USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Teşhis için 1,5 yıl dolaştı, çözümü Samsun’da 15 dakikalık operasyonla buldu

TÜKÜRÜK BEZİNDEKİ TAŞ İÇİN HAKKARİ VE ÇEVRE İLLERDE YILLARCA TEŞHİS VE TEDAVİ ARAYAN NERGİS SEVİK (26), SAMSUN'DA GEÇİRDİĞİ OPERASYONLA 15 DAKİKADA SAĞLIĞINA KAVUŞARAK TABURCU EDİLDİ.

Teşhis için 1,5 yıl dolaştı, çözümü Samsun’da 15 dakikalık operasyonla buldu
21-11-2025 11:09

Hakkari’de ve çevre illerde 1,5 yıl boyunca tükürük bezindeki taş için teşhis arayan 26 yaşındaki Nergis Sevik, Samsun’da genel anestezi altında uygulanan "sialendoskopi" yöntemiyle 15 dakikada sağlığına kavuştu.


Hakkari Şemdinli’de yaşayan Nergis Sevik, yemek yedikten sonra ağzında oluşan şişlik nedeniyle başvurduğu sağlık merkezlerinde uzun süre farklı tanılar aldı. Enfeksiyon, bademcik sorunları ve diş apsesi gibi yorumlara rağmen şikayetleri geçmeyince Van ve Hakkari’deki çeşitli hastanelere de başvuran Sevik, son tomografisinde tükürük bezi kanalında taş tespit edilmesi üzerine tedavi için Samsun’a geldi.


Medicana International Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Nesrettin Fatih Turgut’un gerçekleştirdiği operasyonda, Sevik’in 3 milimetrelik taşı sialendoskopi yöntemiyle tükürük bezine zarar verilmeden çıkarıldı. Hasta aynı gün taburcu edildi. "Bir buçuk yıl teşhis aradım, 15 dakikada sağlığıma kavuştum"


Uzun süren rahatsızlığının ardından doğru tedaviyi Samsun’da bulduğunu söyleyen Sevik, "Tükürük bezimde taş vardı. Birçok doktor gezdim ama imkanlar olmadığı için Hakkari Şemdinli’den buraya geldim. Bir buçuk yıl önce ağzımın içindeki durumu fark ettim. Gittiğim sağlık merkezlerinde ‘enfeksiyon’ dediler, ‘bademcik’ dediler, ‘diş apsesi’ diyenler de oldu. Ama bir türlü geçmedi, verilen ilaçlarla da geçmedi. Kendi imkanlarımla Van’a gittim, Hakkari’ye gittim. Bazı doktorlar ‘mideden kaynaklı olabilir’ dediler. En son artık araştırıp Medicana Hastanesi’ni buldum. Artık öyle bir sorunum yok. Bu sorunum da ortadan kalktı. Çok sevindim. Tedavi için 1,5 senedir uğraşıyorum. Samsun’a geldim. 15 dakikalık bir işlem sonrası tedavimi oldum. Zorlanmadım hiçbir şekilde. Direkt uyanabildim. Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum" dedi. "Sialendoskopi hem hasta hem de bizim için konforlu bir işlem"


Tükürük bezinde oluşan taşların sialendoskopi yöntemiyle alınabilmesi için sürecin kronikleşmeden, geç kalınmadan bir uzmana başvurulması gerektiğine dikkat çeken Medicana International Samsun Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Nesrettin Fatih Turgut, "Hastamız bize Hakkari’den tükürük bezi kanalında taş tanısı alarak on-line olarak başvurdu. Hastamızı değerlendirdiğimizde her yemek yediğinden sonra sağ çene altında bir şişlik tarifliyor ve bunu yaklaşık 1-1,5 senedir çektiğini ifade ediyor. Daha önce çekilen filmlerinde taş tam net olarak değerlendirilememiş bazı nedenlerden dolayı ama en son çekilen tomografisinde taşın varlığı tespit edilmiş. Tedavi açısından iki türlü yaklaşım var. Özellikle kanal içindeki ve bezin hemen önündeki taşlarda bezin tamamını çıkarmak bir alternatiftir ama biz merkezimizde endoskopik sistem yani sialendoskopi dediğimiz işlemi uyguluyoruz ve kanal içerisinden taşı genel anestezi altında alıyoruz. Böylelikle taşın alınması sırasında tükürük bezinin çıkarılma ihtiyacı olmuyor. Konforlu bir işlem hem bizim için hem hasta için. Hasta aynı zamanda aynı günde ameliyat 5-6 saat sonra evine gidebiliyor. Böyle bir avantajı var bu işlemin. Biz de hastamıza bu işlemi uyguladık. Yaklaşık 3 milimetrelik bir taşı vardı. Milimetrik olarak çok küçük görünmekle beraber şikayetlere belirgin olarak neden oluyordu. Hastamız çok rahatsızdı. Hastamızın tedavisini başarıyla gerçekleştirdik. Bu durum eğer kronik bir süreç alırsa yani tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda taş endoskopik olarak da çıkarılamayabilir. Tükürük bezi de tekrarlayan enfeksiyonlardan ötürü zarar görebileceği için tamamının alınması gerekir. O nedenle böyle bir durum tespit edildiğinde, tanılandığında hastalarımızın sialendoskopi yapılan merkezlere başvurmasında fayda var" diye konuştu.


Genel anestezi altında 15 dakikalık sialendoskopi işleminin ardından tükürük bezindeki taştan kurtulan Nergis Sevik, son kontrolünün ardından Samsun’daki hastaneden ayrılarak memleketi Hakkari’ye geri döndü.



HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : KAYNAK-İHA
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