USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ’DE BÜTÜNLEŞME

  Aydın’ın Kuşadası ilçesinde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) tarafından yazılımı yapılan Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi (ÜBYS) Çalıştayının beşincisi gerçekleşti.

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ’DE BÜTÜNLEŞME
25-05-2024 15:23
25-05-2024 15:27

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) tarafından Aydın’ın Kuşadası ilçesinde Bilgi İşlem Daire Başkanlığı mühendislerince üniversitelerin idari ve akademik tüm süreçlerini online olarak yürütmesi için tasarlanan çalıştayda ÜBYS’yi paydaşları buluştu. UBYS’de Yeni Dönem: “Entegrasyon Değil Bütünleşme” başlığıyla başlayan çalıştayın beşincisi gerçekleştirildi.

 

İKÇÜ MÜHENDİSLERİNCE ÜRETİLEN YERLİ VE MİLLİ YAZILIM

Tüm katılımcılara UBYS’ye verdikleri önem ve destek için teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en büyük alt sektörlerden biri olan işletim sistemleri ve altyapı yazılımlarının yabancı şirket çözümlerinin hâkimiyetinde olduğuna vurgu yaptı. Rektör Prof. Dr. Köse, “Kurumsal bilgi teknolojileri altyapısı ne kadar ortak ve standart olursa idamesi de o denli kolay ve düşük maliyetli olmaktadır. ÜBYS Projesi’nin son derece kolay, maliyetleri düşüren, yerli ve milli  olması bakımından da kamu kaynaklarının etkin kullanımına olanak sağlayan yapısını vurgulamak isterim. ‘Dijital Seferberlik Dönemi’ ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin yürüttüğü milli teknoloji hamlesi kapsamında ÜBYS, tamamen kurumumuz mühendisleri ile üretilen yerli ve milli olma özelliği ile her geçen büyümektedir ve bu büyüme sizlerin oluşturduğu sinerji ile gerçekleşmektedir” dedi.

 

BU BAŞARIDA HER BİR ÜNİVERSİTEMİZİN EŞSİZ KATKISI VAR

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca 2022 yılında yayımlanan “Kamu Bilgi ve İletișim Teknolojileri Yatırımları Rehberinin” Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının sahadan edindikleri UBYS tecrübesi ile şekillendirildiğini de aktaran Rektör Prof. Dr. Köse, “ÜBYS, bir sinerji projesidir ve bu anlamda bir örneği bulunmamaktadır. Sinerji projesi olmasını sağlayan ve onu diğerlerinden ayıran özelliği de yazılımın paydaş ortaklığında gelişmesi ve her bir paydaşımızın katkısı ile büyümesidir. Bu haliyle proje bir başarı hikâyesidir ve bu başarıda her bir üniversitemizin eşsiz katkısı vardır. Bu çalıştaylar, bizim daha iyi olma hedefimize katkı verecek önemli buluşmalardır” diye konuştu.

 

MİLLİ BİR YAZILIMIN BAŞARI HİKÂYESİ

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Tolga Balcı, yönetim faaliyetlerinin eğitim-istihdam bağlantısını güçlendiren ‘açık erişim’ modellemesi ile şekillendirildiğini söyledi. Balcı, “UBYS projesi kapsamında bugüne kadar yaklaşık 42 milyon 894 bin 280 TL harcama yapılmış olup, bu ödenekler yazılım uygulamaları, sistem geliştirme altyapısı ve donanım ihtiyacının karşılanması için kullanılmaktadır. Projenin yazılım ekibine yönelik kadro desteği de devam etmektedir. İlk hedeflenen nokta öncelikli olarak kamu tasarrufuydu. Bunu da başarıyla göğüsleyen yönüyle de UBYS kamu kurumlarının istendiğinde ve doğru yönetildiğinde ne denli başarılı olacağını ortaya çıkarmıştır. Hızla gelişen ÜBYS, tüm paydaş üniversitelerimizin sahiplenişiyle şekillenen ‘milli bir yazılım’ olarak da başarı hikâyesine dönüşmüştür” dedi.

 

‘ENTEGRASYON DEĞİL BÜTÜNLEŞME’

Sistemin, yükseköğretim kurumlarının tüm ihtiyaçlarını karşılayan dinamik bir modüler yapısı olmasıyla öne çıktığını kaydeden Tolga Balcı, yeni dönemde UBYS projesinin tüm devlet üniversitelerini kapsayacak şekilde genişleyecek bir yapıya taşınacağını müjdeledi.

