Muğla mutfağının özgün lezzetlerinden olan "Muğla Saraylısı", "Çitirmek", "Gerdan Tatlısı", "Susam Dövmesi", “Şambali Tatlısı”, "Yuf" ve "Lokma" gibi tatlılar, Türkiye'nin farklı bölgelerinde de denenebilecek tatlar arasında yer alıyor. Ancak bu tatlıları Muğla'da yemenin keyfi ve lezzeti bambaşkadır. Her biri, yöresel dokularıyla Muğla mutfağının zenginliğini ve tarihini yansıtır.
YÖRÜKLERİN 300 YILLIK ASALET VE LEZZET SEMBOLÜ
Muğla'da Yörüklerin bayramlar ve kız isteme törenleri için hazırladığı, 300 yıllık 'Muğla Saraylısı' şehre gelenlerin ilk tattığı lezzetler arasında yer alıyor. 'Muğla Sarı Lirası' olarak da bilinen tatlı, yörede zenginliğin, asaletin ve samimiyetin göstergesi olarak kabul görüyor.
Muğla Sinisi adıyla da bilinen tatlı şekil olarak baklavayı andırır, fakat tadının baklavadan daha iyi olduğu söyleniyor.
MUĞLA’NIN ‘SARI ALTINI’NDAN ÇİTİRMEK
Çitirmek, geleneksel bir tatlı olup, özellikle kahve yanında sunmak için mükemmel bir seçenek. Temel malzemeleri susam ve baldır. Bu da ona hem lezzetli hem de besleyici bir özellik kazandırıyor. Fındık ve ceviz gibi ekstra malzemelerle zenginleştirilebilir, ayrıca limon, portakal veya mandalina kabuğu eklenerek tat profili çeşitlendirilebilir.
Kurutulmuş limon kabuğu kullanma alışkanlığınız varsa, bu da çok iyi bir seçenek olabilir ve tatlıya hoş bir aroma katabilir. Oda sıcaklığında ya da buzdolabında saklanabilen çitirmek, haftalarca taze kalabilir, bu da onu kahve yanında sürekli olarak keyifle tüketebileceğiniz bir atıştırmalık haline getirir.
ŞAMBALİ TATLISI
Muğla'ya özgü, şerbetli ve oldukça lezzetli bir tatlı olup yapımı oldukça basit ama sonuçları etkileyici. İrmik, un ve şerbetle yapılan tatlı, kaymak, dondurma, badem ve fıstık ile birlikte servis ediliyor. Şerbetli tatlıları ve kekleri çok sevenler mutlaka tadına bakmalı.
GERDAN TATLISI
Osmanlı mutfağından günümüze ulaşmış ve Muğla mutfağında kendine özel bir yer edinmiş bir tatlı olan Gerdan tatlısı, ismiyle dikkat çeken ve geleneksel malzemeleriyle zenginleştirilmiş bir lezzet. Kuzu gerdanından yapılan tatlı oldukça ilgiyle karşılanırken bir dönemler padişah tatlısı olarak da biliniyor. Tatlının içinde kuru erik, badem ve ceviz bulunuyor.
SUSAM DÖVMESİ
Muğla'ya özgü bir tatlı olup yapımı biraz karmaşık olabilir, ama oldukça lezzetli bir tatlı. Şerbet kaynadıktan sonra içine bir iki damla limonla soğumaya bırakılır. Daha sonra tereyağı, yumurta, irmik, vanilya, kabartma tozu ile yoğrulurken içine un eklenir. Harca kurabiye şekilleri verilerek 180 derecelik ısılı fırında pişirilir. Kurabiyelerin üzerine susam ilave edilmiş soğut şerbet dökülür.
HOŞMERİM
Özellikle Ege Bölgesi’nde yaygın olarak yapılan ve Balıkesir mutfağına ait olduğu bilinse de Muğla'da da sıklıkla hazırlanan bir tatlı. Özellikle Fethiye gibi Muğla'nın bazı ilçelerinde saf kaymak kullanılarak yapılan versiyonu oldukça ünlü. Hem peynir ve irmik, hem de saf kaymak ile yapılan Höşmerim oldukça hafif bir yapıya sahip.
KAKAOLU FETHİYE HELVASI
Özellikle Fethiye'de düğün yemeklerinde ve mevlitlerde sıkça sunulan, lezzetli ve besleyici bir tatlı. Demir ve kalsiyum açısından zengin olan bu helva, kemik sağlığına katkıda bulunur ve çeşitli sağlık yararları sağlar. Ayrıca fıstıklısı ve yaz helvası şeklinde çeşitleri var.
* Düğlek Reçeli: Düğlek, olmamış kavun anlamına gelir. Olmamış kavun ve karpuzdan yapılan reçel türü. Düğlek turşusu da yapılıyor.
* Zerde Tatlısı: Özel günlerde misafirler için hazırlanan zerde tatlısı zerdeçal ve safranla yapılan düğün sofralarının vazgeçilmez tatlılarından birisi.
BU TATLILAR HER YERDE OLDUĞU GİBİ MUĞLA’DA DA VAR
Ballı Kabak, Bestel, Aşure, Cevizli Sucuk, Bademli Sucuk, Tahin Helvası, İrmik Helvası, Un Helvası, Nişasta Helvası, Zerde, Sütlaç, , Kadayıf, Güllaç, Komposto, Lokma, Lokum, Muhallebi, Sütlü Kabak, , Bulamaç, Şekerli Katmer, Ballı Katmer, Pelte, Ekmek Tatlısı, Burma Tatlısı, Köy Baklavası, Yuf ve Ekmek Makarnası tatlısı.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)