USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Yumurtanın alternatifi üzüm çekirdeği

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ALANINDA YÜKSEK LİSANSINI BİTİRMİŞ OLAN YAREN DİDEM ESENDEMİR, KIRMIZI ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNDEN ELDE ETTİĞİ PROTEİNLE KEK ÜRETİMİNDE YUMURTA YERİNE KULLANILABİLECEK BİTKİSEL BİR ALTERNATİF GELİŞTİRDİ.

Yumurtanın alternatifi üzüm çekirdeği
12-10-2025 16:06

Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği alanında yüksek lisansını bitirmiş olan Yaren Didem Esendemir, kırmızı üzüm çekirdeğinden elde ettiği proteinle kek üretiminde yumurta yerine kullanılabilecek bitkisel bir alternatif geliştirdi.


"Kırmızı Üzüm Çekirdeği Proteini’nin Ultrases ile Ekstraksiyonu ve Kek Üretiminde Yumurta İkamesi Olarak Kullanım Potansiyeli" adlı çalışma, 15. Türkiye Gıda Kongresi çerçevesinde Sakarya Üniversitesinde tanıtıldı. Farklı beslenme çeşitlerine olan ilginin artmasıyla birlikte, Esendemir’in çalışması gıda üretiminde atıkların yeniden değerlendirilmesine dikkat çekiyor. Üzüm çekirdeği, içecek ve yağ üretiminde yan ürün olarak kullanıldıktan sonra çoğunlukla hayvan yemi olarak kullanılıyor. Bu araştırmada ise bu yan ürün, insan gıdasında değerlendirilebilecek bir protein kaynağına dönüştürüldü. Çalışmada kullanılan ultrases teknolojisi, çevre dostu bir yöntem olarak öne çıkıyor. Bu teknoloji sayesinde kırmızı üzüm çekirdeğinden elde edilen protein, kek gibi fırıncılık ürünlerinde yumurta yerine kullanılabilecek özellikler kazandı. Bu yenilikçi araştırma, hem sürdürülebilir gıda üretimi hem de bitkisel bazlı beslenme açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.



HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : KAYNAK-İHA
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