MARMARİS’İN BİLİNMEYEN KÖŞELERİ MARMARİS’TE PALMİYE AĞAÇLARI

İBRAHİM KARABENLİ

10 ay önce

 

Marmaris’e ilk palmiye ağacı ne zaman dikilmiştir. Kaç çeşit palmiye ağacı ve kaç adet palmiye ağacı vardır. Birçok kişinin bildiği ve hatırladığı palmiye kart postallara geçen ‘’DELİ HURMA’’ dır. Ayrıca 1940’larda dikildiği söylenen 5-10 adet kordondaki palmiyelerdir. İlk büyük palmiye dikimi 1957 depreminden sonra yapılan deprem evleri yolları üzerine 1960 da dikilen palmiyelerdir. Dekoratif olarak ev önlerine, otel bahçelerine çok miktarda palmiye dikilmiştir. Yaklaşık 10 yıl önce Kuzey Afrika üzerinden gelen bir cins böcek palmiyelere hastalık getirmiştir. Bunun üzerine Belediye ve Tarım İlçe Müdürlüğünü palmiye adet tespiti ve tedavisi üzerine çalışma başlatılmıştır.

Palmiye cinsleri

 Pal Washingtonid, Phoenix Canariensis, Phoenix dactyliferan

Olmak üzere üç tane çeşidi vardır.

Palmiye adetleri (o zaman ki tespite göre)

Marmaris Merkez-4655

Armutalan-3585

Beldibi-1076

İçmeler-3226

Toplam-12542

Bunlara köylerimizi, gözden kaçmış ve o günden bu güne kadar dikilmiş palmiyeleri ilave edersek 15.000 adedin üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.

Yazarın Notu ; Bir ağaç dikmeden önce, dikilecek yeri ve ağacın cinsini bin defa düşünüp bir defa dikmek gerekir. Ağacın kök salımı ve büyüklüğü diktiğiniz yere uymayabilir, sonra da onu söküp atmak çok zor olur.

 

 

İBRAHİM KARABENLİ

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI