USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Marmaris

KIZILDENİZ DEĞİL MARMARİS KÖRFEZİ

Her yıl aşırı yağışların etkisiyle Muğla’nın Marmaris Körfezi'nde derelerden gelen toprak birikintileri suyun rengini değiştirirken ekosistemi de tehdit ediyor. Bilim insanları, bu durumun gelecekte derinlik kaybı ve oksijen azalması gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

KIZILDENİZ DEĞİL MARMARİS KÖRFEZİ
09-12-2024 12:43
09-12-2024 13:04
MUĞLA

Muğla'nın tatil beldelerinden biri olan Marmaris, yağışların etkisiyle çevresindeki su kaynaklarından gelen toprak birikintileriyle mücadele ediyor. Marmaris Körfezi'nde oluşan renk değişimleri, özellikle dereler ve dolaylı yoldan körfeze ulaşan suların taşıdığı tortuların bir sonucu. Bu yılki yağışlar, doğal olarak toprakların denize karışmasına neden olurken, körfezdeki su kalitesini de olumsuz etkiliyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 2012 yılı başında her ay Marmaris Körfezi’nde 18 ayrı istasyondan su, canlı ve atık numuneleri alarak ‘Marmaris Körfezi Su Kalitesi ve Biyolojik Araştırma Çalışması’ yapmış ve çalışmanın sonuçlarını 286 sayfalık rapor haline getirmişti. Ama şimdiye kadar hiçbir çalışma gerçekleşmedi.

 

EN BÜYÜK TEHLİKE ÇAMURUN DİPTE BİRİKMESİ

Marmaris'te, denize dik inen coğrafi yapılar ve sık sık yaşanan heyelanlar, derelerden gelen çökeltilerin artmasına yol açarak bunların denize karışması, körfezdeki renk değişimlerine neden oluyor. Lodos rüzgarları, bu çökeltileri denizin farklı bölgelerine dağıtarak kahverengimsi bir görüntü oluşturuyor.

Marmaris Körfezi'nde yapılan bilimsel incelemelere göre, en büyük tehlike çamurun dipte birikmesi ve körfezdeki derinliğin zamanla azalması. Su canlılarının yaşam kaynağı olan çözünmüş oksijenin azalmasıyla birlikte, suyun görünürlüğü de olumsuz etkileniyor. Dipte biriken tortuların kalıcı hale gelmesi, ilerleyen yıllarda körfezin kokmaya başlamasına yol açabileceği belirtiliyor. İzmir ve Haliç Körfezi'nde yaşanan benzer durumların Marmaris Körfezi'nde de tekrar etme riski bulunuyor.

 

SEÇİM MALZEMESİ BİLE YAPILDI
Son seçimlerde Marmaris’te bir partinin “Körfezi temizleyeceğiz” söylemleri de havada kaldı. Seçim öncesinde birkaç günlük temizlik çalışması seçimin kaybedilmesiyle yarıda kesilerek körfez yine kaderine terk edilmişti. Marmaris yaşayanları körfezin bu durumuna acil çözüm istiyor.

 

 

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Hulki Toprak
Hulki Toprak 1 ay önce
Orman yangınlarının neticesi tabiiki toprak erozyonu ve sonuç.
Her gün 350.000 kamyon toprak (verimi ile birlikte) denizlerimize akıyor Türkiyemizde. Çözüm erozyonla mücadele. Tabakalandırma, set oluşturma, ağaç dikimi, fidan dikimi, 11 .11 kampanyaları, merkezi yönetim ve YEREL yönetimler İŞBİRLİĞİ, ELBİRLİĞİ, köhne muhalefet yerine GÖNÜLDAŞLIK, TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİNİN KAYNAŞMASI.
Muhalefetin "hizmete muhalefet" olarak algılanmaması.
Muhalefetin seçim sonunda toprağa gömülmesi. Hizmet birliği. Vatan sevgisi. Topraktan geçer.

Belediyeler de göreve.

Lütfen.
Mehmet Sürücü
Mehmet Sürücü 1 ay önce
Yangınlar nedeniyle, toprağın çıplak kalması bu sonucu doğuruyor. Yağmur suları ağaçlara tutunamayan toprağı denize sürüklüyor. Ağaçlandırmanın hızlandırılması en iyi önlemdir.
Eski Dalgıç
Eski Dalgıç 1 ay önce
Merhaba. Uzun yıllardan bu yana denizlerinizde dalışlar yapmaktayım. Deniz yaşamını gerçekten tehdit eden en önemli konu...gelecek nesillerimizi besleyecek olan ve milyonlarca yılda oluşan tarım topraklarının da bir daha kazanılmamak üzere kaybı da tehdidin diğer yönü.
Deniz doğal yapısında sahiller ya kum ya çakıl ya da kayalıkrır. Yani toprağın denize karışması doğal olarak önlemiştir. Denize karışan toprak çözünerek dipte bütün canlıların üzerini örtmekte ve canlı deniz ölü bir bataklığa dönüşmektedir. Bu çok önem arzeden konu için yetkililerin acil önlemler alması gerekiyor.
Hürmetle
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