USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MUĞLA KENTİ PANDEMİ SONRASI ÇAĞDAŞ KENTLEŞME SÜRECİNDE CAN ÇEKİŞİYOR

04-07-2023

Hüseyin Kocabıyık

 

Sevgili okurlarım  türkiye genelinde 29 il ile birlikte ; muğla ilimiz 30 mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimler sonrası büyükşehir kanununa göre yerel seçimlerle belirlenen ;

Muğla büyükşehir belediye başkanı ve 13 ilçe bodrum, milas,yatağan, kavaklıdere, menteşe,marmaris,datça, ula,köyceğiz ortaca ,dalaman,fethiye ,seydikemer,belediye başkanları , meclis üyelerinden oluşan yerel yöneticiler 5 yıl süresince yerel yönetim görevlerinde yasaların verdiği yetkileri kullanarak, yerel seçim zamanı gelene kadar görev yapıyorlar..

 

Muğla ve ilçelerimizde yapılan onca etkinlikler arasında birçok önemli sayılacak olanları elbette vardır. Ancak ;1985-1986 tarihlerinde ; muğla'nın özel çevre koruma alanları; fethiye göcek, köyceğiz dalyan,ula akyaka, datça ilan edilmiş olması , sürdürülebilir yaşam tarzına örnek ikinci konut mezarlığı olmasına ramak kala kurtarılması kadar önemli kararlar var mı…

 

Yerel halkın ;siyasi parti gruplarına teveccühü sonrası ; yarı doğrudan demokrasi fırsatı ile seçilen; vatandaştan ayrıcalıklı ; meclis üyeleri ve başkanlar; muğla ve ilçelerde yaşayanları için herşeyi düşünen , muğla halkı için daha iyi yasam standardına ulaşması için her şeyi bilen yöneticiler. Muğla ilinin tamamında yaşayan yaklaşık 750000 bin seçmenin siyasi tercihlerine göre ve siyasal partilerin aldıgı oylar sonucu seçim kanunun arirmetigine bakılarak belirlenen şeçilmiş kişilerden oluşmaktadır.

 

Muğla deprem bölgesi olması sebebiyle yaklaşık 1976 lı yıllarda; bodrum belediye başkanı; hasan öncü ve meclisi plan hükümlerini göre iki kat bodrum mimari kimliğini oluşturan siyasal bilinç ; bodrum'da yaşayan hemşehrilerimizin ; bugün bile can ve mal güvenligi için öngörü oluşturmuştur. Muğla ilimizde ; büyükşehir belediye başkanı ve daire amirlerinin titiz çalışmaları sonucu; yasalara uygun koordinasyon çalışmaları içinde ; muğla il ve ilçe halkının ihtiyaçları doğrultusunda ; imar plan çalışmalarında, , yerel halkın çevre bilincinin gelişmesinde etkinlik, ilçelerin altyapı ihtiyaçları için kaynak aktarımı , ilçelerle sosyal kültürel etkinlikler için işbirliği ,yöresel ekonomik kalkınmışlık için esnaf, sivil toplum işbirliği ,sosyal belediyecilik faaliyetleri ve ilçe belediye meclisinin belirlediği ihtiyaçlarına kaynak ayırmada önceliklerde adilane tutum nüfusa göre pay ayırma var mıdır

 

Muğla ilinin tamamında yaşayan yaklaşık 75000 bin seçmenin siyasi tercihlerine göre ve siyasal partilerin aldıgı oylar seçim kanunun arirmetigine bakılarak belirlenen şeçilmiş kişilerden oluşmaktadır.

 

Muğla ilinin kentlileşme sürecinde yaklaşık 40 yıla aşkın siyasal tercihlerinde ; beldeler ,ilçeler belediyecilikte sosyal demokrat belediyecilik ile yönetilirken alt yapı için kaynak aktarımında merkezi iktidardan yeterince pay alamadığını ; muğlada 365 gün yaşayan,aile geçimini muğlada ticari faaliyet gösteren yada çalışan emekçi; taşı toprağı ve denizi ile özdeş her vatandaşımız bilmektedir.

 

 Geçtiğimiz yıl orman yangınlarında merkezi ve yerel yöneticiler koordinasyon sevk ve idare etmede geç kalınmış ;marmaris menteşe kavaklıdere bodrum vb ilçelerimizde ;yöresel kızılçam ormanı ,canlı , ağaç ,vahşi doga, binlerce dekar alanlarımız velhasıl ciğerlerimiz yanmıştır. Bu yıl gerekli tedbirlerin merkezi idare ve seçilmiş belediye başkanlarımızdan tam etkin acil koordinasyon merkezi ile yürütülmeye hazırdır muğlamız….

 

Pandemi sonrası muğla ilimize gelecek günübirlik ziyaretçilerimizin bırakacakları çöplerin yönetilmesi ve gelen ziyaretçilerimizin çevre bilincinin gelişmesi için milli eğitim müfredatına ;geriye dönüşüm derslerin varlığınıda düşünürsek çağdaş bir vatandaş, evrensel değerle donatılmış ,karbon salınımını azaltmaya başlayan çağdaş toplum bireyi olma yolculuguna başlamış ziyaretçilerimiz olarak ;ziyaretlerinde sağlıklı bir çevrede ziyaretin keyfini her ziyaretçi tadacaktır.

