Derinin ölü tabakasının tedavisi için ödenen dolarlara karşılık Muğla’nın Marmaris ilçesinde ücretsiz tedavi. Tedavi merkezleri ve lüks otellerde dakikasına dolarlar ödenen derinin ölü tabakasını yiyen ve özellikle sedef hastalığına iyi gelen Garra Rufa ismi verilen balıkların bir başka çeşidi Marmaris’te iş başında. Marmaris’e 20 kilometre uzaklıktaki Turunç Mahallesi özellikle Halk Plajı sahilinde bulunan balıklar denize girenlerin vücutlarındaki sedef hastalığı ya da mantar gibi durumlarda derinin tabakasındaki ölü bölümü yiyorlar.
Doktorlarca psikolojik kökenli fiziksel hastalık olarak nitelendirilen deri hastalıklarında bu tür balıkların bu bölgeleri yemelerinin ruhen iyi geldiğini fakat tıbbi bir ilaç olmadığını da belirtmelerine rağmen genelde bu balıkların bulunduğu yerlere gidenlerin de sayısı çok fazla.
DENİZE GİRİLDİĞİ ANINDA TEDAVİ BAŞLIYOR
Turunç’ta bu balıkların durumunu bilmeyenlerin ilk etapta korkmalarının ardından konuyu öğrendiklerinde deniz içinde hareketsiz kalarak vücutlarındaki bu tür tabakaların temizlenmesine yardımcı oluyor. Balıklar bir ayakta bu tür tabakaya rastladıkları anda 10’a yakın balık yaraya yöneliyor. Buradaki tek fark Garra Rufa balıklarının dişlerinin olmaması. Turunç’ta dişleri olan bu balıklar, örneğin herhangi bir şekilde yaralanan ve kabuk tutan bölgedeki ölü tabakaları yerken kanamalara da yol açabiliyor.
DOKTOR BALIK NEDİR?
Avrupalı biyolog Heckel tarafından 1843 yılında tespit edilen Garra Rufa (Doktor) balıkları, cilt hastalıklarında ve özellikle sedef hastalığında önemli tedaviler arasında sayılıyor. Edinilen bilgiye göre boyutları 3 ile 8 santim arasında değişiyor. Bu balıkların dişleri bulunmuyor. Doktor balıkları, sedef hastalığı, egzama, el ev ayaklardaki ölü derileri temizleyerek daha sağlıklı, yumuşak ve deri hücrelerinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu balıklar akupunktur noktalarını uyararak, yorgunluğa iyi geliyor. Kan dolaşımının hızlanmasını sağladığı, salgıladıkları dithranol enzimi vasıtasıyla cilt yenilenmesini de desteklediği de verilen bilgiler arasında.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)