USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MUAMMER SUN 91.YIL DOĞUM GÜNÜ ANISINA

MUAMMER SUN 91.YIL DOĞUM GÜNÜ ANISINA
20-10-2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli bestecilerinden olan Muammer Sun eserlerini her daim yaşatmayı sevdiğim en değerli bestecilerden biridir.Kendisi Çağdaş uygarlığa yönelmiş Atatürk Çocuklarından biri olduğunu her daim söylemiştir.1970'lere kadar  konservatuvarlı olan Cumhuriyet'i ve Ankara'yı temsil eden tek bestecidir."Bütün bunlar Cumhuriyet sayesinde oldu.Cumhuriyet olmasaydı konservatuvar kurulmazdı, Musiki Muallim Mektebi ve  Askeri Müzika  okulu kurulmazdı oradaki hocalar olmazdı  ben müzik eğitimi alamazdım beste yapamazdım bütün bunları Cumhuriyet sayesinde yaptım " demiştir ünlü besteci.

Muammer Sun yazarak besteleyerek kitaplar hazırlayarak insan yetiştirmenin iki yolunu bulmuştur.Okul şarkıları Marşlarını nasıl unuturum.Muammer Sun şarkılarıyla büyüdüm ben. İlk çocuk şarkısını ' Yeni yılın Yeni yaşın kutlu olsun' şarkısıyla oğluna bestelemiştir Muammer Sun.Anneannemin,Annemin ben büyürken mırıldandığı bize hevesli hevesli öğrettiği Pazara gidelim şarkısı,benim sesimin güzel olduğunu keşfedip hayatımı değiştiren canım sınıf öğretmenim Esin Alp'in öğrettiği türkülerden Annemize Türkü,Gel Bize Katıl Bize ,Gezsem Anadolu'yu ve daha bir çok eser hala aklımda kulaklarımda.Peki nasıl bu kadar kalıcı oldu bu şarkılar.Kendisi Eserlerinin büyük kelimeler  akımlar kavramlar kullanılmasından çok müziği akılda kalıcı olsun güzel olsun istemiş.Güzel ezgi olsun.Çalanda bir daha çalmak istesin…

Ben de şimdi anlamlandırabiliyorum.Keşke yakından tanıma fırsatım olsaydı.En azından Muammer Sun'un dokunduğu değerli hocalarla tanışabildiğim,çalışabildiğim için yine de kendimi şanslı hissediyorum.Cumhuriyet Filmi için yazmış olduğu 'Bozkırın Sesi' adlı eserini 20'li yaşlarda bir kızın dev bir sesine emanet etmiştir..Bu eseri değerli hocam Devlet Opera ve Bale Sanatçısı Hülya Kazan seslendirmiştir.Dinlemeniz için tavsiye edeceğim en güzel eserlerden biridir.

Muammer Sun gençlere ,müzik eğitimcilerine ,müzik öğretmenlerine verilen eğitimlere çok önem vermiştir. Çocuk  koroları çok sesli koro eserlerini besteleyerek  koro kültürünü kazandırmayı amaçlamış,yaşadığı zorluklara rağmen karşılık beklemeden yorulmadan verdiği mücadeleyle ,her daim  üretici olmuştur.Araştırmacı  öğretici ruhuyla   çocuklara gençlere  şarkılarıyla  hep bir şeyler öğretmek istemesiyle hayatta bir daha eşi olmayacak değerli bestecimizdir. Yalnızca müziği üreten değil müzik üzerine düşünen ve yolunu çizen bir bestecidir. Muammer Sun bu yüzden özeldir.

MUAMMER SUN KİMDİR?

 Muammer Sun (15 Ekim 1932, Ankara - 16 Ocak 2021, Ankara), Türk besteci ve eğitimcidir.[1]

Müzik öğrenimine 1946’da Askeri Muzıka Okulu’nda başladı.1953 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nı kazandı.Adnan Saygun’un öğrencisi oldu.

Konservatuarda Muzaffer Sarısözen ilk halk müziği, Ruşen Ferit Kam ile klasik Türk müziği, özel olarak Kemal İlerici ile Türk müziği makamlar sistemi ve armonisi çalıştı.

1960’da konservatuarın yüksek bölümünü bitirdi ve aynı yıl bu okulda solfej öğretmenliğine getirildi.

1967’de bu görevinden ayrılarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kültür müsteşarlığında müşavir olarak çalışmaya başladı.

1967-1970 yılları arasında GEE müzik bölümünde öğretmenlik yaptı.1970’de yeniden Ankara Devlet Konservatuarı’na atandı.

1969’dan sonra SBF Basın Yayın Yüksek Okulu‘nda sekiz yıl müzik dersleri verdi.

TRT Merkez Müzik Dairesi’nin, TRT Ankara Çoksesli Korosu’nun ve TRT Kültür Sanat Bilim Ödülleri sisteminin kurulmasına önayak oldu.

1973’de Devlet Konservatuarı Sanatkarları Yönetmenliğini hazırladı.1974’de Devlet Konservatuarı’nın kuruluş işleyiş yönetmeliğini, 1975’de konservatuarın nota yazım ve çalgı yapım dallarının kurulmasına ilişkin yönetmelik maddeleriyle bunların programlarını yazdı.

1975’de İzmir Devlet Konservatuarı’nın kompozisyon öğretmenliğine atandı.1980’de İstanbul Devlet Konservatuarı’nda aynı görevini sürdürdü ayrıca koro, solfej, armoni, kontrpuan, modal müzik dersleri verdi.

1982’de kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

1985’de TBMM Çocuk Şarkısı Yarışması‘nda birincilik, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın Gençlik Şarkısı Yarışması‘nda birincilik ve aynı yıl ENKA Çocuk Şarkısı Yarışması‘nda üçüncülük ve mansiyon kazandı.

Orkestra Eserleri: Yurt RenkleriElektraDemetAtlı KarıncaSevginin BedeliHıdırellezBozlak ve TürküBeş Halk TürküsüSultan GelinMisket.

Oda Müziği Eserleri: Serpintilerİki Şarkı, Yurt Renkleri(dört defter), Yaprak NotalarNihavent Longa.

Diğer Eserleri: Demet İle MehmetBen Mimar SinanYeşil ÜlkeÜlkü ile ÜlkerPrenses JemoraGül KızÇizmeli KediYıldız ÇocukAyrık Parmak HastalığıSihirli KöprükMasala ÖvgüYedi Köyün Yargıcıİzmir ŞenliğiAskeri Muzıka Okulu Marşı, Muhabere Okulu MarşıMalazgirt Marşı.

 

Kaynakça

Muammer Sun Söyleşileri

biyografi.net.tr/muammer-sun-kimdir/

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?