
Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Türkiye’de basın özgürlüğünün ciddi tehdit altında olduğunu vurgulayan Özcan, 24 Temmuz’u basın bayramı olarak değil, basın özgürlüğü için mücadele günü olarak anmanın zorunluluk haline geldiğini ifade etti.
Türkiye’de basının, iktidarın tahammülsüzlüğünün hedefinde olduğuna dikkat çeken Özcan, soru soran, araştıran ve kamu yararına bilgi paylaşan basın emekçilerinin gözaltılarla, davalarla ve baskılarla susturulmaya çalışıldığını söyledi.
“Gazeteciler yargılanıyor, ekranlar karartılıyor”
Birçok konuda kamuoyunu bilgilendirme görevi üstlenen basın mensuplarının iktidarın çizdiği sınırların dışına çıktığında suçlu ilan edildiğini söyleyen Özcan, “Gazetecilerin yaptıkları haberler nedeniyle gözaltına alındığı, tutuklandığı ve susturulmaya çalışıldığı bir dönem yaşanıyor. Gerçekleri gösteren ve eleştirel yayın yapan televizyon kanalları RTÜK kararlarıyla karartılıyor. Hakikatin kalemi, suçun delili sayılıyor. Sansürle, baskıyla ve yargı sopasıyla susturulmak istenen basın emekçilerimiz, tüm zorluklara rağmen direniyor. Mesleklerini ayakta tutmaya çalışıyor” dedi.
“Bu baskıcı düzene teslim olmayacağız”
Basın özgürlüğü olmadan demokrasinin, adaletin ve huzurun var olamayacağının altını çizen Özcan, “Sansür, gerçeklerden korkan bir iktidarın çaresizliğidir. İktidarlar değişebilir ama halkın gerçeği bilme hakkı baki kalacaktır. Bugün, gerçeği yazan kalemlerin kırılmadığı, halkın gerçekleri öğrenme hakkının gasp edilmediği bir Türkiye hayal etmek ve bunun için mücadele etmek her zamankinden daha büyük bir sorumluluk. Bizler ifade özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkının savunanlar olarak bu baskıcı düzene teslim olmayacağız. Tüm baskılara rağmen gerçeğin peşinden gitmeye devam eden basın emekçilerimizin yanındayız” diyerek sözlerini tamamladı.
Editor : Arzu BARIŞKANER