İstatistik verileriyle belirlenen sorunların çözümleri kolay ve yerinde olur.
Yıllar önce Düsseldorf'ta bir panele katılmıştım. Düsseldorf Emniyet Müdürlüğü tarafından, biten yıl içerisinde işlenmiş olan suçların istatistik çalışmalarının anlatıldığı bir paneldi. İstatistik sonuçlarına göre, işlenen suçların, hırsızlık hariç, diğer tüm suçlarda (kavga, yaralama, uyuşturucu, kırmızı ışıkta yaya veya araçla geçme) ülke vatandaşlarımız birinci sıradaydı. Hırsızlıkta ise birincilik Polonya'daydı. Emniyetin istatistik çalışmaları sonucu, neden ve çözüm yolları için düzenlenmiş anlamlı bir paneldi.
Son yıllarda Almanya'nın yeni almış olduğu göçlerle yeni yabancı sorunları başlamış olsa da Almanya buna, Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından çıkarılan, Federal Mesleki Eğitim Enstitüsü (BIBB) tarafından yürütülen uyum projeleriyle çözüm buldu. Almanya, azalan genç nüfusundan dolayı iş gücünü sağlıklı yollardan, bu göçlerle rayına oturtmaya çalışıyor.
Nisan 2012'den beri "Anerkennung in Deutschland" portalı, Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı adına federal ve eyalet düzeyinde mesleki yasal denklik düzenlemelerini hayata geçirmişlerdir. Bu düzenlemelerle, 3. Dünya ülkelerinden gelen meslek sahibi göçmenleri denklik sınavına tabi tutarak iş imkanıyla yabancıların ülkeye uyumunu, suçlardan uzak durmasını ve istihdamı artırıcı yolları sağlamaktadır.
1980'li yıllardan sonra gelişen turizm sektörümüz, ülkenin dört bir yanından gelen pek çok kişiye ekmek kapısı olmuştur. Geçen yıllar içerisinde zaman zaman iş yeri açmak için bazı sertifikalar şart koşuldu. Güzel adımlardı ama devamı yetersiz kaldı. Akademik çalışmalarla, odalar ve kurumların ortak çalışmalarıyla, nüfusu 100 bini aşan bu güzel turistik şehrimiz Marmaris, düşük olan müşteri memnuniyetini artırma çalışmalarını, sorunları çözerek yapabilir.
Sorunlar; gerçek istatistik veriler ve anketlerle tespit edilip, çözümleri kendi bünyelerinde, üyelerine eğitim seminerleriyle rahatça, eksikleri tamamlarlar. Üzerinde durmamız gereken konular bunlarken, önceliği pazarlama ve tanıtım programlarına veriyoruz. Hizmet kalitesi arttığı zaman, gelen misafirlerin sosyal medya paylaşımları ve memnuniyetleriyle Marmaris öyle bir pazarlanır ki doluluk oranı tavan yapar.
Dün, markalaşmış bir balık restoranına oturan Rus arkadaşlarımın davetine katıldım. Vardığımda, sipariş edilen yemekleri bekliyorlardı. Menüsünde döner varmış. Adam da döneri özlediğinden sipariş etmiş. Gelen döner, dondurulmuş hazır dönerlerden. Ya kardeşim, deniz mahsullerinde markalaşmışsın, dönerin senin menünde ne işi var? Hele de donuk döner... Yok sat! Yok... Bırak döneri de, taze taze, işin hakkını veren ustası satsın...
Küçük bir istatistik çalışma: Ayda kaç döner satıyorum? Kaç döner müşterisi tekrar geliyor? Kaç kişi bu ürünümden memnun? Bu basit bir çalışma! Her işletme bu benzeri çalışmayı yapabilir.
Her şeyi yapmaya çalışmak başarıyı uzaklaştırır. Her işi yapmaya çalışıp, bir diğer esnaf arkadaşının önünü kesmek, önce kendisine, sonra ekmeğini yediği sektöre zarar verir! Sektör; paylaşarak, kucaklaşarak, herkes yapabileceği işi yaparak kaliteyi artırır. Başarı, dayanışmayla olur.