Son yıllarda Türkiye’de, BRICS grubuna tam üye olma gerekliliği sıkça tartışılmaktadır. Hem BRICS hem de G20 ekonomi odaklı yapılar olup, zaman zaman birbirleriyle karşılaştırılmakta ve rakip olarak gösterilmektedir. Peki, BRICS nedir ve BRICS'e üye ülkeler hangileridir?
BRICS Nedir?
BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ekonomilerini temsil eden bir terimdir. BRICS ismi, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur.
Başlangıçta "BRIC" olarak adlandırılan grup, 2011 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin katılımıyla "BRICS" adını almıştır. Güney Afrika'nın birliğe katılımı, aynı yıl Çin'in Sanya kentinde düzenlenen zirvede, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın da katılımıyla gerçekleşmiştir.
BRICS Ülkeleri
BRICS grubunun şu anki üyeleri:
- Brezilya
- Rusya
- Hindistan
- Çin
- Güney Afrika Cumhuriyeti
BRICS ülkeleri arasındaki ilişkiler, eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kuruludur.
BRICS Tarihi
“BRIC” terimi, ilk olarak 2001 yılında Goldman Sachs Yatırım Bankası başkanı Jim O’Neill tarafından "Building Better Global Economic BRICs" isimli yayında kullanılmıştır. Orijinal dört üye olan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in dışişleri bakanları, Eylül 2006’da New York’ta bir araya gelmişlerdir. Tam kapsamlı bir diplomatik buluşma ise 16 Haziran 2009’da Rusya'nın Yekaterinburg şehrinde gerçekleşmiştir.
Türkiye BRICS'e Üye mi?
Türkiye şu anda BRICS'e üye değildir. Ancak, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler BRICS grubuna tam üyelik ilgilerini dile getirmişlerdir.
Potansiyel Üyeler
BRICS grubuna ilgi gösteren ve potansiyel olarak üye olabilecek ülkeler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Afganistan
- Arjantin
- Lübnan
- Endonezya
- Meksika
- Türkiye
- İran
- Mısır
- Nijerya
- Sudan
- Suriye
- Bangladeş
- Yunanistan
Bu ülkeler, BRICS grubuna katılma yolunda çeşitli adımlar atabileceklerini ifade etmişlerdir.
Editor : Haber Merkezi