikte bir araya gelerek üzerimize düşen ne varsa yapacağımıza kendi adıma söz veriyorum” dedi.

 SU SORUNUNA DİKKAT

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren MTB Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kurmuş oldukları gıda analiz laboratuarı hakkında bilgi verdi ve bundan sonraki süreçte hedeflerini aktardı. Başkan Öztürk ayrıca, tarım ve su sorunları başta olmak üzere sahte ürün ve ara eleman sorunlarına dikkat çekerek bunların çözümü noktasında çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, “Küresel iklim felaketi, savaşlar, göçler ve pandemi gibi etkenler ile gıdanın önemini bir kez daha görmüş olduk. Karşımızdaki en önemli sıkıntılardan biri üretimin artırılması, üretim güvenliği, üretilenin etkin denetimi ve kırsal refah. Özellikle kadın ve genç üreticilerin kırsalda kalması için çalışmalıyız. Bu kapsamda destekleyici çalışmalar elbette var ve çok da kıymetli. Ancak iş gücü olarak kalifiye eleman bulmak son derece zorlaştı. Tarım topraklarının kirletilmesi, imar ve turizm rantından tarımsal toprakların talan edilmesi çok büyük bir sorun. Tarımın siyaseti olmaz. Elbirliği ile çalışmalı, kim ne üretmek isterse yanı başında olmalıyız” ifadelerine yer verdi.

 

MUĞLA’YI MARKA ŞEHİR HALİNE GETİRMEK GEREKİYOR

Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ “Muğla’yı marka şehir haline getirmek için hükümetin ve muhalefetin, devletin ve yerel yönetimlerin birlikte çalışması gerekiyor. Sektörlerin ihtiyaçlarını sizler söyleyeceksiniz ve bizler gerekli çalışmaların yürütülmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Biz Muğla’nın vekilleri, Muğla’nın Müdürleri, Muğla’nın başkanlarıyız. O nedenle bu toplantılardan çıkacak kararların hayata geçmesi için, Muğla için birlikte çalışmalıyız.” dedi.

12 ÜRÜN İÇİN ÜRETİME GEÇİLECEK

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, odalar ve borsanın proje ortaklığında, GEKA desteği ile yürütülen Apimuğla Apiterapi Ürünleri İşleme Merkezinin son durumu hakkında bilgi verdi. Yapı tadilat ve makinelerin kurulum sürecinin Haziran ayı itibariyle tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Başkan Karakuş, AR-GE merkezinde geliştirilen 12 ürün için üretime geçileceğinin ve üreticiden alım garantili ürün oluşturması için arıcılık eğitimlerini sürdürdüklerini kaydetti.

MTB Meclis Başkanı Uğur Özen, ildeki tarım ve hayvancılığın durumu, tarım arazilerindeki geçici yapılar, IPARD desteklemeleri ve gıda analiz laboratuarının son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

 BODRUM MANDALİNA BAHÇELERİ KORUNMAYA ALINMALI

BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum mandalina bahçelerinin korunmaya alınması ve tarımsal alanlardaki yapı kooperatifleri sorununa değinerek, “Muğla’nın ilk coğrafi işaretli ürünü Bodrum Mandalinası. 1985 yılına kadar Bodrum ekonomisinde birinci sırada olan Bodrum mandalinası ve narenciyesi bugün son sırada. Bundan 10 yıl sonra Bodrum’da mandalina bahçesi kalmayacak. Bunun önüne geçmek için narenciyemizi turizm ile entegre edecek çalışmalara ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.

 TOPRAĞIMIZI VE SUYUMUZU KORUMALIYIZ

AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz ise şunları söyledi: “Tüm sorunlarımızın ortak çözümü insanımızı, üreticimizi bilinçlendirmek, eğitmek. İnsan sağlığı her şeyin üstünde. Bunun için önce toprağımızı ve suyumuzu korumalıyız. Bunun bir adımı olarak, farkındalık yaratmak için coğrafi işaret çalışmalarını yürüten değerli Oda başkanlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum.”

