
Katolik Kilisesi'nin yeni lideri olarak seçilen Papa 14. Leo'nun aile geçmişine dair ortaya atılan bir iddia, Kayseri'nin Develi ilçesinde büyük şaşkınlık yarattı. İddiaya göre, Papa 14. Leo'nun büyük dedesi Setrak Parsehyan, 1915'li yıllarda Develi'den ayrılarak Arjantin'e göç etti. Bu haber, Develi sakinleri arasında büyük bir merak ve şaşkınlıkla karşılandı.
Develi ilçesinde eski Ermeni evlerinin yoğun olarak bulunduğu Reşadiye Mahallesi Muhtarı Yusuf Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Biz de Papa'nın Develili olduğunu sosyal medyadan öğrendik ve şaşırdık. Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri 14. Leo'nun dedelerinin bu mahallede yaşadığı söyleniyor. Biz de 'hayırlısı olsun' diyoruz" ifadelerini kullandı.
Haberin ilçede hızla yayılmasıyla birlikte, Develi'nin tarihi geçmişi de yeniden gündeme geldi. Özellikle 20. yüzyılın başlarındaki Ermeni nüfusu ve yaşanan olaylar, bu iddia ışığında tekrar incelenmeye başlandı. Bölgedeki Ermeni varlığına dair tarihi bilgiler, Papa 14. Leo'nun ailesinin olası kökenlerine ışık tutabilecek detaylar içeriyor.
Tarihi kayıtlara göre, Develi, hem Doğu hem de Güney Anadolu'ya yakın stratejik bir konumda bulunması nedeniyle Ermeni cemiyetleri için önemli bir merkez olmuştu. Hınçak ve Taşnak gibi komitelerin faaliyet gösterdiği ilçede, ileride yaşanacak çatışmalar için bomba üretimi bile yapıldığı biliniyor. Ancak, 1915 olayları sonrasında Develi'deki Ermeni nüfusu büyük ölçüde azalmış ve Halep, Suriye gibi bölgelere gönderilmişlerdi.
Papa 14. Leo'nun ailesinin bu tarihi süreçte Develi'den Arjantin'e göç etmiş olabileceği ihtimali, ilçe sakinleri arasında yoğun bir tartışma ve merak konusu olmaya devam ediyor. Bu iddiaların ne kadarının doğru olduğu ise henüz netlik kazanmış değil.
Editor : Haber Merkezi