USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MÜZİK RUHUN GIDASI MIDIR?

MÜZİK RUHUN GIDASI MIDIR?
23-09-2023

Müzik… Belki de insanlık var olduğundan beri aramızda olan tek sanat, müzik.

Doğadaki sesler, hayvanlarımızın  sesleri de birer melodidir…. Müzik nasıl ortaya çıkmıştır hiç düşündünüz mü?

İlk çağda insanlar kendilerini müzikle ifade edebilmişlerdir. Bu yüzden Müziğin doğuşunu, insanlığın doğuşuna kadar uzatmak doğru olur. Çünkü, insan varolduğundan beri çevresindeki seslerin etkisinde kalmış ve seslerle çevresindekilere bir şeyler anlatmaya çalışmıştır.Eski insanların, hayvan kemiklerine en az üçer delik delerek yaptıkları düdükleri kullandıklarını, üzeri kertikli tahtaları birbirine sürterek kullandıklarını, yapılan araştırmalardan anlıyoruz.

İlk insanlar, anlamsız heceleri ezgi olarak söyleyip, ilkel çalgılardan elde ettikleri seslerle birleştirip, hastalığa ve düşmana karşı bir tılsım olarak kullanmışlardır.İnsan doğar ölür. Daha sonraları dini törenlerde, müzik kullanılmaya başlanmıştır.Duygularımızı inançlarımızı anlatmak istediklerimizi en kolay müzikle anlatıp,müzik sayesinde farkındalık yaratıp dikkat çekebilmişizdir.

Gotik döneme kadar (MS 1200-1450) müzik, teksesli ve din etkisindeydi şeklindeki düşünceler, yeni araştırmalardan eldeedilen bilgilerin, genellikle farklı yerlerde bulunan, değişik zaman ve uygarlıklara ait resim ve çalgıların incelenmesinden elde edilen verilerin doğrultusunda, milattan önceki dönemlerde de müzikte çoksesliliğinbulunduğu, her ortamda müziğin kullanıldığı şeklinde değişmiştir. Gotik dönem, din dışı müziğin ve çok sesliliğin gelişmeye başladığı dönemdir.

Evet…Müzik için ruhun gıdasıdır der Mendelson.Sizcede öyle mi?Sevdiğiniz müziği  dinleğinizde nasıl hissediyorsunuz ?

Şöyle ki; yapılan araştırmalara göre dinlediğiniz müzik, beyne giden ve beyinden gelen sinyalleri değiştirebiliyor, yani dinlediğiniz müzik sizde mutluluk hormonu salgılanmasına yol açabiliyor. Böylece müzik de size dinginlik ve huzur veriyor. Tabi bu dinlediğiniz şarkıya göre de değişiyor.Klasik müzik dinlemek ile metal müzik dinlemek arasında da beyinde oluşan bilimsel etki farklılıklarıda mevcut.Bununla ilgili Japon Bilim adamının su moleküllerine yapmış olduğu bir deneyde mevcut.

Japon Bilim Adamı Prof.Dr.Masaru EMOTO içinde 70’ten fazla kristal resmi bulunan Su Kristalleri adlı kitabında “Su cansız bir madde değil; canlı ve duyguları algılayan kristallerden oluşmaktadır. Prof.Dr.Masaru EMOTO, üç yıl kadar önce mikroskopla yaptığı araştırmalarda, donmuş su kristallerinin dış tesirler karşısında çok değişik şekillerde reaksiyon gösterdiğini keşfetti. Bu araştırmalara göre su kristalleri, dış çevre tesirlerinin yanı sıra, müzik, söz ve kavramlara da tepki veriyor. Bu işlemler sonucunda elde edilen fotoğraflar gerçekten ilginç. "Teşekkür ederim", "seni seviyorum" gibi cümlelere maruz kalan suyun kristallerinde göze hoş görünen çeşitli simetrik yapılar oluştururken "senden nefret ediyorum", "seni öldüreceğim" gibi cümleler uygulanan suyun kristallerinde ise düzensiz bir yapı gözleniyor. Beethoven veya Bach dinletilen su ile heavy ****l müzik dinletilen su arasındaki fark da benzer şekilde.Resimlerden farkı anlayabilirsiniz.

Sevgiyle Müzikle Kalın....

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?