ÇÖPLER

İBRAHİM KARABENLİ

10 ay önce

Sabah erkenden kalktı eşeğinin iki yanına altları boşaltmak için hazırlanmış kasaları yerleştirdi. Açılmasın diye ipleri sağlamlaştırdı. Tepe mahallesine yürüdü kenara bırakılmış çöpleri ala ala kale dibine kadar geldi, sonra aşağı indi. Mıstan sokağını topladı ve çulluk yolundan kısayalı köprüsünü geçti. Mezbahanın arkasında ki kovalık ve bataklık yerde kasaların altını açarak çöpleri boşalttı. Şimdi iki mahalle kaldı. Şu anda kapalı çarşı dediğimiz, Kemeraltı mahallesi ve Atatürk heykelinin tam karşısı, Taşlık mahallesi. bu eşekle Osman akşama kadar dolaşır da dolaşırdı. Sonraları eşeğinin iki tarafına küfeler koymaya ve daha fazla çöp taşımaya başladı.

Toplumlar geliştikçe çöpe de önem verdiler. Maalesef bizler eğitim ve öğretim yetersizliğinden olsa gerek çöplerimiz yollarda.

-Temizlik işçileri süpürsün ayol

-Ayol’da sen önünde ki çöp bidonunu görmezsen her istediğini hep yere atarsan her kesin başına bir temizlik işçisini koymak gerek..

Şimdi Marmaris’in 2020 yılı aylar itibariyle toplanan çöpü işte şöyle; 2020 yılı Pandemi yılı olduğunu dikkate alalım.

Evsel Atık

Ocak-3000 ton

Şubat-2305 ton

Mart-3573 ton

Nisan-3256 ton

Mayıs-3360 ton

Haziran-3855 ton

Temmuz-5315 ton

Ağustos-6413 ton

Eylül-6300 ton

Ekim-10.700 ton

Kasım-3.240 ton

Aralık-2.600 ton

Ayrıca karışık ambalaj 5000  ton, Cam atık 5500 Ton

Pandemi yılı olmayan bir yıl öncesinde ise rakam 80.000 tona kadar çıkmıştır.

Bilinmesi gereken birkaç not:

-Pikniğe giderken en az on kilo yiyecek içecekle gidiliyor. Ne güzel yediniz içtiniz geriye bir veya iki kilo kalan çöpü toplayıp çöp konteynerlarına atmak zor mu geliyor?

-Sağlığa zararlı ama yine de sigara içiyorsunuz,  içtiniz tamam izmaritini niye sokağa veya mazgallara atıyorsunuz. Buradan denize gittiğini ve denizi de kirlettiğinizi bilmiyorsunuz.

-Hele şu pandemi döneminde yere atılan maskeler birer mikrop yuvası, onları neden alıp en yakın çöpe atmıyorsunuz şu dönemde her gün en az 200 kişi ölüyor daha dikkatli olamaz mısınız?

-Yıllar yılı hala yere tükürüyorsunuz bu neyin alışkanlığı?

 

İBRAHİM KARABENLİ

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI