
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen Selçuk Tarımtech’25-Tarım Teknolojileri Festivali başladı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz’ın da katıldığı etkinlik, tarım ve gıda alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve öğrencileri bir araya getirdi.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından Tarımda Dijital Teknolojiler alanında Uzmanlaşan Üniversite olarak seçilen Selçuk Üniversitesinde, iki gün sürecek TarımTech’25 Tarım Teknolojileri Festivali başladı. Kamu kuruluşları ile özel firmaların stant açtığı festivalde tarım sektörüne yön veren yeni dijital gelişmeler ve araçlar tanıtılıyor. Ziraat Fakültesi önünde düzenlenen festivale katılan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, üniversite olarak gerek akademik bilginin üretilmesi gerekse öğrencilerin donanımlı yetişmesi adına dijitalleşmeye büyük önem verdiklerini söyledi. Yılmaz, festivalin tarımda dijitalleşme konusunda önemli bir buluşma olduğuna dikkat çekti.
Festivalin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu da yapay zeka destekli üretim modelleri, sensör tabanlı sistemler, nesnelerin interneti ve robotik teknolojilerin tarım süreçlerine entegrasyonuyla çok boyutlu bir dönüşüm yaşandığını söyledi. Bayramoğlu, "Yerli tohum ıslahı, hibrit çeşitler ve stratejik ürünlerdeki araştırmalarımız ve tarım teknolojileri alanındaki öncü projelerimizle hem çiftçimize hem sanayicimize hem de bilim dünyasına katkı sunmaya devam ediyoruz. Bu çabalarımızın sonucu olarak üniversitemiz, Yükseköğretim Kurulu tarafından ‘Tarımda Dijital Teknolojiler’ alanında Uzmanlaşan Üniversite olarak seçilmiştir. Tarım Teknolojileri Festivali-2025 de tüm bu çabalarımızın görünürlük kazandığı kıymetli bir platformdur" şeklinde konuştu.
Açılışın ardından Rektör Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Konya İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Esat Altuntaş, protokol üyeleri, sektör temsilcileri, akademisyen ve öğrenciler stantları gezerek tarımda kullanılan dijital sistem ve araçlarla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde eğitim gören öğrencilerle tanışmak için festivalde stant açtıklarını dile getiren Bayer İç Anadolu Bölge Müdürü Murat Buğday, firma olarak teknolojiye ve yapay zekaya önemli derecede yatırım yaptıklarını kaydetti. Safa Tarım İç Anadolu Bölgesi Teknik Müdürü Fatih Bayrak, kurumsal bilgi ve tecrübelerini öğrencilerle paylaşmayı amaçladıklarını vurguladı. Shark Havacılık Üretim Planlama Sorumlusu Serhat Karkuş da "Gençlerin teknolojiye olan ilgisi, teknoloji alanında daha da ilerlememizde motivasyon kaynağı oluyor. Firma olarak insansız hava araçlarının geliştirilmesi konusunda büyük yol kat ettik. Öğrencilere, akıllı tarım uygulamalarına yönelmelerini tavsiye ederiz" dedi.
Kamu kuruluşları ile özel işletmelerin stant açtığı Selçuk Tarımtech’25 - Tarım Teknolojileri Festivali, 22 Mayıs’ta sona erecek.
HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : Haber Merkezi