?>

Latin harfleriyle yapılan ilk rubu tahtası Eskişehir’de sergileniyor

Eskişehir teknik üniversitesi (estü) ‘matematik noktası’nda sergilenen ‘rubu tahtası’ eskişehir koordinatlarına göre yapılması ve latin harfleriyle hazırlanan ilk tahta olma özelliğiyle ziyaretçilere sunuluyor.

Teknoloji - 1 yıl önce

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) bünyesinde kurulan ‘Matematik Noktası’nda sergilenen Latin harfleriyle yapılan ilk rubu tahtası, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi’nde bulunan Matematik Noktası, 300’den fazla materyalle misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Yaklaşık 13 yıldır hizmet veren müze niteliğindeki Matematik Noktası, matematiği nesne ve modellerle anlatarak misafirlerine sevdirmeyi hedefliyor. Matematik Noktası’nda tarihi kitaplar, yüzyıllar önce kullanılan çeşitli objelerin tasvirleri ve matematiğin sevdirilmesi için çeşitli oyunlar barındıran ‘ispat masası’ sergilenirken, Latin harfleriyle yapılan ilk rubu tahtası ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. İslam dünyasında namaz vakitlerinin hesaplanmasında ve çeşitli matematiksel hesapların yapılmasında kullanılan rubu tahtası, Eskişehir koordinatlarına göre hazırlanması ve Latin harfleriyle yapılan ilk rubu tahtası olma özelliğiyle ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor.

Dönemin Fen Fakültesi öğretim üyeleri Nevin Mahir, Nezahat Çetin, Bünyamin Demir, Taner Büyükköroğlu, Serkan Ali Düzce ve Ali Deniz ile birlikte Matematik Noktası’nın altyapı projesini oluşturan Mehmet Üreyen, ziyaretçilerin sıklıkla merak ettiği rubu tahtası hakkında bilgi verdi. Kökeni 14’üncü yüzyıla dayanan ve 1900’lü yıllara kadar aktif olarak kullanılan rubu tahtalarının özelliklerinden bahseden Üreyen, bu tahtayla hem matematiksel hesaplamaların yapıldığını hem de namaz ve oruç gibi ibadetlerin zaman hesaplamalarının yapıldığını söyledi. Rubu tahtasının güneşe tutularak çeşitli hesapların yapılabildiğini belirten Üreyen, güneşin farklı enlem ve boylamlardaki konumlarına göre hesaplamalar değiştiği için her tahtanın belli bir konumda işlev gösterebileceğini söyledi. "Latin alfabesiyle yazılan, yapılan ilk rubu tahtası budur"

Matematik Noktası’nda sergilenen rubu tahtasının Eskişehir koordinatlarına göre yapıldığını ve Latin harfleriyle yapılan ilk rubu tahtası olma özelliğini taşıdığını belirten Mehmet Üreyen, şunları söyledi:

“Rubu tahtası İslam dünyasında namaz vakitlerini hesaplamak amacıyla kullanılan bir araçtır. Rubu tahtasının iki yüzü var, bir yüzü rubul-mukantarat, diğer yüzü ise rubul-müceyyeb olarak biliniyor. Mukantarat yüzünde belli bir seviyede erbabı bilir, güneşe tutuyorlar. Şunu söyleyeyim, bu belli enlemlere göre yapılıyor. Mesela biz bunu Eskişehir’e göre yaptırdık. Latin alfabesiyle yazılan, yapılan ilk rubu tahtası budur, daha önce hiç görmedik. Daha önce Osmanlı’da hep Arap alfabesi ile olanlar var. Şimdi güneşe bakılıyor, bununla güneşin yüksekliğini rubul-mukantarat yüzüyle ölçüyorlar. Rubul-müceyyeb yüzü de hesap makinesi kısmıdır. Orada iki sayının çarpımını yapabiliyorsunuz. Bir sayının karesini, karekökünü, küpünü ve küp kökünü yaklaşık olarak hesaplayabiliyorsunuz. Ayrıca bir açının sinüs ve kosinüsünü hesaplayabilirsiniz. Galiba 20’nci yüzyılın başlarına kadar kullanılmış. Hatta ben İnegöl’de bir saatçinin vitrininde gördüm, rica ettim ‘Bunu bana satın, müzeye koyacağım’ dedim ama ‘Vermem‘ dedi. ‘Ne olursun ver, ücreti neyse vereceğim’ dedim, ‘Vallahi vermem, benim babam bununla namaz vakti hesaplardı’ dedi. Yani onun babası bununla namaz vakti hesapladığına göre demek ki 20’nci yüzyılda 50-100 yıl önce bu kullanılmış. Bunu biz yaptırdık, bunları uzmanı çizebiliyor. Latin alfabesiyle bastırdık, daha öncekiler Arap alfabesiyle basıldı. Hatta hangi şehre göre ve hangi ustanın yaptığı üstünde yazıyor.”

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Başkan Mustafa Önsay: "Kütahya Belediyesini Kamil Saraçoğlu ile tekrar kazanacağız"

2024-01-19 18:49 - Siyaset

EBYÜ’de 5 yıllık stratejik plan hazırlığı için istişare toplantısı yapıldı

2024-01-19 08:53 - Eğitim

EZGİ KORKMAZ:''HEPİMİZ BİRİNİN HAYATINA DOKUNABİLİRİZ''

2024-01-23 13:35 - Marmaris

TURİZMDE MOBİL EV DÖNEMİ: YENİ YÖNETMELİK VE KRİTERLER

2024-01-18 18:55 - Turizm

Yenidoğan bebekler için 22 bin fidan dikildi

2024-01-18 12:34 - Sağlık

ATANAMAYAN UZMANLAR DERNEĞİ'NİN MÜCADELESİ

2024-01-21 14:08 - Gündem

Bursa Büyükşehir’de toplu sözleşme sevinci

2024-01-22 20:34 - Genel

ABD'Yİ SARSAN KIŞ FELAKETİ

2024-01-22 13:05 - Dünya

ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİNE YENİ DÜZENLEME

2024-01-22 13:20 - Ulusal

ABD'DE KIŞ FELAKETİ: 21 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

2024-01-18 17:35 - Dünya

İlgili Haberler

Sinop Üniversitesi bünyesinde ‘Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ kuruldu

18:41 - Teknoloji

Enerji filosuna 2 yeni gemi

16:36 - Teknoloji

Kahramanmaraş’ta çocuklara kodlama ve yapay zeka eğitimi

11:04 - Teknoloji

Yapay zeka destekli çözünürlük yükseltme desteğiyle grafikler pürüzsüz hale geliyor

10:00 - Teknoloji

Bilim Merkezi’nin ihale tamam

19:05 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Özel Çocuklar İçin Rafting Keyfi

15:45 - Genel

Vahşi Cinayet Aydınlandı

15:08 - Asayiş

Kuruyan Göletteki Balıklar Kurtarıldı

14:55 - Gündem

Ekipler kayıp Rojda için seferber oldu

14:34 - Asayiş

Venessa Seramik'ten 3 Milyon Liralık Sanat Eseri

14:09 - Genel