USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

OTİZMDE ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

12-07-2023

Bir çocuğun otizmli olduğunu yaşamının ilk yıllarından itibaren anlayabiliriz. Erken tanı ve doğru yaklaşım ile otizmli çocuğun yaşam kalitesini daha iyi hale getirebilmek mümkün. Bu noktada ebeveynlerin ve öğretmenlerin gözlemleri oldukça önemlidir. Fark edilen ve şüphelenilen problemleri ruh sağlığı uzmanlarına danışmak hem ebeveynleri rahatlatmak hem de çocuğun tedavisini belirleme açısından yol gösterici olacaktır.

Tam adıyla Otizm Spektrum Bozukluğu olarak ifade edilen bu rahatsızlık nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Yaşamın ilk aylarından itibaren kendini gösteren bir bozukluk olan otizm, erkeklerde daha çok görülmektedir.

Otizmde en çok gözlemlenen belirtiler olarak sınırlı ve yinelenen davranışlar, dil gelişiminde gecikme, değişikliklere karşı tepkili olmak, göz kontağı kurmama, sürekli aynı kelime ya da cümleleri tekrar etme, sürekli kendi etrafında dönme ve sallanma, yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramama, adı ile seslenildiğinde bakmama, söylenenleri duymuyor gibi davranma, temastan hoşlanmama, dikkat problemi, tehlikeleri anlamayarak canının acıdığını fark edememe, ihtiyaçlarını belirtmekte zorlanma ve bunun gibi birçok belirtiyi sıralayabiliriz. 

Otizmli çocuğa sahip ebeveynler tarafından bu süreci kabul etmek zor olsa da erken teşhisin önemi oldukça büyüktür. Ebeveynlerin otizm ve bunun gibi birçok rahatsızlık hakkında bilinçlenmeleri ve sahip oldukları soru işaretlerine uzmandan destek alarak çözüm bulmaları son derece önemlidir. Tanı konulmuş otizmli çocuk, erken teşhis ile var olan potansiyelini ortaya koyabilir, onun için oluşturulan tedavi planına ayak uydurabilir, sorumluluk alabilir. Unutmayın, otizmde erken tanı ve yoğun özel eğitim hayat kurtarır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?