Denizli’nin Honaz ilçesinde, 2 milyon yıl önce oluşumu başlayıp, tavanında çökme oluşması nedeniyle tesadüfen keşfedilerek1839 yılında 2 Fransız keşifçi tarafından ortaya çıkarılarak 2002 yılında turizme açılan Kaklık Mağarası görenleri büyülüyor. Büyüleme sebebi ise yerin altında olmasına rağmen travertenleriyle dünyaca ünlü Pamukkale’ye benzemesi. 'Yeraltındaki gizli Pamukkale' olarak bilinen 190 metre uzunluğundaki mağara, damlataşı, sarkıt ve dikitleriyle süslü. Ayrıca derinliklerinden yüzeye çıkan kükürt ve karbonatlı jeotermal suyuyla da anılıyor.
GİZLİ PAMUKKALE
Yılın her mevsiminde 25-26 derecelik sabit sıcaklıkta olan berrak, renksiz ve kükürt kokulu termal suyun atik çağlardan bu zamana bazı cilt rahatsızlıklarına da iyi geldiği belirtiliyor. Mağaranın doğrudan günışığı alan duvarlarına damlayan ve akan sularla bir yosun ve küçük yapraklı sarmaşık türü bitkiler in gelişmesiyle aydınlanmaya da bağlı olarak gün içinde yeşilin değişik tonlarını alan bu bitkiler, mağaraya ayrı bir güzellik katıyor. Mağaranın ününü bilenler ise bölgeye geldiklerinde buraya uğramadan geçmiyor.
ZİRETÇİ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Kaklık Mağarası’nın altyapı ve üstyapı olanakları iyileştirilmesi sonrasında ziyaretçi sayısının da belli oranda arttığı belirtildi. Proje kapsamında, mağaranın altyapı olanakları iyileştirilerek ortak kullanım alanları ve çevre düzenlemeleri gerçekleştirildi. Peyzaj çalışmaları kapsamında havuz, kafeterya, çocuk oyun alanı gibi aktivite alanları artırıldı. Yetkili kurumların açıklamalarına göre şu anda haftada yaklaşık 5 bin kişiye yakın ziyaretçi sayısında artış bekleniyor.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)