 

MAVİ YOLCULUK REZERVASYONLARIMIZDA CİDDİ BİR AZALMA VAR

 İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili yapılan teslim ve hizmetler KDV istisnası hakkında bilgi verdi. Dinç, “Temmuz, Ağustos, Eylül aylarındaki feribot rezervasyonlarından da anlıyoruz ki tatilciler Yunan Adalarını tercih ediyor. Mavi yolculuk rezervasyonlarımızda ciddi bir azalma var. Avrupa’ya gidildiğinde o ülkenin vatandaşları elektronik bir sistemle ülkesine hızla giriş yapıyor. Bizde özelikle deniz hudut kapılarımızda kendi vatandaşlarımız için yüz tanıma sistemi ile hızlı giriş imkanı istiyoruz” diye konuştu.

 

BAŞKAN ÇIRALI, FETHİYE VE SEYDİKEMER'İN SORUNLARINI KATILIMCILARLA PAYLAŞTI

Fethiye’nin sorunlarına ilişkin açıklamak yapmak üzere kürsüye gelen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, konuşmasına bölgemizde yaşanan imar sorununa dikkati çekti. Başkan Çıralı, mevcuttaki hükümlerle üretilen konutların bölge insanının yaşam tarzına ve taleplerine uymadığını ayrıca kaçak yapılaşmaya sebep olduğunu belirterek imar planı revizyonunun zorunlu hale geldiğini söyledi. Yanıklar, Kargı, İnlice, Çamköy, Karaçulha, Esenköy ve Bozyer için ivedilikle imar planlarının hazırlatılması gerektiğinin altını çizen Başkan Çıralı, Ölüdeniz’in imar planının ise revize edilmesi gerektiğini kaydetti.

Son yıllarda büyük şehirlerden alınan göç ile birlikte tarım arazilerinde kaçak yapılaşma sorununun çok yaygınlaştığına dikkati çeken Çıralı, “İlk olarak tarım arazilerinde başlayan kaçak yapılaşma sorunu daha sonra cennet koylarımıza da yayıldı. Mevzuata aykırı bir biçimde inşa edilen yapılar, bölgemizin deniz turizminde tercih edilme sebebini ortadan kaldıracak niteliktedir” dedi.

 FETHİYE KÖRFEZ KİRLİLİĞİ BÖLGENİN TURİZM GELECEĞİNİ TEHDİT EDER BOYUTA ULAŞTI

Fethiye Körfez kirliliğine ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Çıralı, kirliliğin bölgenin turizm geleceğini tehdit eder boyuta ulaştığını belirterek körfezdeki çamur ve balçığın alınması, körfezi dolduran dere ile kanalların ise acilen ıslah edilmesi gerektiğini söyledi. Fethiye’de yat çekek yeri sorunun yıllardır çözülemediğine vurgu yapan Çıralı, sektörün çok zor durumda üretim yaptığını ayrıca mevcut konumun Fethiye Körfezi’ni ve bölge turizmini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Meclis Başkanı Onur Ugan turizm master planı yapılması, alt yapı gelişmeden üst yapının sınırlandırılması ve insan / iş gücü kaynağı planlama yapılması konularında açıklamalarda bulundu.

 MUTLU AYHAN, MARMARİS SORUNLARINI DİLE GETİRDİ

Marmaris Ticaret Odası (MTO)Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan, Marmaris’te turizmin durumu, kaçak yapılaşma, yabancı bayraklı teknelerin düzenlendiği kaçak turlar, ATV araçların trafikte yarattığı sorunlar, koylarda teknelerin hem temizlik hem desibel kapsamında verdiği rahatsızlık ve yaban domuzlarının sayısındaki artış ve tehlike arz etmeleri konularına ilişkin sorunları aktardı. Başkan Ayhan ayrıca, TOBB’un anaokulu projesi kapsamından Marmaris, Bodrum ve Fethiye’de yapılması planlanan anaokulu projesinde ilerleme kaydedilemediği, bu kapsamda desteğe ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, enflasyon muhasebesi ve vergi/SGK yükümlülükleri ile coğrafi işaretin önemi ve markalaşma konularında açıklamalarda bulundu. Başkan Özer, ayrıca tanıtım çalışmalarında fuar faaliyetlerinin çok değerli olduğunu, ancak fuarlarda Muğla’nın tek bir çatı altında tanıtılmasının, Muğla markası oluşturmak adına çok önemli olduğunu vurguladı.

 

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53