
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü’nden mezun olduktan sonra yüksek lisans için Güney Kore’yi tercih eden Aybüke Cihan (25), başarılarıyla yıldızlaştı. ‘Dilbilim’ alanında eğitimini burslu olarak sürdüren Cihan, The Korea Times gazetesinin düzenlediği Korece Konuşma Yarışması’nda birinciliğe ulaştı. Türk ve Güney Kore arasındaki kültürel yakınlıkları konu alan bir konuşma yapan ve bunun video kaydını alarak yarışmaya gönderen Cihan, Kore diline olan hakimiyeti ve etkili ifade gücüyle farkını ortaya koyup tüm rakiplerini geride bıraktı. İEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü’nde eğitim alan Aybüke Cihan, henüz mezun olmadan önce kendisine sunulan imkanları çok iyi değerlendirdi. Cihan, İEÜ ile Hallym Üniversitesi arasındaki ikili anlaşma dahilinde ilk önce misafir öğrenci olarak Güney Kore’ye gitti. Yeteneğini kanıtladı
Güney Kore’yi çok seven ve buraya kolaylıkla uyum sağlayan Cihan, Dekan Prof. Dr. Neslihan Kansu Yetkiner’in yönlendirmesi ve referans mektubuyla birlikte yüksek lisans için de Güney Kore’nin yolunu tuttu. Kore Üniversitesi’nde ‘dilbilim’ alanında eğitimi sürdüren Cihan, başarılarla dolu kariyerin ilk adımını da atmış oldu. Kore Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı’nın da desteklediği Korean Speaking Contest’te (Korece Konuşma Yarışması) adını zirveye yazdıran Cihan, yabancı dil konusundaki yeteneğini kanıtladı. "Dil, sadece kelimelerden ibaret değil"
Güney Kore’de mutlu olduğunu ifade eden Cihan, "Dilbilim eğitimi alan bir öğrenci olarak, bir dilin sadece kelimelerden ibaret olmadığını ve her sesin bir kültürü, ruhu taşıdığını biliyorum. Korece öğrenmeye başladığımda, aynı zamanda Kore halkının tarihini, değerlerini ve duyguları da öğrenmeye başladım. Bu esnada da dilin sadece iletişim kurmak için değil; anlamak, empati ve bağ kurmak için de çok önemli olduğunu anladım. Korece konuşmak, bana yalnızca bir dil değil; ikinci bir yürek, ikinci bir memleket ve sayısız dostluk kazandırdı. Yarışmada elde ettiğim başarının temelinde de bunların olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. "Güney Kore halkı bizi çok seviyor"
Güney Kore halkının Türkleri çok sevdiğini söyleyen Cihan, "Burada hiç yabancılık çekmedim. Çok kısa sürede Güney Kore’ye uyum sağladım. Kore halkının Türk insanına olan yakınlığı ve dostluk duyguları, hiç azalmadan devam ediyor. Türk olduğumu söylediğimde çok seviniyorlar, benimle konuşmak istiyorlar. Güney Kore’ye gelmekle doğru bir karar verdiğimi düşünüyorum. Kariyerime nasıl devam edeceğimle ilgili çok net konuşmak için erken. Gelecek dönemde uluslararası şirketlerde ya da kendimi geliştireceğim başka bir alanda iş hayatına atılabilirim. Yaşamımı Güney Kore’de sürdürme ihtimalim de hiç zayıf değil. Tüm bunlara yüksek lisans bittikten sonra karar vereceğim. Güney Kore‘yi tanımamda, burada eğitim alma imkanı bulmamda üniversitemdeki Uluslararası İlişkiler Ofisi’nin ve Neslihan hocamın çok destekleri oldu. Hem üniversiteme hem de Neslihan hocam başta olmak üzere tüm hocalarına minnettarım. Bana güvendiler ve çok güzel bir yol açtılar. Ben de nerede olursam olayım, ülkemi en iyi şekilde temsil etmek için çalışmaya devam edeceğim" diye konuştu. "Ödül alacağıma inanıyordum"
Yarışmaya ilişkin de detaylar paylaşan Cihan, "Yarışmanın formatı gereği bir konu belirleniyor ve bu konuya ilişkin değerlendirme yapılarak video kaydı alınıyor. Ben de Türk ve Kore kültürü arasındaki yakınlıkları anlatmak istedim. Buradaki aile bağları ve insanların kurduğu sıcak iletişim, bizim kültürümüze benziyor. Konuşmamda, Türk kültüründen de örnekler vererek bir video kaydı aldım. Ardından da bunu yarışmaya gönderdim. Ödül alacağıma, yarışmadan başarıyla çıkacağına inanıyorum. Bu yarışma, benim gibi yabancı ülkeden Güney Kore’ye gelen öğrenciler için oldukça değerli ve prestijli. Ben de ödüle ulaştığım için mutlu ve gururluyum" dedi.
HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : Haber Merkezi