2011 yılında ilk adımı atılan bir yıl sonra yatırım programına dahil edilen UBYS’nin kamu masraflarını azaltan yönüne dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi Başkanı Mehmet Cem Fendoğlu, üniversitedeki tüm süreçleri kapsayan entegre modülleri sayesinde büyük kolaylık sağlandığını söyledi. Fendoğlu, “Proje, üniversitelerin tüm idari ve akademik süreçlerini kapsayan, birbiriyle entegre 34 modülden oluşan bir sistemdir. Sistem, her üniversitenin yeni sunucu kurulumları, yazılım alımları ve bakım bedelleri gibi masraflarını azaltarak önemli tasarruf sağlamıştır. Sistemin modülleri birbiriyle bütünleşik olup YÖK, MERNIS, NVI gibi web servisleriyle entegre çalışmakta, bu da kullanımı zorunlu kılmaktadır. Kullanım kolaylığının yanında teknik personel eksikliği yaşayan üniversiteler için yönetim kolaylığı da sağlamaktadır” dedi.

 

E-DEVLET 66 MİLYONA YAKIN KULLANICIYA ULAŞTI

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Dijital Dönüşüm Koordinasyon Daire Başkanı Furkan Civelek, “2008 yılında 22 hizmet ile açılan e-Devlet Kapısı bugün 8 binin aşan hizmete ve 66 milyona yakın kullanıcıya ulaştı. Hizmet ve kullanıcı sayılarındaki gelişmenin bir benzerini dijital devlete ilişkin uluslararası endekslerdeki konumumuzda da görüyoruz. Avrupa Birliği’nin 2023 yılı e-Devlet Kıyaslama Raporunda Türkiye 35 ülke arasında 10 uncu oldu. Birleşmiş Milletlerin 2022 e-Devlet Gelişmişlik Endeksinde, 190’ın üzerinde ülke arasında Türkiye e-katılım başlığında 18 inci ve çevrimiçi hizmet sunumunda ise 24 üncü sıraya yükseldi. Dünya Bankasının Kamu Teknolojileri Olgunluk Endeksinde de Türkiye Govtech Liderleri olarak nitelendirilen A grubunda yer alıyor ve 2020 yılında 37 inci sıradayken 2022 yılında 18 inci sıraya yükseldi” ifadelerini kullandı.

 

UBYS TÜRKİYE’DE ÖRNEK BİR UYGULAMA OLDU

Civelek, İKÇÜ’nün UBYS projesinin örnek bir uygulama haline geldiğini aktararak, “İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi tarafından geliştirilen ‘Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi’ Türkiye’de bu anlamda gerçekten örnek bir uygulama oldu. Küçük modüllerle başlayan projenin bugün 30’un üzerindeki modülüyle bir üniversitenin operasyonel süreçlerinin neredeyse tümünü kapsayan bir uygulamaya dönüşmüş olduğunu ve çeşitli üniversitelerde kullanıldığını görmek beni ziyadesiyle mutlu ediyor. Ben kendim de mühendis olduğum için, böylesi bir projenin ne kadar emek ve özveri gerektirdiğini iyi kötü tahmin edebiliyorum. Bu vesileyle, ÜBYS’yi geliştiren teknik ekibe ve onlara destek olan yönetime teşekkür ve tebriklerimi de dile getirmek istiyorum” diye konuştu.

 

ÇALIŞTAYLAR BİZİM HARMAN ZAMANIMIZ

Sistemin tüm paydaş üniversitelerinin katılımıyla düzenledikleri çalıştayın kapasitesi ile her geçen yıl büyüyen yapısına dikkat çeken Bilgi İşlem Daire Başkanı Fatih Tunçez,  UBYS’ye gösterdikleri teveccüh için tüm katılımcılara teşekkür etti. Üç gün devam edecek çalıştayın sistemin geldiği noktayı görmek açısından oldukça önemli bir profil oluşturduğunu belirten Başkan Tunçez, “İki yılda bir yaptığımız artık gelenekselleşen bu buluşmalarımızda, modüllerimizi workshoplarda yüz yüze görüşmelerle tanıtma imkânımız oluyor. Ev sahipliğini yaptığımız bu buluşmalar bizim harman zamanımız. Yaptığımız en güncel çalışmalarımızı kurumlarımıza aktardığımız, yeni kurum temsilcilerimizle, yeni kullanıcılarımızla birebir görüşmeler yaptığımız, ayrıca sistem ile ilgili geri dönüşleri topladığımız bu süreç kendini sistematik olarak sürekli geliştiren, yenileyen bir yapıya bürünüyor” şeklinde konuştu.

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53