
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin paydaş olarak yer aldığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "Connecting Sustainable Agroecosystems and Farming with Circular Bioeconomy and New Technologies" başlıklı ERA-NET Cofund projesi, 2022-2025 yılları arasında başarıyla yürütülerek tamamlandı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinde düzenlenen proje sonuç toplantısı, proje ekibinde yer alan fakülte öğretim üyesi Prof. Dr. Çiğdem Ulubaş Serçe ile fakülte öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sedat Serçe’nin hayatını kaybeden evlatları ve Fakülte öğrencisi Deniz Serçe anısına gerçekleştirildi.
Bulgaristan, Estonya, İspanya, İtalya, Litvanya, Polonya ve Türkiye’nin yer aldığı Avrupa’nın yedi farklı ülkesinden 10 araştırma kurumunun eş zamanlı yürüttüğü çok ortaklı ve disiplinler arası proje kapsamında sürdürülebilir tarım sistemlerinin geliştirilmesi, toprak sağlığının iyileştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin artırılması ve tarımsal üretimin döngüsel biyoekonomi ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirildi.
Proje sürecinde elde edilen veriler, sonuç toplantısında proje ekibinden Prof. Dr. Çiğdem Ulubaş Serçe, Prof. Dr. Mustafa Avcı, Prof. Dr. Ayhan Gökçe ve Doç. Dr. Khavar Jabran ile projeye katkı sunan Arş. Gör. Dr. Ramazan İlhan Aytekin, Arş. Gör. Dr. İbrahim Köken, Arş. Gör. Musa Sürücü ve Doktora Öğrencisi Muhammed Ekemen tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.
Proje kapsamında toprak besin uygulamaları, bitki rotasyonları ve farklı ekim sistemlerinin toprak kalitesi, verimlilik ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkileri detaylı şekilde analiz edildi.
Niğde ve TR 71 bölgesinde tahıl-baklagil karışık ekiminin hem verimi hem de yem kalitesini yükselttiğini ortaya koyan araştırmalar biyokömür ve çiftlik gübresi uygulamalarının toprak parametrelerini olumlu yönde etkilediği, karışık ekimle birlikte bu uygulamaların yabancı ot popülasyonunu azalttığı, bitkilerde görülen hastalık etmenlerinin yayılımını düşürdüğü ve zararlı böcek sayısını azaltırken faydalı tozlayıcı, avcı ve parazitoit böceklerin sayısını artırdığı tespit edildi.
Projede yer alan diğer araştırma kurumlarının çalışmaları kapsamında, arpa ve baklagiller gibi kültür bitkileri ile koyun ve tavuk gibi çiftlik hayvanları arasındaki etkileşimler incelendi. Ayrıca biyokömürün tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilir kullanımı konusunda çeşitli öneriler geliştirildi. Verim kayıtları, toprak düzenleyici stratejiler ve tarımsal yönetim uygulamaları Avrupa düzeyinde karşılaştırmalı olarak değerlendirildi.
Rektör Uslu: "Bu projeyle bölge tarımı için yenilikçi öneriler geliştirildi"
Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, "Bu önemli ERA-NET projesiyle yalnızca akademik bilgi üretmekle kalmadık; aynı zamanda bu bilgileri doğrudan uygulamaya aktararak bölgemiz tarımı için yenilikçi ve sürdürülebilir öneriler geliştirdik" dedi.
Toprak sağlığından biyolojik çeşitliliğe, üretimden çevresel etkilere kadar pek çok bileşeni içeren bu projenin tarım ve hayvancılık alanında yeni ufuklar açacak nitelikte olduğunu belirten Rektör Uslu, "Elde edilen sonuçların hem Niğde’ye hem de ülke tarımına önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Projede emeği geçen tüm akademisyenlerimizi ve paydaşlarımızı tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.
HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : Haber Merkezi