USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

            PİYANO NEDİR?ERKEN YAŞTA  PİYANO EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

            PİYANO NEDİR?ERKEN YAŞTA  PİYANO EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
14-09-2023

  Piyano (piano) kelimesi İtalyanca hafif ve güçlü anlamlarına gelen ‘’pianoforte’’  kelimesinin önce birleştirilmesi daha sonra da kısaltılması sonucu ortaya çıkmıştır. Enstrümana bu ismin verilmesinin sebebi ise öncesinde kullanılan tuşlu müzik aletlerinin yüksek ses değişimlerini gerçekleştirmiyor olması ve piyanoda ise bu ses değişimlerinin gerçekleştiriliyor olmasıdır.

1711 yılında İtalya’da Floransa’lı Bartolomeo Cristofori tarafından icat edilmiş olan piyano, tahta çekiçlerin tellere vurması ile ses çıkartır ve bu sebeple her ne kadar tuşlu bir enstrüman olarak bilinse de çalışma şekli düşünüldüğünde telli müzik aletleri arasına girmektedir. Piyano tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Cristofori, piyanonun temel mekanik problemi sayılan, çekicin tellere vurmasından sonra sesin çekicin etkisinin azalması ve tellerden hızlıca ayrılarak notanın yeniden çalınabilmesi sorununu çözmüştür. Ölene kadar ise 20 piyano üretmiştir. 

Piyanonun icadı müzik dünyasının gelişmesine ve bestelerin artmasını sağlamıştır. Piyano için ilk besteleri 1770 yılında Muzio Clementi yazmıştır. Muzio Clementi, piyanonun atası olarak bilinen müzik aleti klavsen ile piyano sonatlarının birbirinden ayrılmasını sağlamıştır. Clementi bu başarısı ile piyano tarihi açısından oldukça önemlidir.

Günümüzde küçük yaşta başlanan eğitim, genel eğitimin temel basamağı olarak görülmektedir. Erken yaşta başlanan piyano eğitimi, üst düzeyde disiplin ve motivasyon gerektiren bir süreçtir.Piyano eğitimine başlangıç aşaması, temel davranışların kazandırıldığı bir dönemdir.Bu süreçte öğrencinin ilgisi ve yeteneği ile birlikte, öğretmenin ilk derslerde izleyeceği yöntem de büyük önem taşımaktadır.

Özellikle erken yaşta piyano eğitimi alan çocukların büyüme çağında diğer çocuklara göre daha başarılı olduğu yapılan testler sonucu kanıtlanmıştır. Piyano Çalmak, Sözel, Görsel ve İşitsel Zekayı Geliştirir. Hafızaları daha kuvvetli olur ve çevrelerinde karşılarına çıkan olayları daha verimli kavrarlar. İleriki zamanda ise kendilerini daha iyi ifade ederler. Aynı zamanda yeni öğrendikleri becerileri daha hızlı kavrar ve uygularlar.

Piyano Çalmak, Sayısal Zekayı Geliştirir.Özellikle sol beyin fonksiyonlarının daha iyi geliştiği gözlemlenmiştir. Piyano eğitimi alan çocukların matematik ve fen alanlarında daha başarılı olduğu kanıtlanmıştır.Aynı zamanda çocukların Konsantrasyon Süresini ,Hızlı Okuma ve Okuduğunu Anlama Becerisini ve Vücut Koordinasyonunu Geliştirir. Piyano çalarken nota takibi yapmak, çalınan eserin temposunu doğru ayarlamak ve devam ettirmek ve on parmak koordinasyonu yapmak konsantrasyon süresini geliştirmektedir. Piyano çalarken aynı zamanda notaları takip etmek ve okumak, okurken çalmak, hızlı okuma becerisinin gelişmesine yardımcı olur.Erken yaşta piyano eğitimi alan çocuklarda, el-göz koordinasyonunun üst düzeyde geliştiği gözlemlenmiştir. Özellikle okul öncesi alınan piyano eğitimi, okuma ve yazmaya büyük katkı sağlar.Ders  alan bireyin daha disiplinli ve odaklı olmasını sağlar. Yapılan derslerin tekrarı çalışmanın önemini ortaya koymaktadır.

Müzik; iletişim, işbirliği, grup koordinasyonu ve sosyal bütünlük gibi evrimsel fonksiyonları içermekle birlikte aynı zamanda beynin, algılama, hareket, duygu, öğrenme ve hafıza gibi hemen hemen bütün zihinsel fonksiyonlarını faaliyete geçiren çok yönlü bir iştir (Aşkın ve Ayata, 2008: 15). Çocuğun öğrenmesinde ise en iyi verim, bireysel farklılıkların ortaya konulmasıyla sağlanır. Her çocuğun birikimleri ve öğrenme düzeyi birbirinden farklı olduğu unutulmamalıdır.

 

KAYNAK:AŞKIN, Cihat ve AYATA, Ebru (2008). “Müziğin Beynin Bilişsel Fonksiyonlarına Olan Etkisi”, İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Müzik Programı, İstanbul. Vol. 5, No.2.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Özgül Güler Altun
Özgül Güler Altun 8 ay önce
Çok güzel bir bilgilendirme ????????????????????????