USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KUYRUKLARINA ÖDÜL …

10-07-2023

Değerli okurlar, sadece yazı başlığına bakınca ‘Kuyruklarına Ödül’ sözcüğünden bir şey anlaşılmayacaktır. Ancak 14 Mart 2020 Cumartesi günkü Hürriyet Gazetesinin Ege Ekinde bu başlığı görüp haberi okuyanlar için ne olduğu kolay anımsanacaktır.  Yazar Turan Yılmaz haber başlığında özetle; “Son yıllarda Ege sahillerinde tehlike saçan zehirli balon ve aslan balıklarıyla mücadele için harekete geçildi. Balıkçılık ve su ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay’ın bu tehlikeli balıklarla mücadele için özel avcılık operasyonlarına izin verildiğini belirterek, bu balıkları tutup kuyruğunu getirene destekleme kampanyası başlatılacağını” yazıyor. Bu konu bana yabancı olmadığı için haberi sonuna kadar okudum. Kendi kendime, “Çok geç kalındı” dedim. Zira, 14 Kasım 2017 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Daire Başkanlığı, Ankara’ya bir yazı göndermiştim. Anılan kurum, yazıma 20 Kasım 2017 tarihinde yanıt vermişti. Yazımda özetle balık popülasyonunun artması için bazı kıyılarımızda uygulanan avlanma yasağının balon ve aslan balıklarına yaradığını, bırakın yenen balıkların çoğalmasını neredeyse hiç kalmadığını belirterek en azından bu yasak bölgelerde amatör balıkçılara avlanma yasağının kaldırılmasını istemiştim. Zamanında Bal arılarını yiyen eşek arılarına karşı da bir uygulama yapıldığını, eşek arısını öldürüp getiren arıcılara arı başına ödeme yapıldığını da bu dilekçemde belirtmiştim. İlgili kurumun yazıma verdiği yanıttan tatmin olmamıştım. Şimdi aradan 3 yıl geçtikten sonra anılan balıkların kuyruğunu kesip getirene para verileceği haberde yer alıyordu. Umarız bu doğrudur. Ama yapılan bir hata vardır. Bu kararı alabilmek için 3 yıl beklemeye hiç gerek yoktu. Kızıl denizden gelen bu canavar balıkların kıyılarımızda yaşayan balık türlerini ve yumurtalarını bitirmesinin sonucunu biz yakından görüyoruz. Örneğin Gökova Körfezinde amatör balıkçılara kıyılarda balık avlama yasağı getirilirken bu canavar balıklar adeta korunmaya alınmıştı. Şimdi bu sahada balık kalmadı. Bu yasağın kaldırılmasında geç bile kalınsa da bir an önce kaldırılması ‘zararın neresinden dönülse kardır’ demek olacaktır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan bir bayram tatilinde Okluk Koyundaki tatil ünitesini ziyarette çevredeki köylülerle yaptığı sohbette köylülerin avlanma yasağı ile ilgili konuda şikayetleri üzerine ilgililere sorduğunda “Karadan avlanmanın yasak olmadığı “ yanıtının verilmiş olduğunu anımsıyorum.   Bu haber o zaman yerel ve ulusal gazetelerde yer almıştı. Ancak dört tarafı denizler ve göllerle çevrili bir ülkede köy çocuklarına sandal veya tekneyle amatör avlanma yasaklanır, kıyıları canavar balıkları sarar, diğer balıkları yok ederse bu uygulamada bir hata vardır demektir.   

Biz bıraktık canavar balıkların kuyruğunu getirip para almayı, bölgeye has balıklarımızın çoğalmasına yardım etmek ve canavarları yakalayıp kökünü kurutmak arzusu içindeyiz.  Bu düşünce kuvveden fiile çıkartılırsa zaman içinde kıyılarımızda balık popülasyonu artacaktır.

Bu uygulamaya nasıl ve ne zaman geçileceği konusunda ilgili kurumdan bilgi verilmesini isteyeceğim. Bu yasak Marmaris Körfezinde yok, Gökova’da var. Olumlu yanıt alırsam yine gazete yazımda amatör balıkçı okurlarım ve köylü dostlarımla paylaşırım.  Şimdiden ‘Rastgele’ diyorum.     

Erol Uysal 22 Mart 2020     

 

...

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?