 

Muğla ilimizin yunanistan ve ege adaları stratejik konumu geregi en yakın il olmasının getirdigi fırsatları; datça ve bodrum belediyelerimizin toplumsal işbirliği projelerinin yarattığı ticari fırsatlar; muğla ticaret odasının (bülent karakuş) katkıları ile merkezi idarenin destekleri ,2006,2007 ticaret bakanlığını temsilen ( ali boga) mermer ihracatı vb. Muğla mimarlar odası, rodos mimarlar odası işbirliği muğla kentlilik kültürüne evrensel ,barışçıl bilimsel çalışmalarla üretken centilmen vatandaş olmak vizyonunu gençlere aşılama için özel etkinliklerdi..

 

Muğla ilinin bodrum -milas havalimanı ve dalaman havalimanı turizm gelirlerinde 6-7 milyona yakın yerli ve yabancı turist taşırken, mavi yolculuk ile muğla il kıyı 1277 dantel gibi kıyılarımızın ispanya sahil şeridi kadar geniş ilçelerimizin ve cennet koylarımıza; ziyaret eden hatırı sayılır turizm geliri oluşturmaktadır.

 

Muğla il ve ilçelerde ve beldelerine sağlıklı bir çevrede ziyaretleri için tekne evsel atık ve foseptik atıkları alınması denizlerimizin kirlenmesi ve mavi bayrak sayımızın artması için toplanması çok önemli,yerel ürünleri gelen ziyaretçilere sunarak; çiftçi ürettiği ürünü, balıkçı tuttuğu , ürettigi balığı ,arıcı balını polen vb. Turizmde çalışan işçi emeğini daha iyi fiyata satabilir. Muğla milletvekili fikret uzun hasan turizmde ülke olarak ihracat yapıyoruz diye; ula ziyaretleri ve akyaka söyleşilerinde dile getirirdi .

 

Muğla ili ve ilçelerinden faliyet gösteren şirketler gelirlerinden elde edilen merkezi vergiler; şirket merkezi istanbul ve diğer iller oldugu için vergi verilen ilin geliri gözükmektedir. Muğla ili merkezi gelirler oranına göre ;muğla kişi başı düşen yerel yönetim gelirleri , muğla altyapısı için ne kadarı geri dönüyor . Muğla milletvekillerimizin siyasi ayrım yapmadan dayanışma içinde muğla'da yaşayan vatandaşlarımızın alın terinin muğla sivil toplu örgütleri başında gelen ticaret odası başkanlığı geriye dönüşünü sahiplenebilir mi.

 

 Büyükşehir yasası öncesinde il özel idaresi , belde belediye bütçeleri kırsal ve kentsel alanlara hizmet eden yarı doğrudan demokrasi olması karşın; doğrudan demokrasi gibi hergün meclis üyesini ve başkanını gören muğlalı ihtiyaçları ve kaynakları yerinde çözümünü ; yönetişim anlayışı ile birlikte oluşturuyordu.

 

Muğla futbolda ; muğla spor yöneticiliğinde, efsane olan sabri dinçer döneminde, , muğla , ilçe ,belde, köylerinden okumaya gelen ortaokul,lise öğrencilerine verilen küçük imkanlarla muğla spor oyuncuları alp yapı oluşturarak muğla için adanmışla mücadele edip 1.lige çıkmıştır. Çalışıp, üretip, alınteri ile dayanışma içinde 1. Lige çıkan muğlaspor. Çalışarak alınteri ile yaşamayı şiar edinmiş vatandaşların yaşadığı kentimiz muğla spora yöre gençlerini yetiştirerek spora çalışma ve üretime değer veren, gençlere; hayal kurmasını öğreten Sabri Dinçer’e binlerce teşekkür eder.

 

Acaba siyasette hayal kurmasını öğreten parti içerisinde dayanışma ne zaman başlayacak yoksa insan insanın kurdu olarak muğla kenti ikbalini, özgürlüğünü ; pandemi sürecinde muğlaya yerleşenlerin çığırtkanlığı. Sözüm ona tırnak içinde çevreci bilmişlikle re mi boğulacak.siyasette; parti içi adamcılığı ; çalışana, halka yakın olana, emekçiye, üretene değer vermeye devam edecek mi

 

Sivil toplum örgütlerimiz bilimsel çalışmalarla tespitleri yapılmış ihtiyaçlarımız için yönetişim içinde; yerel yönetime ve merkezi iktidarla işbirligi oluşturabiliyor mu.

 

Demokrasi, adalet , özgürlük ün sahibi biz vatandaşlar olarak ödediğimiz vergiler karşılığında aldığımız hizmetler orantılımı; muğla kentimiz teknolojinin getirdigi fırsatlardan ne kadar yararlanıyor. Güneş ,rüzgar enerjisinden turizm gelirlerinden, sağlıklı bir çevrenin geleceğe taşınmasından ,naylon poşet kullanımı saglıga zararından,yediğimiz gökova susamı için coğrafi işaret koruma alanı, milas avşar balık üretim çiftlikleri, için özel bölge,kızılçam ormanlarında çam balı üretimi , denizde kalan balık ağlarının kaldırılması vb coğrafi işaret çalışmaları yerel yönetim ekibi tarafından takibi vardır umarım..

 

Pandemi döneminin sonrasında ve ramazan ayının lafzından muğla kenti kentlileşme sürecinde; çağdaş modern toplum olarak nasıl devam edecek. Yaz aylarında yüzme bilmeyen gençlerimizi boğularak ölmesinden daha 1276 km sahili olan muğlamız ders çıkartacakmıyız.olimpiyatlara giden genç kanocularımız, yüzücülerimiz , uluslararası sivil toplum örgütlerinden ürettiğimiz turizm faaliyetleri ile ödül alan esnafımız, olmasını umuyorum sevgili okurlarım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?